Okustični s singlom in spotom ‘Moja mama’ skupine KuZle obeležujejo materinski dan

KuZle in Okustični ob predstavitvi albuma na Radiu Slovenija

Okustični in KuZle ob materinskem dnevu v svet pošiljajo singel in videospot ‘Moja mama’, ki se nahaja na kompilaciji Naredte revolucijo (za) KuZle (gre), čeravno besedilo materam ni v ponos. 

“Ko smo razmišljali o datumu, kdaj bi pesem in video spustili v javnost, je bilo kar nekaj predlogov. Na koncu je obveljal materinski dan. Očitno še imamo malce punkerske nagajivosti v sebi. Matere so vseh sort, nekatere to ne zmorejo biti, čeprav želijo,” datum izida utemeljujejo KuZle, Mate Bro iz Okustičnih pa dodaja: “Iskreno sva se oba s Karin ustrašila ravno tega sporočila, ki ga ima tekst, če ga vzameš na prvo žogo in dobesedno. Mislim, da je treba nanj pogledati skozi umazana, mastna, malo polomljena očala pankerske lirike in izročila, pa lahko vidimo, da je to najprimernejši dan za izid spota, v katerem se kljub bizarnim scenam vseeno začuti nek moment topline.” Dela sta se Karin in Bro lotila tako, da sta najprej določila tempo in višino pesmi, osnovni bojni plan pa je bil, da bi Okustična verzija Moja mama zvenela, kot bi Sheryl Crow gostovala pri Foo Fighters.

Ali jima je to uspelo, presodite sami, vsaj KuZle pa so s preobleko nadvse zadovoljne. “Moja mama je bila v osnovni KuZlasti verziji čisti zafrkantski ska. Par let kasneje jo je skupina Videosex zapakirala v krasni novi elektronski pop in komad je bil pravi hitič v bivši Jugoslaviji. Še malce let kasneje so jo naspidirano obdelali rokerji Big Foot Mama, nova verzija Okustičnih pa lahko rečemo, da je najbolj zrela izvedba tako glasbeno kot aranžersko in tudi tekst dobi sedaj še globlji pomen. Skratka, užitek jo je poslušati. Ko smo ‘nabirali’ izvajalce za kompilacijo, je Okustične pravzaprav predlagal Andrej Karoli. Priznam, da nismo čisto točno vedeli, v kakšen stil ga bodo zavili, vedeli pa smo, da bo vrhunsko, kot so vrhunske vse njihove skladbe,” pravijo KuZle. Okustični so izziv z veseljem sprejeli. “Bilo nama je v čast, da se lahko v tako izbrani druščini poklonimo bandu Kuzle, ki je tako sam po sebi in kasneje posamezniki, ki so bili v njem, pustil in še pušča velik pečat v naši muziki,” pa poudarja Mate.

Skladbo so pospremili tudi z videospotom

Zaupali so ga Tadeju Korenu Šmidu. Ta ga je sestavil iz svojega prvega kratkega igranega filma Preblisk bele mize (White Table Spark). Pri režiji je poleg Tadeja sodeloval še Luka Miklošič, ki je spot tudi zmontiral, za fotografijo je poskrbel Mitja Ličen, scenografijo Nal Klemen, kostumografijo Damir Raković, za barvno korekcijo pa Jure Teržan. “Pri tem projektu se je zgodilo kar nekaj prijetnih naključij. Tadej, s katerim se prej sploh nismo poznali, nas je kontaktiral, če lahko v svojem filmu uporabi skladbo Moja mama v izvedbi Videosexa. Ker je bila plošča Naredte revolucijo (za) KuZle (gre) ravno v izhajanju, smo mu predlagali, če bi za glasbeno podlago uporabil verzijo Okustičnih. Zamisel mu je bila všeč in mislim, da spot fantastično nadgrajuje izvrstno izvedbo Okustičnih,” so prepričane KuZle.

Okustični bodo singel 28. 3. predstavili tudi na TV SLO 1 v oddaji Vikend paket, ki se začne ob 17:20.