Milky Chance so se s svojim prefinjenim elektro rockom ustavili v Ljubljani!

Milky Chance, 5.12.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Tjaša Jankovič)

Nemški glasbeni fenomen Milky Chance, ki je s svojim čustveno intenzivnim indie popom leta 2018 navdušil razprodano Katedralo, se je po nekaj letih vrnil v Kino Šiško! Nekdaj duo (Clemens Rehbein in Philipp Dausch), zdaj pa že kar konkreten bend (pridružila sta se Antonio Greger in Sebastian Schmidt), je poleg starejših uspešnic tokrat predstavil tudi novejše hite z lani izdanega albuma ‘Trip Tape’, ki je z milijoni in milijoni pretokov še utrdil njun zvezdniški status.

Dobro so se sinhronizirali Milky Chance, odkar smo jih nazadnje poslušali.

V Šiško pa so povrhu pripeljali še popoln svetlobni šov, ki je dvignil njihov koncert na še višjo raven. Zdaj že razširjena zasedba je dodobra spremenila svoj pristop k dostavljanju glasbe v živo! Še glasneje in bolj udarno, predvsem pa bolj techno!

Clemens Rehbein, Milky Chance, 5.12.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Tjaša Jankovič)

Roko na srce – komadi s prvega albuma ostajajo neprekosljivi, kar se kaže tudi pri sprejemu publike. Pri ‘Flashed Junk Mind’ ter ‘Stolen Dance’ in drugih se poje najglasneje. Brez teh ne gre. Nič, kar so kot bend ustvarili kasneje, ni doseglo niti približno enake spevnosti, pa čeprav je treba dodati, da mlajša publika dobro pozna skladbe iz preteklih albumov. To se je slišalo v Šiški, kar je bilo rahlo presenečenje, saj gre za povsem soliden avtorski material, a se pogosto skriva za moderno produkcijo modernih basov in ponavljajočih ritmov. Ni toliko melodičnosti, ki je krasila izjemni ‘Sadnecessary’ iz leta 2013.


Tekom skoraj desetletne kariere sta kitarist in pevec Clemens Rehbein ter basist in tolkalec Phillipp Dausch kot Milky Chance s svojim nalezljivim spojem elektronike, popa in folka nabrala osupljivih več kot pet milijard pretokov, razprodala masivne koncerte po celem svetu, obredla tako rekoč vse slovite ameriške nočne pogovorne oddaje in nastopila na legendarnih festivalih, kot sta Coachella in Bonnaroo. Hkrati z novimi uspešnicami, kot sta “Cocoon” in “Colorado”, potrjujeta, da viralni uspeh njunega prvega singla “Stolen Dance” ni bil naključje. Ustvarjalna kemija med njima je pač zadetek v polno.

Ravno ta usklajenost oz. sožitje prežema tudi bendov najnovejši single “Synchronize”, čigar sončna beatlovska melodija drvi dalje s pomočjo energične elektro-pop ritem sekcije. Očarljiv komad nadaljuje pot, ki sta jo začrtala z lanskim nenapovedanim albumom ‘Trip Tape’, ki smo mu lahko prisluhnili tudi v Šiški. [Kino Šiška]


Najboljša odločitev, ki sta jo Clemens in Philipp sprejela, je Antonio Greger kot mojster ustne harmonike (igra tudi druge inštrumente). Navdušil je že leta 2018, takrat morda še bolj. Tip je neverjeten, zato škoda, da je na tem obisku svoje sposobnosti dokazal le pri nekaj skladbah. Pred leti je bil še bolj vključen v celoten nastop. Če me spomin ne vara.

Antonio Greger, Milky Chance, 5.12.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Tjaša Jankovič)

Danes je podaurek njihovega koncerta na elektronski kulisi. Vmes ga je že konkretno “pokalo”. Celoten nastop je pravzaprav prirejen temu. To ni negativna kritika, pač pa opazka, da gre za drugačen koncert, kot smo ga vajeni od Milky Chance. Ne čisto razprodana Šiška pa se je z videnim in slišanim izjemno strinjala! To je bil dejansko eden najboljših koncertov letos. Dvajset skladb. Dobrih devetdeset minut glasbe. Vse, kar smo želeli.


Quarry, 5.12.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Tjaša Jankovič)

Kot predskupina so nastopili Quarry, ki pa z izjemo nekaj solidnih skladb in prijetno prirejene ‘Torn’ od Natalie Imbruglia, niso navdušili. Motil je predvsem njihov nedodelan zvok. V oči je bodla tudi nepričljiva odrska prezenca, saj je bil vsak prav videti kot iz druge benda.

Foto: Tjaša Jankovič


Milky Chance, 5.12.2022, Kino Šiška, setlista

Synchronize
Ego
Blossom
Table for Two
Troubled Man
The Game
Cocoon
Down by the River
Unknown Song (Song Ohne Namen) (Acoustic)
History of Yesterday (New song)
Frequency of Love (New song)
Tainted Love (Gloria Jones cover)
Fado
Do You Really Want to Hurt Me (Culture Club cover)
Don’t Let Me Down (Club version)
Flashed Junk Mind
Stolen Dance
Colorado
Running
Sweet Sun

Foto: Tjaša Jankovič