Ne le izjemen filmski skladatelj, temveč tudi rocker po duši!

Hans Zimmer 10.04.2022 dvorana Stožice (Foto: Darja Š.T.)

Pa smo ga dočakali! Večer filmske glasbe pod taktirko nemškega mojstra hollywoodske filmske glasbe, Hansa Zimmerja, v areni Stožice in v vsej svoji veličini!

Pred dnevi je s svojo zasedbo, katere člani prihajajo iz vsepovsod po svetu, obiskal našo prestolnico in dokazal, da ni le z oskarjem nagrajeni avtor filmskih melodij (letos je odnesel domov kipec za znanstvenofantastični film Dune), pač pa tudi rocker! Nastop je bil namreč vsej prej kot le vaja iz orkestralne glasbe, pač pa z močnimi basi, elektronsko podlago in intenzivnimi žarometi podprt šov, ki je na trenutke že skoraj spominjal na koncert progresivne ali fusion glasbe.

Kar dve uri in pol trajajoč spektakel s krajšim vmesnim premorom se je postopa razvil v večer, ki ga še dolgo ne bomo pozabili! Predvsem zaradi njega, ki je tako naraven in spontan. Obožuje, kar počne, kar se je opazilo tudi z najbolj oddaljene tribune. Živi za glasbo in ta zasedba mu pomeni res veliko. Nekaterih članov tokrat ni bilo z nami, na kar je opozoril tudi Hans Zimmer osebno, ampak ker so tako močno želeli priti, so našli način, dobili zamenjave in preuredili aranžmaje. Samo da so lahko igrali v razprodanih Stožicah, za kar smo jim neizmerno hvaležni.

Hans Zimmer 10.04.2022 dvorana Stožice (Foto: Darja Š.T.)

Občinstvo je nagovorila tudi domačinka Aleksandra Šuklar, tolkalistka v orkestru, ki jo je Zimmer izpostavil in ji namenil mikrofon. “Dober večer, veseli smo, da smo prvič v Sloveniji, upam, da boste uživali in se lepo imeli,” je povedala. Drugače pa je vsak izmed članov dobil svojih pet minut. Zimmer je želel, da bi jih spoznali tudi malce bolj osebno, zato je o vsakem povedal kakšno anekdoto.

Vsi na odru so zelo povezani, kar se izraža tudi skozi glasbo, rdeča nit koncertov pa je ravno hvaležnost. Da lahko skupaj ustvarjajo in nastopajo ter s tem osrečujejo druge. »Srečen sem, da smo bili tako pogumni in se odpravili na turnejo, prav tako sem srečen, ker ste bili tudi vi pogumni, ker ste prišli,” je povedal v enem izmed svojih nagovorov, ki pa niso bili prav nič moteči. Prav nasprotno. Čeprav je bila glasba fenomenalna, je bilo zanimivo slišati, kaj bo povedal naslednje!

Na programu se je znašla dolga vrsta znanih filmskih spremljav, a čeprav ni pozabil na klasike, je izbiral tudi po sistemu “ena za vas, ena zame”, kar pomeni, da je zaigral tudi nekaj glasbenih del, ki bi jih lahko zlahka zamenjal z bolje poznanimi. Še vedno pa niso izostale tiste iz filmov The Dark Knight, Pirates of the Caribbean, Gladiator, The Lion King, Wonder Woman in No Time To Die. Že takrat bi lahko končal in mu ne bi zamerili prav nič, pa je vseeno odigral še eno. ‘Time’ iz filma Inception.

Popoln zaključek.

Hans Zimmer 10.04.2022 dvorana Stožice (Foto: Darja Š.T.)

Več o turneji in velikemu skladatelju

Hans Zimmer je ustvarjalec filmske glasbe in avtor najbolj vplivne filmske glasbe našega časa. Skladatelj, ki je leta 2018 prejel 11. nominacijo za oskarja za glasbo za uspešnico Dunkirk, režiserja Christopherja Nolana, je inovator posebnega formata za koncertno izvajanje in hkratno doživljanje filmske glasbe.

Po pripravah v Los Angelesu, Odesi, Essnu in Berlinu od februarja naprej se je rokovska zvezda filmske glasbe Hans Zimmer končno spet vrnil na velika prireditvena prizorišča. S 130 izvajalci in člani ekipe gre za prvo mednarodno turnejo tako velikih razsežnosti po začetku pandemije.

Hans Zimmer je s svojo ekipo v zadnjih petnajstih mesecih pripravljal aranžmane za dvanajst novih nizov svojih največjih uspehov. Na turneji jih skladatelj izvaja skupaj z devetnajstčlanskim ansamblom in orkestrom, ki vključuje tristo različnih instrumentov.

K svojemu projektu je Hans Zimmer pritegnil najboljše strokovnjake iz ameriškega šovbiznisa, ki so za to koncertno dogajanje oblikovali povsem novo podobo. John Featherstone, ki si je svoj poklicni ugled ustvaril na številnih mednarodnih turnejah rokovske in pop glasbe, je prevzel skrb za odrsko razsvetljavo. Za scenografijo je poskrbel Derek McLane, čigar zadnji dosežki vključujejo tudi broadwayski muzikal ‘Moulin Rouge’. Peter Nigrini, prav tako broadwayski oblikovalec, znan po muzikalu ‘MJ’, je ustvaril video dizajn.

Koreograf Barry Lather je odgovoren za osemčlansko plesno ekipo in skupaj z njo je nekatere of Zimmerjevih glasbenih nizov oblikoval v resnične odrske atrakcije. Edinstveno izkušnjo tako ustvarja združitev najboljših odrskih pripomočkov in tehnik s koncertnih turnej, gledališča in opere.

Zimmerjeva prva turneja iz leta 2016 pomeni revolucijo v svetu koncertov, namenjenih izključno filmski glasbi. Izognil se je namreč običajnemu formatu z odlomki iz filmov, ki jih orkester spremlja pod vodstvom tradicionalnega dirigenta. Namesto tega je Hans Zimmer v središče koncertnega dogajanja postavil svoj ansambel, sestavljen iz dolgoletnih glasbenih sodelavcev, dodal pa jim je še klasični orkester. Prav tako je aranžiral nize svojih največjih dosežkov, nato pa prevzel hkratno vlogo dirigenta in voditelja. Občinstvu je obenem dovolil vpogled v svoj ustvarjalni proces, saj se je odločil z njimi deliti anekdote iz hollywoodske tovarne sanj.

Foto: Darja Š.T.