Muse na velikem platnu namignili o novi skladbi

Muse so se premaknili na veliko filmsko platno

Najboljša predstava na svetu? Ne bi se mogel strinjati, zagotovo pa so Muse na čelu z Matthewom Bellamyjem virtuozni geniji, ki si zaslužijo vseh prejetih pohval in glasbenih nagrad. Koncertni film Drones World Tour, ki se je po kinematografih vrtel zgolj eno noč, jih prikaže v njihovi najboljši različici. V okviru večih nastopov so nam v slabi dve uri dolgem spektaklu predstavili najvplivnejše hite, kot so »Psycho«, »Madness«, »Uprising«, »Plug in Baby«, »Supermassive Black Hole« in »Knights of Cydonia«

Muse, svetovno znana, večkrat platinasta in nagrajena skupina, se je v letih 2015/16 podala na ambiciozno Drones World Tour turnejo in igrala več kot 130 koncertov po celem svetu. Poznani so po prestavljanju mej odrske produkcije, na tej turneji skupina nastopa »v krogu« sredi arene in tako z dizajnom in konfiguracijo odra oboževalcem nudi avdio/vizualno čutno izkušnjo v polnih 360 stopinjah.

Nabito polna dvorana je sprejela kar nekaj znanih obrazov iz sveta glasbe, pa tudi take, ki so se z glasbo skupine Muse seznanili prvič. Zanimiva izkušnja, ki ti koncertno dogajanje naslika kar takole direktno v obraz. Na ves glas in z vsem hruščom električnih kitar. Nekako bi človek vstal, plesal in ploskal, ampak se nato spomni, da smo v kinodvorani, ljudje okoli njega pa so kulturni in umirjeni. Film vsebuje posebne učinke, ki so zares impresivni in ki popolnoma dopolnjujejo visoko raven kreativne odrske produkcije, ki jo oboževalci skupine Muse pričakujejo.

Brez naslovov skladb, naracije ali dodatnega materiala, film Drones World Tour je preprosto njihov obsežen seznam skladb, ki so jih v živo odigrali na večih lokacijah tekom turneje. Tisti, ki so oboževalci, ne potrebujejo podnapisov. Zato pa je toliko bolj impresivna kvaliteta slike in intimna atmosfera posnetega. Nadvse hvalevreden uspeh ustvarjalcev, ki so imeli pred seboj težko nalogo. Kako nam približati koncertno izkušnjo, ko pa fantje nastopajo pred več deset tisočero množico. Razliko med ostalimi podobnimi filmi naredi slično uporabljen bližnji plan, ki izpostavi posamezne reakcije oboževalcev. Poleg ekskluzivnega pogleda v notranjost skupine ter pogovorov o kreativnem konceptu šov vključuje avtonomne drone, ki letijo preko občinstva, ogromne projektorje in zapletene, popolno izdelane laserske šove, ki ustvarijo otožen svet. Takšen, ki se sprašuje o uporabi tehnologije in se igra z idejo umetne inteligence.

Zbrani pa smo imeli priložnost slišati še utrinek nove skladbe, ki so jo osebno napovedali člani skupine. No, vsaj tako smo mislili, doživeli pa hladen tuš. Vsega skupaj nekaj sekund iz videospota nove skladbe je bilo precej veliko razočaranje. Še več, film se je zaradi tega zaključil na zgrešenem tonu. Še dobro, da so nas na svoji strani imeli že ob nakupu vstopnic.