Okustični z novo skadbo ‘Po tisti dolgi poti’

Okustični sta Mate Bro in Karin Zemljič. (Foto: Urša Premik)
Okustični sta Mate Bro in Karin Zemljič. (Foto: Urša Premik)

Okustični predstavljajo novo skladbo iz lani izdanega albuma ‘Enkratna, neponovljiva‘. Za novi single sta Karin Zemljič in Mate Bro izbrala skladbo ‘Po tisti dolgi poti‘.

 

O skladbi ‘Po tisti dolgi poti’

Skladba pot v radijski eter in ušesa tistih, ki še niso slišali albuma Okustičnih, premaguje z nostalgijo. Pozdravlja spomine, se vrača v prostor in čas, v tisto včasih prepotrebno samoto, v domačnost preteklosti … in hkrati išče moč za naprej v miru in utehi preteklih časov. Odpravite se z Okustičnimi po tej poti, še posebej danes, v tem čudnem in posebnem času, ko je potrebno prevetriti sebe in svet okoli nas.

Po tisti dolgi poti‘ pripoveduje o vračanju domov, oz. bolje, nazaj v preteklost, v tisti znano okolje, ki nam nudi uteho, mir, luč za naprej. Pa naj bo to trenutek, prostor, oseba; vsak od nas ima svoj dom, korenine iz katerih raste. In po tisti dolgi poti se je tu in tam potrebno odpraviti, da se (spet) najdemo.

Skladba ‘Po tisti dolgi poti‘ na albumu ‘Enkratna, neponovljiva‘ skupaj s skladbo ‘Dolga pot‘ pravzaprav tvori celoto, ki pa so jo Okustični za album razdelili na dve skladbi; melodijo, lajtmotiv obeh skladb, je najbolje opisati z avtorjevimi besedami: ‘Takole, ko poslušam celoten album, se zavem, da je instrumental, predvsem instrumentalna skladba Dolga pot, pravzaprav najbolj osebno izpovedni del albuma. Oz. še bolje – najbolj me presune,’ pravi Mate Bro.

Kmalu bo na ogled tudi videoizdelek.

Okustični, (akustična) žanrsko pestra zasedba, katere glasba temelji na vokalni interpretaciji, so z unikatnim glasbenim izrazom in premišljenim avtorskim pečatom v letu 2017 prevetrili slovensko glasbeno pokrajino z debitantsko skladbo ‘Pri nas‘. Leto kasneje so svojo žanrsko odprtost pokazali z reinterpretacijo skladbe ‘Ta noč je moja‘, lani so se na EMI predstavili z novo skladbo ‘Metulji plešejo‘, ki je kmalu dobila tudi svojo ljudsko različico, s citrami, nato je luč sveta ugledala še ‘Se vrti (Ko si na tleh)‘. Konec leta so v svet poslali novo skladbo ‘Enkratna, neponovljiva‘ in z njo napovedali izid istoimenskega prvenca. Zgoščenka ‘Enkratna, neponovljiva‘ predstavlja zasedbo, ki jo tvorita Mate Bro in Karin Zemljič, v sodelovanju z Jadranko Juras, je izšla 18. novembra 2019. Danes iz albuma izdajajo nov single ‘Po tisti dolgi poti‘, ki bo kmalu dobila tudi video podobo.