NOCTIFERIA: ‘Radi se vračamo povsod, kjer smo zaželeni’

Noctiferia (Foto: FB profil)

Pionirji domačega black in death metala se vračajo z novim izdelkom. Po tem, ko so se z albumom ”Transnatura” (2016) predstavili v povsem novi luči in presegli sami sebe, pa preseganju očitno še ni konec. Bend je že pred leti pobližje odkrival svet industriala, tokrat pa pripravlja projekt, posvečen skupini Laibach. Kaj prinaša album ”Reforma” in kako je igrati na domačih odrih, si lahko preberete v kratkem pogovoru s skupino.

ROCKER.SI: Trenutno delate na prvem videu iz prihajajočega albuma posvečenega Laibachom. Zakaj ste si izbrali ravno njih?

NOCTIFERIA: Z Laibach smo se začeli spogledovati že konec 90ih, producent naše prve plošče je bil Toni Jurij, ki je pred tem že sodeloval z Laibach, prav tako nam je bila od vedno všeč njihova vizualna estetika, temačen zvok in mistika, ki so jo ustvarili okoli sebe. Z leti se je ideja razvijala in na koncu smo namesto ene pesmi posneli album z sedmimi predelavami.

ROCKER.SI: Kakšen zvok lahko pričakujemo na tem album? Vas v stilu Laibachov ali Laibache v stilu Noctiferie?

NOCTIFERIA: Definitivno Laibach v našem stilu.

ROCKER.SI: Na festivalu MetalDays ste sicer predstavili nekaj skladb z novega albuma posvečenega kultni zasedbi. Vaše zvrsti se ne ujemajo popolnoma. Lahko govorimo o crossover variatni ali je to popolnoma nov koncept?

NOCTIFERIA: Prvenstveno gre za mešanico melodij in atmosfere Laibach z agresijo in težo glasbe Noctiferie. Določeni deli so popolnoma spremenjeni ali pa celo dodani zato, da smo pesmi bolje priredili za naš stil glasbe.

Noctiferia (Foto: Miro Majcen)

ROCKER.SI: Kaj za vas pomeni nastop na MetalDays?

NOCTIFERIA: Predvsem možnost igrati na dobrem odru pred številčno publiko in priložnost, da se bend predstavi v vsej svoji širini.

ROCKER.SI: Kaj menite o tem da je naslednje leto mogoče zadnja edicija tega festivala?

NOCTIFERIA: Glede na to, da festival obiskujemo od samega začetka, iskreno upamo, da do tega ne pride. Je popolnoma unikatna zgodba, ki je postala del našega življenja.

Fotografija osebe NOCTIFERIA.
Noctiferia (Foto: Castle Kolpa Fest)

ROCKER.SI: Na Trnfestu, ki je predhodnik Trnovfest-a ste že nastopil. Kaj za vas pomeni nastop na tem festivalu in kako, da se nanj radi vračate?

NOCTIFERIA: Mislim, da smo nastopili samo enkrat do zdaj. Nastop tukaj je zaradi samo lokacije in obiskovalcev nekoliko bolj specifičen oz. sproščen. Radi se vračamo povsod, kjer smo zaželeni in nimamo slabih izkušenj.