MRFY: ‘Mi se smatramo bolj kot Beatlesi, kjer je bil vsak član enako pomemben’

MRFY (Foto: Mario Zupanov)

MRFY so pred kratkim izdali nov komad in videospot, začutili novo romantiko in zakorakali v nov svet. Zdaj so se odpravili na koncerte. Naslednja postaja za njih je Gala Hala na Metelkovi. Pred koncertom smo njihovemu poglavarju, Gregorju Strasbergarju, postavili nekaj vprašanj.

Facebook dogodek

Kaj so počeli MRFY med lockdownom?

Z živimi bobni, visoko hrumečimi kitarami, elektronskim basom ter odprtim vokalom se skladba giblje med različnimi žanri. Pesem ima podobo in počutje med nostalgičnim in modernim in je vezivo med starimi in novimi MRFY-ji.

V lanskem letu so s producentom Žaretom Pakom med prvim lockdownom cela 2 meseca preživeli v studiu Borta Rossa v Šentjerneju in postavili temelje za prihajajoči album. Od njih pričakujte zvočno in žanrsko pestrost, veliko različnih karakterjev, fokusiranost ter čistost komadov.

Singl spremlja izjemni video, ki je v manj kot dvanajstih urah dosegel že več kot 30.000 ogledov. Promocijo na platformi YouTube so izvedli z v tujini uveljavljenim slovenskim kolektivom Trash Gang, ki ima na svojem kanalu skoraj 4 milijone sledilcev.


ROCKER.SI: Hej, Gregor, kako ste MRFY po koncertu v Škofji Loki? Prvi koncert po septembru 2020 in še akustično ste igrali po vrhu vsega –  kakšna je za vas nasplošno akustična izkušnja koncerta? Je potrebno več priprav ali se skladbe »slečejo« kar same od sebe?

MRFY: Živjo, prjatu. Evo nas mrfači grizemo no matter what, smo konstantno v pogonu in vedno se nekaj dogaja. Akustičen špil v Loki je bil fantastičen. Prvi koncert po septembru 2020 in res smo bli vsi extra dobre volje. Pri naši akustiki je pa tako, da je vedno bolj chill vibe in je še veliko večji fokus na muzikaličnosti. Še bolj se igramo in zelo je zabavno.

ROCKER.SI: Vaš singel ‘Zaljubila’ še vedno nabira vrtoglave številke ogledov. Mi poveš, kako ste se povezali s kanalom TRASH in kaj je to sodelovanje prineslo? So imeli kakšne pogoje?

MRFY: Trash je art & music kolektiv, s katerim smo se prijateljsko povezali in se odločili, da naš videokomad ‘Zaljubila’ sodi na njihov kanal, kar nam je bilo v veliko veselje. Cifre so pa tudi zelo lepe.

ROCKER.SI: Krasen komad in produkcijsko močan singel, ki ste ga pred kratkim posneli (ponovno akustično) v naravi. Kje ste bili? Kako je prišlo do tega? Kdo je največji hribolazec oziroma oboževalec narave med vami? Ali kdo meditira in objema drevesa?

MRFY: Dolgo časa že nismo šli skupj v naravo. Od Tomija stric ima hišo v Trenti in tam nas je zelo prijazno sprejel in pogostil. Mi smo se pa klasično mrfijevsko zabaval in zajbaval. Hribolazec pa definitivno Tomi. Sledi Rok. Kdo je na zadnjem mestu, pa se lahko odločite sami.

ROCKER.SI: Se večkrat umaknete iz mesta, da naberete energijo? Ker drugače ste otroci mesta, kajne? Kaj vse počnete skupaj, ko ne ustvarjate glasbe? Namreč znano je, da ste zelo dobri prijatelji, torej se tudi v prostem času veliko družite, kar je verjetno pogoj za ustvarjanje dobre glasbe po vaše? Kdo ima največ skrivnosti ali ni prav nobenih skrivnosti več med vami?

MRFY: Ko se le da, se umaknemo v naravo, v osamo. Skupaj. S ciljem ali brez. Ko smo sproščeni in neobremenjeni, naša kreativa in igra ne pozna meja. To so vedno trenutki, v katerih najbolj uživamo in prinesejo tudi najlepše rezultate oz izdelke. Skrivnosti med nami ni veliko, težko je reči, kdo jih ma največ. Smo v zelo odprtem in transparentnem odnosu, kar je nujno za nemoteno in plodno delovanje.

ROCKER.SI: Kaj pa videospot, videti je vrhunsko, pa čeprav si povedal, da ste morali kar veliko improvizirati in iskati rešitve, saj proračun ni bil na vaši strani? Da ste garali. Vseeno je rezultat izredno kakovosten. Kaj vse se je dogajalo na prizorišču? Kako dolgo je trajalo snemanje?

MRFY: Pri snemanju videospota je najbolj garala ekipa, ki ga je ustvarjala. Torej Matevž Jerman, Juca Bonaca, Sašo Štih in drugi. Dali so 100% in za to jim bomo večno hvaležni. Tudi energija pred in med snemanjem je bila odlična, kar se tudi vidi v končnem izdelku. Imeli pa smo tri snemalne dni/noči.

ROCKER.SI: Sledi nastop v Gali Hali, praktično v vaši dnevni sobi, pa čeprav se dobro podate vsem prizoriščem, takšnim in drugačnim. Kaj pripravljate, kaj lahko poslušalci, ki bodo kupili vstopnice, pričakujejo? Tam boste pa električno?

MRFY: Gale se neizmerno veselimo, saj bomo po dolgem času združeni z našimi fani prjatučki. Pripravlja se klasičen mrfy clusterfuck live pokalinda, seveda električno. Slišati bo moč nove komade, ki bodo krasili prihajajočo plato, ki izzide 2022 spomladi.

ROCKER.SI: Kaj meniš o »kultu osebnosti«, ki se je pojavil v rock glasbi in tem, da je še najboljša promocija banda postal pevec. Ta se »mora« pojavljati povsod, tudi na dogodkih, ki nimajo prav nobene veze z glasbo. Ti si močan vodilni, pa vseeno imam občutek, da imaš neko svojo vizijo, od katere ne odstopaš? O tem sva se pogovarjala že pred leti, o dolgoročnem načrtu namreč.

MRFY: To nikoli ni bil moj/naš namen. Mi se smatramo bolj kot Beatlesi, kjer je bil vsak član enako pomemben in je tudi enako izstopal. Pa ne da bi se zato trudil, enostavno se mi zdi, da je vsak izmed nas zelo zanimiva osebnost in to v ljudeh vzbudi radovednost, željo po spoznavanju. Kar se pa tiče ustvarjanja in kreative, smo pa vedno najmočnejši, ko vsi participiramo z isto vnemo, strastjo… vsak izmed nas je nenadomestljiv.


DESET KRATKIH VPRAŠANJ:

Morje ali hribi? Morje hribov.
Kdaj ponavadi vstaneš zjutraj? Med 9. in 10. uro.
Najljubša alkoholna pijača? Špricar.
Koliko cigaret na dan pokadiš? Preveč.
Kateri film si gledal nazadnje? Knives Out.
Najlepše darilo, ki si ga prejel za rojstni dan? Kitara, gramofon.
Najljubša destinacija v Ljubljani? Trnovska plaža.
Komad, ki se ti zadnje dni vrti v glavi? The Cure – ‘Just Like Heaven’.
Kam greš na morje? Krk.
Če bi lahko imel supermoč, katera bi to bila? Zmernost.