MASHARIK: ‘Blues je občutek, ki si ga delimo’

Masharik (Foto: Marko Alpner Photography)

Masharik so Maša, Ana, Lu in Bo. Njihova skupna zgodba se je začela poleti 2018, na Bledu, ki so ga avtomobilski zastoji kmalu povezali z Mariborom. Takrat so kot četverec zadihali skupaj, zato sedaj nikogar več ne (z)moti zadimljeno in vlažno ozračje, v katerem vadijo in ustvarjajo. Igrajo, ker jim je všeč. Igrajo, kar jim je všeč. Tako nastaja preplet različnih stilov muzike, od rocka, bluesa, na momente celo elektro popa, pa še kam jih zanese. Sledijo filingom in to se najbolj sliši in čuti, ko so v živo.

Skupino Masharik sestavljajo: Maša Bogataj – vokal, kitara // Ana Medved – bas kitara, back vokali // Luka Zemljič – klaviature, orgle, back vokali // Bojan Marinko – bobni

ROCKER.SI: V intervjujih skupine ponavadi ponudijo novo skladbo, videospot, album ali turnejo …

MAŠA BOGATAJ: Mi pa samo smo! Spoznali smo se v bistvu preko rock skupine John F. Doe, ker smo se srečevali na koncertih, nakar sva se z Lukom nekega večer pogovarjala, da pa bi oba ustvarila še nekaj dodatnega. Poklicala sva Bojana in ga vprašala, če bi se nama pridružil. Spisala sem nekaj tekstov, ki jih je Luka potem pregledal in na besedila spisal glasbo. Naš prvi komad je bil torej avtorski, ampak smo se hitro odločili, da bi raje začeli s priredbami in najprej ujeli pravo energijo ter občutek. Jaz sem prvič pela in v stoje igrala kitaro! (smeh)

LUKA ZEMLJIČ: Maša ima tako unikaten vokal, da ga ne slišiš nikjer drugje, kar mi je zelo všeč. To me je pritegnilo. Tako, kot je rekla, sem takoj poklical Bojana, če bi ustvarili skupino, ampak potrebovali smo še eno članico, in to je bila Ana!

MAŠA BOGATAJ: Midve sva bili sošolki na faksu.

ROCKER.SI: Ana, prihajaš iz Maribora in se voziš sem na vaje. Že razmišljaš o stanovanju na Bledu?

ANA MEDVED: Bomo videli (smeh). Je težko, ampak zaenkrat nam gre.

ROCKER.SI: Kaj se skriva v imenu skupine poleg asociacije na ime Maša? V arabščini ta beseda v dobesednem prevodu pomeni ‘udeleženec’. Ali ima še kakšen drug pomen?

MAŠA BOGATAJ: To smo ugotovili šele kasneje! Na spletu smo našli povezavo in ugotovili, da morda pa niti ni tako slaba ideja, ampak v resnici je ime skovala Ana.

ANA MEDVED: Masharik je ena izmed ruskih oblik imena Maša. Za ime Marija obstaja veliko kratkih oblik, ena izmed takšnih je Maša – Masharik.

ROCKER.SI: Potem ste Mašo že z imenom skupine določili, da bo v središču pozornosti? 

BOJAN MARINKO: Takšen je bil tudi cilj, da se skupina formira okoli nje in njenega vokala. Začeli smo z njenimi skladbami in priredbami, ki so ustrezale njenemu glasu. Tako da imamo sedaj nekaj originalnih in nekaj priredb. Ona je fokus.

ROCKER.SI: Ženska pevka s kitaro. Spominjaš na fatalno Anno Calvi. Kdaj ste imeli prvi koncert?

MAŠA BOGATAJ: Avgusta 2019 v Radovljici,  s skupino MRFY in pred več sto glavo množico! Jaz sem prvič stala na odru! Potem pa smo se povezali z Matevžem Šaleharjem iz skupine Hamo & Tribute 2 Love, ki je eden mojih večjih podpornikov. Poslušala sem jih še, ko niso bili tako slavni, tako da smo se dobro poznali. Poleg tega pa sem kot grafična oblikovalka pomagala pri njihovem albumu. Že prej sva se večkrat dobila in preigravala, vedno me je podpiral, in ko sem mu povedala, da smo ustanovili skupino, je prišel na vajo in nas povabil, če bi bili njihova predskupina.

LUKA ZEMLJIČ: To je bil res ogromen plus in čudovit začetek. Ta kilometrina, ki smo jo pridobili z njegovo pomočjo, nam veliko pomeni. Tako, kot je rekla Maša, prej sploh še ni stala na odru.

ROCKER.SI: Ampak težko verjamem. Tako samozavestno deluješ, je to vse igra?

LUKA ZEMLJIČ: It’s in your blood! It’s in your blood!

MAŠA BOGATAJ: Tri leta nazaj nisem bila pripravljena na kaj takega, ampak sem delala na tremi, premišljevala sama pri sebi in med drugim odšla tudi v London, kjer sem nekaj dni igrala na ulici. Tisto je pomenil nekakšen preskok v moji karieri. Sprejela sem miselnost, da igram, kakor znam, nima smisla bremzati same sebe zaradi strahu.

ANA MEDVED: Pomaga tudi, da se zelo dobro razumemo in imamo krasno energijo.

MAŠA BOGATAJ: Luka in Bojan imata ogromno izkušenj in bi bila lahko z lahkoto nekaj pametna, ampak nista. V resnici nista pametna (smeh).

LUKA ZEMLJIČ: Od trenutka, ko mi je poslala besedila in posnetke, me je odneslo. Nad vokalom in vsem. Nisem mogel izpustiti priložnosti.

ROCKER.SI: Dobil sem občutek, da ste s Primorske. Ne vem, zakaj. 

MAŠA BOGATAJ: Ker smo tolikokrat igrali tam (smeh). Dvakrat v Piranu, ampak z različnima zasedbama, v Ajdovščini in še v Kopru, to so bili naši prvi koncerti, čeprav tega nismo načrtovali.

ROCKER.SI: Kakšni so bili cilji, ki ste si jih postavili pred turnejo s skupino Hamo & Tribute 2 Love?

BOJAN MARINKO: Cilj je bil, da pokažemo tudi nekaj svojega. Imeli smo zagotovljeno publiko, ampak igramo tudi avtorsko glasbo in odzivi so bili fantastični.

MAŠA BOGATAJ: Sedaj se bomo za nekaj dni zaprli in začeli ustvarjati glasbo.

ROCKER.SI: Kam se boste zaprli?

LUKA ZEMLJIČ: Uuu, pod zemljo v skedenj.

BOJAN MARINKO: Za nekaj dni bomo opremili neko staro zadevo, potem pa bomo videli, kako naprej.

ROCKER.SI: Slišim močan vpliv blues indie rocka.

LUKA ZEMLJIČ: Black Keys je tista skupina, nad katero smo vsi navdušeni.

BOJAN MARINKO: To je tudi tisti razlog, zakaj se vsi dobro ujamemo.

MAŠA BOGATAJ: Blues je občutek, ki si ga delimo, da ne rabi biti vsak koncert popoln. Veliko damo na improvizacijo in na spontanost trenutka, kar začuti tudi publika, ki nas pride večkrat poslušati. Nikoli ni povsem enako prejšnjemu nastopu.

LUKA ZEMLJIČ: O tem nam sploh ni bilo potrebno razmišljati, samo zgodilo se je.

ROCKER.SI: In še grafična oblikovalka si povrhu. Potem imate vse rešeno. 

MAŠA BOGATAJ: Dvomim, da mi bodo plačevali.

LUKA ZEMLJIČ: Lahko rečemo, da kar je ona doprinesla k temu bandu, je pizda, skorajda vse! (smeh).

ANA MEDVED: Morali smo izbrati takšno ime! Tudi pri John F. Doe je pomagala pri oblikovanju albuma, ampak upamo, da se ne bo izkazal pregovor ‘kovačeva kobila je vedno bosa’ (smeh).

ROCKER.SI: Kaj ste spoznali drug o drugem v tem enem letu delovanja?

BOJAN MARINKO: Naredili smo kar velik napredek. Glede vsega.

ROCKER.SI: Sta vidva, Bojan in Luka, lahko delila kaj svojih izkušenj in modrosti?

LUKA ZEMLJIČ: To bo pa Maša povedala!

MAŠA BOGATAJ: Seveda sta! Kar sem jaz opazila, je način, ki sta ga navajena iz druge skupine. Zato se jima je bila včasih kar težko prilagoditi.

LUKA ZEMLJIČ: Midva imava določen način, ki deluje, ampak v skupini John F. Doe smo sami moški! (smeh) Saj veš, kako je! Ko imaš v skupini dekleti, več poslušaš. Tipi se vedno ven mečemo, tukaj pa je drugače. No, saj v resnici se tudi tukaj ven mečeva!

ROCKER.SI: Potem imate sedaj bolj urejeno in pospravljeno sobo, kjer imate vaje?

MAŠA BOGATAJ: Tam jima pa ni pomoči! (smeh) Ampak tisto najbolj pomembno; v tem letu smo se spoznali do te točke, da smo dobri prijatelji. Lahko se dobimo in dve uri samo debatiramo.

LUKA ZEMLJIČ: V bistvu smo še ni bilo vaje, kjer bi najprej začeli igrati. Vedno imamo dolge debate in ni pomembno, o čem govorimo!

BOJAN MARINKO: Dobra družba je velik del tega, kar je odlično.

MAŠA BOGATAJ: Veliko časa preživimo skupaj.

ROCKER.SI: Vas je Hamo po skupnem nastopu kdaj pohvalil? Vam je ponudil kakšen nasvet?

BOJAN MARINKO: Ni nam dal veliko nasvetov, ampak je bil kar zadovoljen. Mislim, da tako močno verjame v Mašo, in videl je, kakšno energijo imamo skupaj na odru.

ANA MEDVED: Rekel je, da bodo mogli oni malo več vaditi. Da je že napisal članom svoje skupine in jih posvaril, da bodo morali garati.

MAŠA BOGATAJ: To je bil pogoj, ko sva se zmenila za turnejo! Da ne bomo predragi in da jih ne bomo slučajno zasenčili!