Okustični s prvencem ‘Enkratna, neponovljiva’

Okustični (FOTO: promo)
Okustični (FOTO: promo)

Okustični, (akustična) žanrsko pestra zasedba, katere glasba temelji na vokalni interpretaciji, so z unikatnim glasbenim izrazom in premišljenim avtorskim pečatom v letu 2017 prevetrili slovensko glasbeno pokrajino z debitantsko skladbo ‘Pri nas‘.

 

 

 

 

O prvencu ‘Enkratna, neponovljiva’

V lanskem letu so svojo žanrsko odprtost pokazali z reinterpretacijo skladbe ‘Ta noč je moja‘, letos so se na EMI predstavili z novo skladbo ‘Metulji plešejo‘, ki je kmalu dobila tudi svojo ljudsko različico, s citrami, nato je luč sveta ugledala še ‘Se vrti (Ko si na tleh)‘. Pred kratkim so v svet poslali novo skladbo ‘Enkratna, neponovljiva‘ in z njo napovedali izid istoimenskega prvenca. Zgoščenka ‘Enkratna, neponovljiva‘ predstavlja zasedbo, ki jo tvorita Mate Bro in Karin Zemljič, v sodelovanju z Jadranko Juras, s 15 skladbami; štirinajstimi avtorskimi in eno priredbo. Izšla je danes!

Album so Okustični posneli z razširjeno ekipo glasbenikov in drugih sodelujočih: tako lahko na albumu slišimo vokale Sebastiana Cavazze, Maje Keuc, Saše Matajič ter mojstre svojih instrumentov Jureta Rozmana na bobnih, Marka Črnčeca na klaviaturah in rhodesu, Sebastijana Duha na klavirju, Nina Mureškiča na perkusijah ter Tino Muraus, Matijo Krečiča, Emo Marjeto Krečič, Dejana Gregoriča in Klemena Bračka na godalih. Seveda pa so za levji delež muzike poskrbeli Okustični sami – Karin Zemljič in Jadranka Juras briljirata na vokalih, Mate Bro pa je poleg glasu albumu dodal še kitare, bas kitaro, bobne, perkusije, cajon, rhodes in klaviature. Za mix skladb so poskrbeli Dejan Radičević – Daisymusic, Janez Križaj in Martin Bezjak – Epix Productions.

Zgoščenka ‘Enkratna, neponovljiva‘ se ponaša z vrhunskimi vokalnimi linijami, jasnimi aranžmaji in prepletom bobna in bas kitare, ki sta vedno nekje v ospredju, produkcijsko pa so skladbe, ki ste jih že lahko slišali in tiste, ki jih boste prvič na albumu, čiste, bandovske, brez modernih zvokov ali produkcijskih prijemov, ki bi spreminjali zvok vokalov in/ali instrumentov, s katerimi so nastale.

Okustični zgoščenko ‘Enkratna, neponovljiva’ otvorijo s svojo debitantsko skladbo  ‘Pri nas’. Skladba je kmalu postala ena tistih, ki si jo ljudje velikokrat sposodijo, ko jih ogovorijo: ”A, jebe vas vesolje, a?”. Pesimistična pesem, ki jo svetli refren s country obleko in netipično uporabo godal. Naslednja, ‘Se vrti (Ko si na tleh)’, se, tako kot mnoge iz albuma, loti problemov, ki niso potrebni in stvari, ki bi lahko bile drugačne. A ne obupa, saj se svet vrti dalje. Skladba vsebuje sample Pop Designove ‘Ko si na tleh’. Sledi prva novost, ‘Pridiga/ Spoved’, skladba, ki se naslanja na r’n’b izročilo. Poleg kompleksnih aranžmajev skladbo na višji nivo peljejo tudi izvrstna godala. Sledi ji pravkar izdana ženska himna ‘Enkratna, neponovljiva’, čuten valček s starinskim pridihom, ki se nadaljuje v funk skladbo ‘Zvezde’, ženski duet, ki sloni na orglah, ‘napitnico’ ‘Nalij’, ki premleva staro slovensko: včasih pač ne pomaga nič drugega kot to, da se je treba ustaviti in odpreti ventile. Glasba, ki sledi vsebini in ne hodi naravnost. Sedma skladba albuma je ‘Metulji plešejo’, ljubezenska skladba z močnim besedilom; težka bas in boben proti nežnim vokalom. Sledi ji edina priredba, ‘Ta noč je moja’. Če je original za preden greš ven, je priredba Okustičnih za ko prideš nazaj domov. Sledi ‘Novoletna Intro’, ki se nadaljuje v skladbo ‘Novoletna’, netipično (pred)praznično pesem. Navadno ne slišimo takšnih, ki bi dopuščale kaj drugega kot popolno evforijo in praznično vzdušje, a prav taka je ‘Novoletna’. Glasba s času primernim vzdušjem, ki se z besedilom spominja slabega leta. Enajsta skladba ‘Me dotakneš’, nas pelje skozi zgodbo zaljubljencev, ki sta žrtvi lastne (pre)močne ljubezni. Skladbi 12 in 13, ‘Po tisti dolgi poti’ in ‘Dolga pot’ sta v osnovi 2 dela ene skladbe – skladbe, ki govori o potovanju v lastno preteklost, v že znano okolje, po uteho, mir, nasvet in luč za naprej. Sledi ji skladba ‘Tih, prazen in po svoje lep’, pesem s posebnim karakterjem, saj je njeno besedilo prebral Sebastian Cavazza, glasbeno pa se dotika prve iz albuma, ‘Pri nas’. S to skladbo se album tudi zakroženo zaključi. Okustični pa so za dodatek na album dodali še skladbo ‘Vsak dan’, prvo skladbo, ki jo je v okustični maniri spisal Mate Bro, in je kot taka vplivala na nastanek Okustičnih. Zgoščenka ‘Enkratna, neponovljiva’ prinaša hkrati toplino ljubezni in kritičnost do sodobnega sveta in odnosov med ljudmi, ki na njem živimo danes.

Prisluhnite Okustičnim – zgoščenka ‘Enkratna, neponovljiva’ je izšla danes (18.11.2019) pri ZKP RTV SLO.