MEN AT WORK: ‘Business as Usual’ (1981)

Pri omembi klasičnih albumov, ki so tako ali drugače zaznamovali popularno kulturo osme dekade dvajsetega stoletja in ki so (vsaj približno) relevantni tudi danes, ne smemo spregledati prvenca avstralske zasedbe Men at Work. Plošče Business as Usual, ki je izšla pod okriljem založbe Columbia. Plošča je bila posneta med marcem in septembrom 1981, mesto njenega producenta pa je zasedel Peter McIan.

Pregled skladb

Album odpira ‘Who Can It Be Now?’, nesmrten hit z zanimivim ozadjem. Njegov avtor Colin Hay je v časih nastanka plošče živel poleg preprodajalcev drog, katerih stranke so pogosto (pomotoma) potrkale tudi na njegova vrata; vplivi na besedilo so očitni. Ploščo nadaljuje sproščena in prijetno poslušljiva ‘I Can See It in Your Eyes’, ki zmanjša število njenih obratov. Navkljub vsem pohvalam pa je njeno nadaljevanje bistveno boljše. Kajti čas je za ‘Down Under’. Za neuradno himno Avstralije in bendov največji hit, ki je zasedbi skoraj tri desetletja po objavi povzročil dolgo sodno kalvarijo. Razlog, domnevno kopiranje otroške skladbe Kookaburra’ iz leta 1932. Po podatkih s spleta je sodišče tožniku (delno) tudi ugodilo.

Po politično angažirani ‘Underground’, ki presenetljivo dobro ohranja albumov tek, napoči čas za ‘Helpless Automaton’. Za prvo »zastarelo« skladbo. Za izdelek, ki mu zob časa ni prizanesel tako dobro kot njegovim predhodnicam. Vendar še zmeraj svetlobna leta od oznake obvezen produkt svojega časa.

Stran B odpira ploščina najšibkejša skladba ‘People Just Love to Play with Words’. A nič ne de, saj prihaja ‘Be Good Johnny’. Bendova »interpretacija« hita Chucka Berryja s podobnim imenom, ki pa ne doseže svojega potenciala. Manjka tisto nekaj, kaj bi jo postavilo v isto ligo kot ‘Down Under’ ali ‘Who Can It Be Now?’.

Stvari se začno izboljševati s ‘Touching the Untouchables’, s katero album začne svoj pohod na vrh, ki ga doseže z ‘Down by the Sea’. S stvaritvijo, s šolskim primerom izgubljene mojstrovine, ki že sama po sebi zadostuje kot dokaz, zakaj si album zasluži mesto v vaši zbirki. Definicija zapiralca albuma, po katerem se zdi vnovično predvajanje izdelka edina zdravorazumska odločitev.

Plošča Business as Usual tudi po skorajšnjih štirih desetletjih dokazuje, da ji leta z nekaj izjemami nikakor ne pridejo do živega. Kajti poznana hita še zmeraj delujeta sveže in neizpeto. In kar je še pomembnejše, izdelek vsebuje tudi druge skladbe, ki dokazujejo, da zadnja še zdaleč nista edina merodajna primera, po katerih lahko sodimo album.

OCENA: 4/5