Neisha – ‘To je album, s katerim sem se lahko res ustvarjalno ‘razpištolila’

Foto: Mediaspeed

Več kot 2.500 ljubiteljev kulture si je pred nedavnim premierno ogledalo avtorski slovenski pop-rock muzikal Povodni mož v dvakrat razprodanih Križankah. Navdušenje nad moderno izvedbo so oba večera pospremili z bučnim aplavzom in stoječimi ovacijami, med obiskovalci je bilo videti tudi precej znanih slovenskih obrazov.

Premiero je produkcija pod vodstvom producentke Vesne Starina pospremila z izdajo albuma, na katerem boste našli kar 21 pesmi iz muzikala Povodni mož.

“To je album, s katerim sem se lahko res ustvarjalno ‘razpištolila'”, pravi avtorica glasbe, Neža Buh – Neisha. “Za ta projekt dam, vsaj zase osebno, a verjamem, da to velja za celotno ekipo, roko v ogenj, da sem od sebe dala najboljše in da je to, kar je nastalo, nekaj enkratnega. Upam si celo trditi, da gre za zgodovinsko prelomnico na področju slovenskega ustvarjanja muzikalov. Povodni mož je dobil glasbeno obleko, ki mu pritiče – od klasisističnega valčka, punk-rocka, rapa, do nosilne balade Takšna kot ti, ki je ena izmed najbolj prepoznavnih, karakternih in močnih pesmi, ki so prišle iz moje globine, in pri kateri se čuti veličastnost in veličina celotnega muzikala. Razprla sem kreativno pahljačo vseh žanrov in sem kot ustvarjalka hvaležna za to široko paleto. Če nisem ustvarila glasbe, ki si jo bodo obiskovalci predstave na poti domov žvižgali, potem nisem storila nič,” dodaja.

Izvirni slovenski pop-rock muzikal Povodni mož, foto: Mankica Kranjec

“Ne le žvižgali, tudi peli melodije ali recitirali kaj iz dialogov,” jo dopolni avtor besedila, Ambrož Kvartič, s katerim sta se v ustvarjalnem procesu vrhunsko ujela in dopolnjevala.

Foto: Darja Štravs Tisu

Kako vzeti 200 let staro balado in jo pretvoriti v sodoben celovečerni muzikal? Kaj v sodobnem času ugrabi zalo Urško (Sara Briški Cirman – Raiven)? Ali bo kos uspešnemu poslovnemu guruju, ki ga pozna le pod vzdevkom PM (Jure Kopušar)?

Vse to izveste v pop-rock muzikalu Povodni mož, ki vabi v svoje globine 27. in 28. septembra ob 20.00, na novi prireditveni lokaciji, Hali L56 – Litostroj, Ljubljana (https://www.l56.si/).

Trobente, gosli in cimbale so glasbeniki zamenjali z udarnimi rock ritmi, bobni, kitarami in klavirjem, po plesnem podu v koreografijah Željka Božića in Maše Kagao Knez letijo “lepote ‘z Ljubljane cele”. Kljub temu, da so ustvarjalci uporabili nekaj osnovnih elementov iz Prešernove balade, pustite vsa svoja pričakovanja doma. Klasična balada, ki ste jo mnogi recitirali v šoli pred tablo, se bo pred vami razodela v povsem novi, sodobni luči.

Muzikal je podprt z novodobnimi scenskimi vizualijami scenografa Darijana Mihajloviča Cerarja in vizualizacijske ekipe Beam Team ter na duhovit način ozavešča in nagovarja slehernega posameznika k razmisleku o uporabi in vplivu družbenih omrežij. Poleg tega se od drugih razlikuje tudi po okoljevarstvenem nazoru, saj so vsi kostumi Dominike Monte – Incognito Design narejeni iz predelanega materiala in jasno nakazujejo ločnico med “tem” in “onim” svetom.

Izvirni slovenski pop-rock muzikal Povodni mož, foto: Mankica Kranjec
Inovativen tekst avtorja Ambroža Kvartiča odpira nove poglede, gledalca pelje v lastna razmišljanja, družbi nastavlja ogledalo, sploh kar se tiče uporabe in pasti interneta. Digitalni svet je namreč tisti, ki ugrabi Urško. Prešernova balada je žal prekratka, da bi zadostovala 2 uri in pol dolgemu muzikalu, zato si je avtor izmislil dodatne like. Natakar – Luka Markus, Prijateljica – Tanja Pečenko, Profesionalca – Maša Tiselj, raper Jose, Maskerka – Aja Kobe, spremljajo vplivnico Urško v njenih čustvenih viharjih, dilemah in odločitvah, ki jo vlečejo na največji ples v mestu  ali na Pi-Emov seminar, njim se pridruži še 18-članski zbor s plesalci.

Jure Kopušar, v vlogi Povodnega moža: 

Vsekakor je prvič, da sem posnel album pesmi iz gledališke predstave oziroma muzikala. Imam pa že izkušnje s snemanjem, saj smo z mojim bandom Viperstone izdali dva albuma, trenutno je v pripravi tretji in komaj čakam, da se jeseni zapremo v studio in začnemo ustvarjati nove rock&roll komade.

Sara Briški Cirman – Raiven, v vlogi Urške: 

Letos je zame očitno leto večjih projektov in izzivov. Večji izziv kot petje, mi je v muzikalu predstavljal ples in fotografiranje pod vodo, ki smo ga izpeljali v namene plakata. Še en večji projekt, ki sem ga izpeljala še pred premiero Povodnega moža, so koncertne izvedbe opere Carmen, ki jih bomo z orkestrom izvedli po večjih slovenskih mestih, tako da so mi letos očitno namenjena močne ženske vloge.

Izvirni slovenski pop-rock muzikal Povodni mož, foto: Mankica Kranjec