MIKE SHINODA: ‘Post Traumatic’ (2018)

Naslovnica albuma 'Post Traumatic'.
Naslovnica albuma 'Post Traumatic'.

Za Mika Shinodo, spremljevalnega vokalista in enega od kreativnih vodij rock skupine Linkin Park, je vse prej kot enostavno leto, zaznamovano s smrtjo njegovega dobrega prijatelja (in vokalista LP) Chesterja Benningtona.

O albumu ‘Post Traumatic’

Mike Shinoda (FOTO: YouTube)
Mike Shinoda (FOTO: YouTube)

Izgubiti ljubljeno osebo je vsekakor močna travma, s katero se ljudje soočamo na različne načine, tudi s pomočjo ustvarjanja. Zato ni presenetljivo, da je Shinoda ob začetku poletja naznanil izdajo samostojnega albuma ‘Post Traumatic’, ki bi ga lahko označili za izdelek z močnim terapevtskim učinkom in to ne zgolj za samega avtorja, ampak tudi za oboževalce LP, ki še vedno prebolevajo Chesterjev nenaden odhod med zvezde.

Na plošči najbolj preseneti to, da se Shinoda močno razgali in obračuna z lastnimi demoni na precej ekspliciten način; brez dvoumnosti, simbolizma in drugih poetičnih vložkov. ‘Post Traumatic’ je napolnjen z mnogimi čustvi kot so žalost, razočaranje in celo jeza, saj se Shinoda ob prijateljevi smrti sooči z lastno negotovostjo glede prihodnosti skupine ter hinavščino ljudi, ki mu izrekajo lažno sožalje in dirigirajo njegova doživljanja sveta.

Ta mračna plat albuma se sila prepričljivo zliva s kontrasno minimalistično elektronsko glasbo, ki jo je že moč najti na zadnjem LP albumu ‘One More Light’ in bo nekaterim ugajala, spet drugim pa močno najedala. Albumu ne želim prisoditi klasične ocene, saj gre v prvi vrst za Shinodin osebni projekt, ki mu je pomagal prebroditi hudo krizo in najti moč za naprej, vendar pa lahko izdelek pohvalim, da nesramežljivo spregovori o občutjih, katerih se ob izgubi bližnjih sramujemo in jih skušamo potlačiti. Upam si reči, da bi bil Chester ponosen, da ima tako pogumnega prijatelja ob strani.

Seznam skladb na albumu ‘Post Traumatic’:
1. Place To Start
2. Over Again
3. Watching As I Fall
4. Nothing Makes Sense Anymore
5. About You (feat. blackbear)
6. Brooding (Instrumental)
7. Promises I Can’t Keep
8. Crossing A Line
9. Hold It Together
10. Ghosts
11. Make It Up As I Go (feat. K.Flay)
12. Lift Off (feat. Chino Moreno and Machine Gun Kelly)
13. I.O.U.
14. Running From My Shadow (feat. grandson)
15. World’s On Fire
16. Can’t Hear You