MIST: ‘V underground metalu albumi še niso passé’

Skupina Mist (FOTO: Lara Zitko)
Skupina Mist (FOTO: Lara Zitko)

Ljubljanska doom metal zasedba Mist je 1. junija izdala prvenec ‘Free Me Of The Sun’, 9. junija pa bodo v klubu Gromka na Metelkovi le tega tudi v živo predstavili množici. Preverite, kaj nam je zaupala skupina Mist in osvobodite se sonca!

ROCKER.SI: 1. junija ste izdali prvenec ‘Free Me OfTheSun‘, kako ste zadovoljni z odzivom oboževalcev po nekaj dneh?
MIST: Odzivi so pozitivni in prijetno smo presenečeni, da se tudi veliko slovenskih in tujih medijev zanima za izid našega prvenca. Občutek, ko dosežeš nekaj takega, je res poseben, še boljše pa je, če to lahko deliš z drugimi, v tem primeru s poslušalci. Komaj čakamo, da album razširimo še s koncertiranjem, saj je takrat povezanost med bendom in poslušalcem najbolj surova in iskrena.

ROCKER.SI: Kako je potekalo snemanje albuma? Je vse potekalo po načrtih? Morda kakšen zanimiv pripetljaj iz studia, kakšna anekdota?
MIST: Snemali smo vsi hkrati v studiu Ork v Jevnici, le vokale smo dodali naknadno. Za tak pristop smo se odločili, ker smo na enak način snemali demo v letu 2013 in nam je bil všeč zvok, ki smo ga s tem dobili. Tokrat smo se pripravili veliko bolje kot pri nastajanju prejšnjih dveh izdaj, zato je večinoma vse potekalo po načrtih. Najprej kava, ki ji sledi dober zajtrk, šele nato je na vrsti ogrevanje, še ena kava, zatem snemanje. Naš moto je »dobra hrana – dobro vzdušje«, funkcioniramo pa v ritmu doom metala: zelo počasi (smeh).

ROCKER.SI: V skupini prevladuje večinoma nežnejši spol, se vam zdi, da je to prednost, ali pa se morate zaradi tega še bolj truditi in dokazovati?
MIST: Oboje. Na začetku so nas poslušalci zaradi tega hitreje opazili, vendar so bili tudi precej skeptični. Z izdajo dema in mnogimi odigranimi koncerti smo dokazale, da je pri nas na prvem mestu glasba. Spol članov benda nam ni pomemben, slučajno je tako naneslo. Bend sta osnovali pevka Nina in bobnarka Mihaela, in ker sta bili sami dekleti, se jima je zdelo smiselno nadaljevati v tej smeri. Leta 2014 se nam je po odhodu Nine Grižonič na solo kitari pridružil Blaž Tanšek, ki je postal nepogrešljiv član benda, na začetku tudi zato, ker je edini imel pravo doom brado (smeh). Šalo na stran, Blaž je odličen kitarist in v skupino je prinesel svežo kreativno energijo.

ROCKER:SI: Se zaradi tega, ker ste v skupini večino ženska zasedba težje ali lažje soočate s težavam, odločitvami, …?
MIST: Verjetno je, tako kot pri ostalih skupinah, pomembno predvsem ujemanje karakterjev. Kadar ne moremo sprejeti odločitve, glasujemo.

Mist se ne ozirajo na glasbene trende.  (FOTO: Lara Zitko)
Mist se ne ozirajo na glasbene trende. (FOTO: Lara Zitko)

ROCKER.SI: Se v današnjih časih sploh še splača izdajati albume?
MIST: V metal vodah je kar precej zbirateljev, sploh pri metalu stare šole. Tudi sami zbiramo CD-je in vinilke, zato izdajo albumov podpiramo. Praksa izdajanja posameznih pesmi je pogostejša pri bolj komercialni glasbi, pravzaprav celotna komercialna scena funkcionira popolnoma drugače. V underground metalu pa albumi nikakor še niso passé.

ROCKER.SI: Mastering ste zaupali Patricku W. Englu, kako je prišlo do sodelovanju in čemu takšna odločitev?
MIST: Bili smo v dogovorih z več mastering inženirji. Vsak nam je poslal testno verzijo ene skladbe, in njegova je najbolje ujela tip zvoka, ki smo ga želeli za album.

ROCKER.SI: 9. junija boste v klubu Gromka predstavili prvenec ‘Free Me OfTheSun‘, imate pripravljenega, kaj posebnega za obiskovalce koncerta?
MIST: Odigrali bomo novi album v celoti, pred kratkim pa smo posneli videospot, ki bo izšel kmalu. Del koncerta se bo navezal na dogajanje v videu. Kot naši gostje bodo prvič v Sloveniji nastopili odlični Old Night iz Rijeke (HR). Več pa… V soboto.

ROCKER.SI: Ostajate zvesti doom metalu, se s tovrstnim žanrom sploh da (pre)živeti v Sloveniji?
MIST: V smislu nekega komercialnega uspeha na domačih tleh žal ne, v pravem doom smislu životarjenja, pesimizma in opojnih substanc, pa seveda. Slovenija je za to idealna, saj ne nudi nikakršne perspektive za našo zvrst.

ROCKER.SI: Želite prodreti na tuja tržišča?
MIST: Za zdaj je številčno razmerje med koncerti, ki jih imamo doma in v tujini, skoraj 1:1. Tudi založbo imamo na Nizozemskem, zato bi se na neki način lahko rekli, da nam je to že uspelo, vendar še vedno v smislu undergrounda. Želimo si predvsem čim več koncertov. V Sloveniji jih je 5 na leto dovolj, ker s tem zajameš skoraj celotno državo. Zato je gotovo smiselno razmišljati o tujini.

ROCKER.SI: Kakšni pa so vaši kratkoročni in dolgoročni cilji in načrti?
MIST: Zaenkrat bi radi predstavili novo ploščo čim širšemu krogu poslušalcev, v kratkem pa bomo v sodelovanju z MaxVisuals (Max Petač) izdali prvi videospot. V prihodnosti bi radi ustvarili še več vizualnih uprizoritev svoje glasbe (videov), če nam bodo razmere dopuščale. Na prvem mestu pa je vsekakor koncertiranje.

ROCKER.SI: Kje vas poleg promocijskega koncerta še lahko ujamemo v prihodnosti?
MIST: Po 9. juniju v Gromki sledi 20 dni premora, 29.6. pa zasedemo Trainstation SubArt v Kranju skupaj z Black Reaper in WithinDestruction. 13.7. nastopamo pred hotelom Kras v Postojni s skupinama Hellsword in Teleport, 4.8. pa nas lahko ujamete na stoner/doom festivalu Pietrasonica v Italiji, kjer bodo nastopili tudi rojaki Jegulja.

ROCKER.SI: Še kakšno sporočilo za bralce portala Rocker.si?
MIST: Vabljeni k poslušanju našega novega albuma ‘Free Me Of The Sun’ (TUKAJ). Hvala, ker ste si vzeli čas za branje, in upamo, da se vidimo 9. junija v Gromki!