METALDAYS: ‘Nujno bi bilo, da se država zave tudi pomena našega sektorja oz. panoge’

Festival MetalDays je za Slovenijo izjemno pomemben. (FOTO: organizator)
Festival MetalDays je za Slovenijo izjemno pomemben. (FOTO: organizator)

Zaradi novega koronavirusa Covid-19, so letos odpovedane vse večje prireditve in festivali v Sloveniji. Žal, je med omenjeni tudi naš najbolj odmeven festival MetalDays, zato smo nekaj besed spregovorili s (so)organizatorko Niko Brunet, ki nam je povedala, s čim vse se je morala soočiti v teh negotovih in težkih časih …

ROCKER.SI: Živijo Nika, najprej, kako si? Za vama z Bobanom kot organizatorjema koncertov in največjega slovenskega festivala je verjetno precej težko in naporno obdobje?
NIKA BRUNET: Živjo! Obdobje je predvsem zelo čudno, prvič v življenju se namreč soočamo z nastalo situacijo in iskreno, nikoli v življenju še nisem toliko delala in bila toliko angažirana okoli stvari, na katere nimam pravzaprav čisto nobenega vpliva. Vse je v rokah nekoga drugega (oz.več njih), mi pa samo korak za korakom sledimo odločitvam in se jim poskušamo prilagoditi…. Naše podjetje organizira trenutno štiri glasbene festivale, med drugim tudi največji glasbeni festival v Sloveniji – MetalDays. Vsi poletni festivali so že odpovedani in prestavljeni na leto 2021, saj bodo ukrepi v zvezi s sedaj že preteklo epidemijo in omejitve po besedah NIJZ veljali do nadaljnega.

ROCKER.SI: Zaradi pandemije koronavirusa sta bila primorana odpovedati letošnji MetalDays, kako težko je bilo sprejeti takšno odločitev in kako težko jo je bilo nato predati obiskovalcem in nastopajočim?
NIKA BRUNET: Ja, seveda. Kot sem povedala že zgoraj, to se nam je zgodilo prvič; odločitev sprejeti mogoče ni bilo tako zelo težko, ker pač preko uredb in zakonov se ne da, vse skupaj sprejeti na osebni ravni in predvsem osmisliti, kaj vse to pomeni in kakšen vpliv kratkoročno pa tudi dolgoročno bo ta odločitev imela vpliv – to je pa nekaj povsem drugega. Ni enostavno.

ROCKER.SI: V projekt MetalDays sta vložila zagotovo že kar nekaj denarja za promocijo/oglaševanje in podobne zadeve. S kakšno izgubo se bosta pravzaprav soočila zaradi odpovedi? Poleg finančnega vidika pa je to velika izguba tudi z gasbenega stališča …
NIKA BRUNET: Vsi poletni festivali so že odpovedani in prestavljeni na leto 2021, saj bodo ukrepi v zvezi z epidemijo in omejitve po besedah NIJZ veljali do nadaljnega. Za naše podjetje je izpad dohodka seveda 100%. Smo namreč popolnoma neodvisen festival in nimamo nobenih sponzorskih sredstev; financiramo se izključno iz prodaje vstopnic. V praksi to pomeni da so vstopnice, ki so bile že prodane za leto 2020 se bodo prenesle in bodo v veljavi v letu 2021; ker je bil festival 2020 že skoraj razprodan, to pomeni da prihodkov iz tega naslova vseh teh 15 mesecev ne bo.

V podjetju nas je redno sodelujočih sedem; ekipa se približno štiri mesece pred festivalom poveča na cca 25 oseb, s katerimi sodelujemo že vsa leta, na samem festivalu pa je ta številka kar cca 350 oseb. Kaj to pomeni finančno? Finančno to pomeni, da nihče od teh sodelujočih letos ne more računati na izvedbo in prihodek iz strani organizacije naših festivalov. Tukaj niso samo naši zaposleni, gre tudi za celo vrsto dolgoletnih pogodbenih partnerjev (teh je kar preko 80 različnih podjetij) kar se tiče produkcije festivala, vse nastanitvene kapacitete, lokalna tržnica (Posoški ustvarjalci) in še mnogo več. V številkah to pomeni, da bo v Sloveniji samo iz naslova našega največjega festivala MetalDays manjkalo v Sloveniji cca 110.000 nočitev, od tega v Tolminu cca 95.000 nočitev, da bo prihodek Občine Tolmin oz.same države manjši za cca 1.2 milijona prometa, ki ga ustvari tekom festivala naših 12.000 obiskovalcev iz celega sveta brez stroškov nočitve in še mnogo več. Vedeti moramo tudi, da so naši projekti tako obsežni in zahtevni, da marsikomu od pogodbenih partnerjev pomeni sodelovanje z našimi festivali 80, 90% prihodek celoletnega poslovanja. Kaj to pomeni v praksi, si lahko samo predstavljamo.

ROCKER.SI: Kaj pričakujete od države? Kaj predlagate?
NIKA BRUNET: Nujno bi bilo, da se država zave tudi pomena našega sektorja oz.panoge in da z ukrepi zajame tudi našo panogo. Vsekakor na tem mestu bi bilo nujno da se ukrep čakanja na delo podaljša za vsaj do takrat, ko bodo sproščeni ukrepi, ki nas zadevajo. Meni osebno je popolnoma nelogično, da ukrep čakanja na delo ni podaljšan, hkrati pa država oz.vlada z ukrepi onemogoča normalno delo teh panog, saj so prireditve prepovedane.

ROCKER.SI: Ljudje lahko zahtevajo denar za vstopnice nazaj, če se odločijo, da bodo festival obiskali drugo leto pa bodo veljavne tudi te vstopnice?
NIKA BRUNET: Tako je, vse že kupljene vstopnice za MetalDays 2020 veljajo za MetalDays 2021, obiskovalcem ni potrebno storiti ničesar, razen da z vstopnico pridejo na festival prihodnje leto.

ROCKER.SI: Kako lahko podpremo MetalDays? Morda z nakupom uradnih artiklov MetalDays na spletni strani ali na kakšen drug način? 
NIKA BRUNET: Tudi to drži; na spletni strani festivala je na voljo podstran Merch, kjer lahko kupite uradni merchandise festivala, kot bi ga lahko kupili na uradni festivalski stojnici na festivalu. In pa seveda, podprete nas lahko tudi tako, da že kupljeno vstopnico za festival MetalDays 2020 obdržite in pridete na festival MetalDays 2021.

ROCKER.SI: Kaj pa nastopajoči? Za letos sta imela že podroben plan in razkrite skoraj vse nastopajoče. Bodo isti izvajalci nastopili tudi prihodnje leto, ali se obetajo velike spremembe?
NIKA BRUNET: Trudimo se obdržati kar največ nastopajočih, ki smo jih načrtovali v letu 2020 za leto 2021, saj se nam zdi program zelo dober. Večjih sprememb mislim da ni za pričakovati.

MetalDays vsako leto privabi številne obiskovalce. (FOTO: Matega Gašperin)
MetalDays vsako leto privabi številne obiskovalce. (FOTO: Matega Gašperin)

ROCKER.SI: Pred časom sem zasledila, da je ogrožena tudi lokacija festivala, ker bodo tam gradili obvoznico, a kot kaže, bo tudi prihodnje leto festival na tej res idilični in mirni lokaciji? Kaj se pravzaprav dogaja na tem področju? Obstaja možnost, da bo MetalDays do nadaljnjega ostal na tej lokaciji? 
NIKA BRUNET: Po načrtih gradnje tolminske obvoznice ostaja festival na tem prizorišču v tem obsegu še naslednje leto, torej 2021; pričetek del je namreč načrtovan za september (oz.jesen) 2021. Kot smo že večkrat poudarili, festivala MetalDays se v takem obsegu in na tak način na gradbišču obvoznice oz.od momenta, ko se bodo na prizorišču pričela dela za gradnjo obvoznice, ne da več izpeljati. Razlogov za to je več, poleg logističnih in finančih je tukaj tudi varnostni zadržek, in pa seveda tukaj ne gre pozabiti na dejstvo, da naši obiskovalci prihajajo na festival tudi zaradi neokrnjene narave, v kateri se nahaja naš festival. Ne predstavljam si festivala MetalDays na gradbišču, z gradbenimi ograjami, stroji in ostalo težko mehanizacijo, peskom, blatu…in pa tudi kasneje, ne predstavljam si festivala MetalDays ob sami obvoznici, ki bo festivalsko prizorišče razdelila dobesedno na dva dela.

ROCKER.SI: Zaradi odpovedi festivala bo verjetno oškodovano tudi samo mesto. So vama domačini kako priskočili na pomoč ali vaju kakorkoli podprli?
NIKA BRUNET: Kot omenjeno že zgoraj, pričakovan izpad nočitev v samem Tolminu je cca 95.000, ki bi jih sicer ustvarili naši obiskovalci. Izpad v celoti za Občino Tolmin je tudi tako imenovana Festivalska taksa, do katere letos Občina ni upravičena saj festivala ne bo. Potem pa je tukaj še celoten izkupiček ustvarjenega prometa, ki ga v Občini Tolmin in okoliških krajih ustvarijo naši obiskovalci. Kar se tiče pomoči ali podpore s strani domačinov, razen nekaj izmenjanih e-mailov z LTO Sotočje nismo bili z Občino v nobenih kontaktih, niti nismo prejeli kakšne podpore.

ROCKER.SI: V tujini so postali aktualni ‘drive-in’ koncerti/prireditve. Tudi Live Nation, ki velja za enega največjih organizatorjev je dejal, da se bodo v prihodnosti poslužili tega. Kaj pa vidva menita o tovrstnih koncertih?
NIKA BRUNET: Alternativ pravzaprav se mi zdi da v našem sektorju, torej organiziranje glasbenih festivalov kot takih ni. Ne strinjamo se z ukrepi kot so streamanje koncertov in prireditev, drive-in koncerti in tudi ne z obiski klubov z maskami in ohranjanjem medsebojne razdalje, ker je to popolnoma zgrešeno s konceptom glasbenih festivalov, ki so v prvi vrsti doživetje. Kratkoročno je to morda rešitev, dolgoročno pa definitivno ne in taki “dogodki” kot smo jim priča sedaj, so seveda dolgoročno dvorezni meč, ker se dokazuje na nek način, da je tudi to možno izpeljati. Seveda pa v tem dolgoročno ni rešitve, vsaj po mojem osebnem mnenju ne.

ROCKER.SI: Menita, da bi se letošnji festival dalo kakorkoli izpeljati oziroma bi se dalo najti rešitev? Imata sama morda kakšen konkreten predlog, kako bi organizatorji koncertov lahko ‘rešili’ številne koncerte, ki bodo sicer odpovedani? Pod pogoji, ki veljajo do sedaj.
NIKA BRUNET: Tukaj je pomembno poudariti, da bi se v tem času, vkolikor ne bi bili prizadeti glede epidemije, mi že zelo aktivno pripravljali na sezono 2021 in da se vsi naši festivali organizacijsko organizirajo vsaj za eno leto vnaprej. Na festivalu MetalDays gostimo preko 130 glasbenih skupin iz celega sveta in imamo preko 80% obiskovalcev iz tujine. Takega projekta seveda ni mogoče organizirati čez noč in tudi ne v zelo kratkem času. Zato je za nas esencialnega pomena, da se dolgoročne smernice vzpostavijo čimprej in da se jih tudi jasno komunicira z vsemi vpletenimi.

V preteklih letih so nastopili tudi legendarni Judas Priest. (FOTO: Janez Pelko)
V preteklih letih so nastopili tudi legendarni Judas Priest. (FOTO: Janez Pelko

ROCKER.SI: Neizmerno me veseli, da vama pandemija in vsa ta koronaevforija ni vzela volje, celo nasprotno, najavila sta že, da se prihdnje leto v Tolminu od 25. – 31. julija 2021 obeta spet prava metal poslastica (vstopnice že lahko kupite TUKAJ). Nama lahko razkrijeta morda kakšno skrivnost, ki sledi?
NIKA BRUNET: Zaenkat nimam v rokavu nobenih posebnih skrivnosti, se pa vsekakor festivala zelo veselim, saj nam bo letos zelo, zelo manjkal.

ROCKER.SI: V medijih je bilo zaslediti, da večje prireditve v Sloveniji ne bodo dovoljene vsaj do 31.12.2020, vseeno pa se verjetno pripravljata tudi na zimsko različico festivala? 
NIKA BRUNET: Ukrepi vlade se mi zdijo predvsem zelo neusklajeni oz.preveč omejeni na določene sektorje. Popolnoma nelogično je, da so odprti kot ste omenili trgovski centri, pa cerkve in ostali objekti, kjer se lahko ljudje množično zbirajo, ne pa tudi klubi, festivali ipd … Kot že omenjeno zgoraj, za nas je nujno, da se določene smernice vzpostavijo čimprej in so jasno razvidne in komunicirane z vsemi vpletenimi. Dlje časa bo namreč trajal trenutni “status-quo” in pavšalno reševanje problematike, večje težave bodo nastale v našem sektorju in manjše so možnosti, da se naš sektor pobere nazaj na noge.

ROCKER.SI: Menita, da bo obisk koncertov/festivalov po končanem koronavirusu boljši ali slabši? Sta dobila morda v tem času občutek, da bi bilo rednim obiskovalcem festivala MetalDays zaradi koronavirusa neprijetno oziroma, da bi jih bilo strah pred druženjem?
NIKA BRUNET: Nisem dobila zaenkrat nobenega posebnega občutka o tem, ali bo obisk koncertov oz.festivalov boljši ali slabši, vsekakor pa je iz vseh debat, mnenj in komentarjev tistih, ki redno hodijo na koncerte in festivale razbrati, da si vsi skupaj zelo želijo sprostitve, užitkov v dobri glasbi in da bodo letošnje doživetje poletnih festivalov zelo pogrešali.

ROCKER.SI: Imata morda kakšno zaključno misel za obiskovalce festivala MetalDays in naše bralce?
NIKA BRUNET: Nič posebnega, razen da si želim, da se vsi skupaj čimprej vidimo in uživamo na prireditvah, koncertih, v klubih in na prostem, če ne prej, potem zagotovo na festivalu MetalDays 2021.