MIHA ZORE: ‘Preden umrem, moram posneti album in pustiti pečat’

"Like the Rolling Stones" (Foto: Facebook profil)

Skupina ‘Like The Rolling Stones’ je nastala lani, ko se je spontano zbrala za nastop na enem od poletnih festivalov. Ker je odziv publike pokazal, da je glasba največje rock skupine vseh časov še kako priljubljena in ker člane, prekaljene muzičarje, ki v raznih bendih že dolgo kultivirajo domačo sceno, druži tudi splošno navdušenje do glasbe 60. let, ni bilo težko nadaljevati. Ampak ‘Like The Rolling Stones’ niso tipičen tribute band.

Bolj kot podoba in koreografija sta jim pomembna glasbena energija in pristen zvok šestdesetih, kar izhaja iz njihovih bluesovskih korenin. V nasprotju z originalom so kvartet in ne kvintet, kar pa ne vpliva na kvaliteto njihovih nostalgičnih izvedb. Pred njihovim velikim ‘Veseli Decembrrr’ nastopom v lokalu Čin Čin 19. decembra se mi je za pogovor pridružil vokalist in kitarist Miha Zore. V skupini ga spremljajo še Ažbe Toman (kitara), Matej Kosmač (bas kitara) in Miha Petrovič (bobni).

ROCKER.SI: Kdaj si se začel resneje ukvarjati z glasbo?

MIHA ZORE: Pred petimi leti sem začel izpopolnjevati svoje znanje kitare pri Primožu Grašiču. Takrat sem začel z jazz smerjo, podlago pa sem imel že od sedmeta leta. Hodil sem v privatno glasbeno šolo, kjer sem ostal kar dvanajst let (smeh). To je kar dolga doba (smeh). Hodil sem na tekmovanja, ampak igrala se je samo klasika. Dolgo nisem vedel, da obstaja še kaj drugega. Šele kasneje sem se sam razvil, vlogo vokalista pa sem prvič prevzel v skupini ‘Las Cuerdas’, ki sva jo imela s Pablom Vitalijem. Po štirih letih sem zapustil skupino in si vzel leto dni premora, da ugotovim, kaj si želim, takrat pa sem potem srečal Primoža in začel skupino ‘Spoonfool’.

ROCKER.SI: Poleg klasike obstaja še toliko drugih smeri. Kje si iskal svojo glasbeno izobrazbo?

MIHA ZORE: Nenehno delam na tem, da bi se v celoti posvetil glasbi. Odšel sem tudi na sprejemne izpite za KONSE Klagenfurt in uspešno opravil izpit. Hkrati zadnjih šest let neprestano poučujem otroke, saj zelo rad delam z njimi, finančni doprinos pa mi trenutno prestavljajo raznorazni koncerti z različnimi izvajalci. Vedno vadim in zaradi tega hodim spat pozno ponoči (smeh).

ROCKER.SI: Zjutraj pa pozno vstaneš?

MIHA ZORE: Ne, skušam biti discipliran, čeprav me včasih premami spanec, drugače pa vstajam okol 7. ure zjutraj. Zaspim pa okoli 2. ure ponoči.

ROCKER.SI: Sodeluješ tudi z zasedbo Big Band Bled. 

MIHA ZORE: Tako je. Do sodelovanja je prišlo preko Primoževega brata Grega Grašiča, ki je me je povabil zraven. Sedaj že dve leti pomagam in nastopam z različnimi izvajalci, kot so Primo Grašič, Alenka Godec, Uroš Perič, Iva Stanič. Sodelujem pa tudi pri festivalu Jazz Kamp.

ROCKER.SI: V katerih skupinah sodeluješ?

MIHA ZORE: Torej sem pri Big Band Bledu in pa dobro leto stara skupina Pop Deluxe, ki je namenjena sindikalnim in slavnostim večerjam ter porokam. Tam igramo praktično vse (smeh). Igramo italijanske in nemške skladbe za turistične hotele, trenutno pa delamo tudi na dodatnem promo materialu, da se v prihodnosti še razširimo in gre stvar v polni zagon. Hkrati delam na svojem bendu Spoonfool, kjer igramo avtorsko glasbo, potem pa je tukaj še tribute band ‘Like the Rolling Stones’. V resnici v zadnjih dveh sodelujejo isti člani, ampak smo zelo organizirani; kadar se dobimo, se vedno osredotočimo na točno določeno stvar. V tem pogledu je Spoonfool sicer na čakanju, ker je trenutno doba tribute skupin, zaradi česar je povpraševanje po ogromno. Zdi se mi, da večino še vedno vleče naprej nostalgija zlatega obdobja rocka in vsi hočejo ujeti tisti občutek.

ROCKER.SI: Od kje ta fascinacija nad “tribute” skupinami?

MIHA ZORE: Zame se je začela, ko mi je kolega predstavil ploščo skupine Pink Floyd z naslovom ‘Meddle’. Spremenil se mi je svet, ampak nikoli nisem imel priložnosti jih slišati v živo, zato sem se moral zadostiti s tribute skupino Brit Floyd. Sicer sem slišal tudi Rogerja Waters, ampak moram reči, da oni res ujamejo duh originalne zasedbe. Načeloma me skupine, ki skušajo oponašati, odvrnejo, ker izpadejo neavtentično. Svetla izjema so Help! A Beatles Tribute band.

ROCKER.SI: Kako se znajdeš v iskanju ravnovesja med avtentičnostjo in imitacijo?

MIHA ZORE: Trudim se oponašati originalno skupino, ampak bolj pomembno je, da najdeš svoj stil in glas. Drugače je vse bullshit. Dojel sem, da mi ni potrebno peti kot Mick Jagger, ampak moram samo ujeti njegov način petja. Jagger poje zelo slovnično pravilno in čisto. Močno odpira usta, ampak tukaj obstaja meja; hitrost se lahko začneš pačiti (smeh). Raje najdem svoj glas.

ROCKER.SI: Imaš morda “Moves like Jagger”?

MIHA ZORE: Tudi to ne (smeh). Nihče jih nima. Od vseh koncertov so mi najbolj všeč tisti, ko so najbolj pristen. Takrat, ko igram razcvet rock n’rolla v času Rolling Stonesov.

ROCKER.SI: Zakaj ste izbrali ravno The Rolling Stones? Zaradi široke ciljne publike?

MIHA ZORE: Nikoli nisem bil pretirano navdušen nad skupino Rolling Stones. Na svoj stran so me vedno potegnile blues korenine in šele čez čas, ko smo začeli s projektom, sem jih spoznal od bližje. Pred tremi leti bi morali imeti koncert na festivalu v Bohinju, ampak smo se na tem festivalu že pojavili kot Spoonfool. Zato nam je organizator predlagal, da igramo samo priredbe skupine Rolling Stones. Tako smo sprejeli izziv, ampak smešna zgodba; po tem, ko sem eno leto vadili za nastop v Bohinju, je avgusta padal dež in festival je bil odpovedan (smeh). Z vsem tem znanjem pa nismo želeli odnehati, zato smo se zbrali in nadaljevali s tribeute band projektom. Naslednje leto smo končno nastopili z novim materialom in sprejem je bil fenomenalen.

ROCKER.SI: Boste s skupino Spoonfool posneli album z avtorsko glasbo?

MIHA ZORE: Takšen je načrt, saj moramo predstaviti svojo zgodbo. Preden umreš, moram posneti album in pustiti pečat. Kakor da bi igralec samo vadil in nikoli nastopil v gledališču. Preden zaspim, razmišljam o tem, da bi enkrat posnel album, s čimer bi potešil samega sebe in to željo. Skladbe so zame obdobja oziroma poglavja v mojem življenju. Ta poglavja želim zaključiti, da lahko grem naprej.

ROCKER.SI: The Rolling Stones imajo približno štirideset albumov. Na kakšen način izbirate repertoar?

MIHA ZORE: Ogromno jih je (smeh). Nismo tipičen tribute band in skupine ne skušamo posnemati, ker bi izpadli smešno.

ROCKER.SI: Na koncertih igraš vodilno kitaro in hkrati poješ, torej si “Mick Richards”?

MIHA ZORE: Večinoma sem to jaz, res je (smeh). Ampak tudi mešamo vloge, saj se gre za postavitev, ker so The Rolling Stones vedno imeli ritem kitaro in solo kitaro. Drugače pa sem preposlušal skorajda vse njihove albume, ne verjamem pa, da mi je uspelo slišati vse skladbe. Teh posnetkov je nenormalno veliko. Glavno, kar moram omeniti, pa je to, da mi želimo ujeti tiste zgodnje The Rolling Stones, ko so se razvijali. Uspeli so, ker so igrali tako “zanič” črnski blues, medtem ko je bilo to noro dobro za belce. Igramo vse uspešnice zgodnjih Stonesov, zato mogoče kakšnih skladb na koncertu ne boste poznali, ampak še toliko bolje. Takšna glasba 50. in 60. let nam leži, vseeno pa ne izpusti glavnih uspešnic.

Sodelujejo tudi pri drugih projektih (Foto: Facebook profil)

ROCKER.SI: Se ti zdijo enostavni za igrati?

MIHA ZORE: Lahko bi tako rekel, ampak bi bil to zelo amaterski odgovor. Znotraj njihove glasbe je veliko majhnih delčkov, ki jih naredijo za zelo komplekse. Z zvokom pa se nismo veliko ukvarjali, saj smo imeli že prej zelo ‘old school’ zvok. Že od nekdaj hočem imeti naravni zvok, zato skorajda ne uporablja efektov. Hočemo surov zvok brez efektov in pačenja.

ROCKER.SI: Kako se lotite učenja nove skladbe?

MIHA ZORE: Največ sem se naučil s poslušanjem, čeprav imaš danes že veliko medijev, ki ti omogočajo vpogled v notne zapise in podobno. Dobro je imeti predznanje, ker tudi če so samo trije akordi, moraš ujeti rock n’roll občutek. Poslušalcu se morajo tudi po treh akordih zatresti kolena. Tako kot so plesali včasih. The Rolling Stones so igrali na odprto struno, kar pomeni, da je odprti akord v resnici G-dur. Moraš narediti preskok, edino improviziranje je včasih zato toliko težje, zato za nekatere skladbe uporablja odprti akord, za druge skladbe pa uporabljam klasično razporeditev.

ROCKER.SI: S katero skladbo največkrat pričnete koncert?

MIHA ZORE: Največkrat začnemo z … naj pomislim (smeh). S starejšo ‘Round and Round’. Za zaključek pa uporabljamo idejo, da največje hite izpeljemo že prej, da se publika sprosti. Nikoli ne smeš zaključiti s “šusom”, ampak s skladbo, ki je še vedno dovolj “power”. Na primer ‘Midnight Rambler’. Ta je dovolj znana, hkrati pa ‘old school’, zato ne kričijo po bisu (smeh).

ROCKER.SI: Bi se kdaj združili z drugim tribute bandom?

MIHA ZORE: Delamo na tem (smeh). Najprej 19. decembra v Čin Čin lokalu v Ljubljani, drugače pa imamo v glavi projekt, da bi imeli ‘Beatles vs. Stones’. To bi bil fenomenalen dogodek in dejansko sem pred kakšnim mesecem dobil klic od festivala z idejo, da bi naredili točno to (smeh)! Smo že dogovorjeni, zato se julija naslednje leto pripravite na tribute night spektakel (smeh).