MEADHBH WALSH: ‘Off By Heart’ (2021)

Irska folk scena me znova in znova prijetno preseneča. Koliko izvajalcev skuša najti svoje mesto pod soncem. Posledično pa tudi, kako bogato klubsko ponudbo ima država, ki se po pandemskih zaprtjih vztrajno postavlja na noge. In če so ta potopila ali pa vsaj resno ogrozila ogabno veliko podjetij, predstavlja vsaka kriza tudi priložnost. V drugačnem smislu seveda. V smislu možnosti za razvoj talentov, ki prej niso prišli na vrsto.

V to rubriko spada tudi Meadhbh Walsh, ki se je v času zatišja prelevila v nekakšno spletno senzacijo z več tisoč sledilci. Poleg raznih spletnih nastopov je izvajalka v vmesnem času nanizala tudi dva studijska albuma priredb. Prvi od njiju je Off By Heart, ki ga sestavlja 12 pesmi različnih izvajalcev. Zanimiva mešanica, katero Meadhbh hitro naredi za svojo. Ne skuša zgolj preigravati materiala svojih vzornikov, ampak vanj vključi tudi del sebe. Ga servirati na svoj način, kar je opazno tudi pri samem poslušanju. To namreč poteka izredno tekoče, zaradi česar se lahko ploščo posluša tudi večkrat zaporedoma. Morda tudi zaradi tega, ker gre za dokaj neznane skladbe.

Kot njegovo pomanjkljivost bi izpostavil pretirano usmerjenost k ameriški country glasbi, ki je po svoje tudi razumljiva. Sploh če v enačbo vključimo zgodovino in selitve Ircev v Severno Ameriko. Navkljub napisanemu pa ta ne preseže meje dobrega okusa, saj skladbe vsebujejo tudi odtenke tanga, klavirja in še česa. Izvajalka bi lahko na ploščo edino vključila več samostojnih akustičnih (kot je npr. ‘The Fields Of Athenry’), s katerimi je pravzaprav tudi pridobila mojo pozornost.

Zbrana ekipa nedvomno obvlada svojo obrt, saj zbrane priredbe puščajo veliko potrebo po še. Morda tudi na avtorskem področju. A zakaj bi se osredotočal le na eno področje, če dokazano zmoreš več?

Ocena: 4/5

Seznam skladb

 1. Beeswing
 2. Caledonia
 3. The Galway Shawl
 4. Hand Me Down My Bible
 5. Will You Go Lassie Go
 6. Summerfly
 7. Nancy Spain
 8. The Fields Of Athenry
 9. Ordinary Man
 10. When You Were Sweet Sixteen
 11. The Ferryman
 12. All The Lies that You Told Me