Meine (Scorpions): ”Wind of Change’ ni napisala CIA’

Klaus Meine, pevec skupine Scorpions. (FOTO: Špela Macuh)
Klaus Meine, pevec skupine Scorpions. (FOTO: Špela Macuh)

Novinar Patrick Radden se je v svoji novi podcast seriji lotil govoric, ki stoji za uspesnico ‘Wind of Change‘ nemških hard rockerjev iz leta 1991. Začele so se namreč pojavlati govorice, da je skladbo napisala CIA. O tem je spregovoril s pevcem Klausom, ki je dejal, da je to teorija zarote, ki seveda ne drži.

Skladbo je napisal Klaus Meine leta 1989

Patrick Radden v svojem podkastu Klausa sprašuje, če je eno najlepših balad vseh časov ‘Wind of Change’ res napisala CIA.

Skladba je bila napisana leta 1989 in se je ob izidu leta 1991 – kmalu po padcu Berlinskega zidu, znašla na vrhu evropskih lestvic in postala himna časov sredi premika kulturne krajine. Kmalu po izidu pesmi pa je razpadla tudi Sovjetska zveza, zaradi česar je Patrick Radden Keefe začel raziskovati govorice, da je pesem dejansko napisala CIA. S tem naj bi želeli prisiliti Sovjetsko zvezo v tempo sprememb.

V zadnji epizodi pa je preiskovalni novinar sedel skupaj s pevcem Klausom in razpravljal o skladbi ‘Wind of Change’, ki jo je Klaus napisal med 3. in 4. septembrom 1989.

Na vpršanje, ali je govorica, da je to skladbo napisala CIA pa je Meine to zanikal in dejal, da te zgodbe do zdaj še nikoli ni slišal in dodal: ‘Če bi CIA imela to skladbo in bi jo postavila za železno zaveso, bi bilo smiselno. Malce je čudno, ko razmišljaš o tem, po drugi strani pa to močno poudarja moč glasbe. To se infiltrira in nenadoma pol Rusije žvižga ‘Wind of Change’ in ne vedo, zakaj.’

Meine pa je se dejal, da med skupino Scorpions in CIO ni nikakršne povezave in dodaja: ‘Po vseh teh letih je slišati takšno zgodbo resnično nekaj. Slišal sem že zgodbice povezane z ‘Wind of Change’, ampak CIA? Zanimiva zgodba, vsekakor. Odlična ideja za film. To bi bilo kul.’