Martin Martian z debitantskim albumom ‘Slamnate poti’

Naslovnica albuma 'Slamnate poti'.
Naslovnica albuma 'Slamnate poti'.

Slamnate poti‘ so debitantski album Martina Martiana, ki se na našem planetu občasno identificira tudi kot Martin Vogrič Dežman.

Ta nosilec zvoka kar kliče po živi interpretaciji

Pri Martinu se slamnate poti raztezajo in nimajo končnega cilja. So kot njegove odlične fotografije, ki za trenutek ulovijo krhkost ljudi in veličino narave. Glasbeno se gibljejo po polju elektronskega popa, a imajo žuboreče odvode in se napajajo iz različnih vodnjakov. Martin jih je z izpiljeno producentsko žilico, kot najboljši kirurg zašil v 11 enakovrednih celot, zgodb, ki lahko v transu zaplešejo v diskoteki ali pa lagodno poležavajo ob obali. A oboje s premislekom.

Martin Martian je Marsovec, ki si je začasno prebivališče uredil na Zemlji. ‘Staroselci’ pozdravljamo to odločitev.

Bil je april leta 2020 in zgodile so se ‘Moje napake‘, avtorsko delo Martina Vogriča Dežmana in Tomaža Mariča. To je bila najbolj predvajana skladba slovenskega izvajalca leta 2020 na Valu 202, ki ima že 53.000 ogledov na YouTube kanalu. Skladba je bila izbrana tudi za najboljšo izdano pesem leta 2020. Kakšna lepa popotnica za mladega kantavtorja in še večje breme.

A ni kar tako padlo z neba. Martin Vogrič Dežman (letnik 1990) živi z glasbo že od dneva, ko je vstopil v glasbeno šolo, kjer se je izučil igranja klasične kitare in to znanje danes posreduje naprej. Hkrati je poslušal najrazličnejše zvoke, ki so prihajali do njega, ne samo tiste producirane z nosilcev zvoka, ampak tudi zvok narave, kamor tako rad zahaja. In morda je prav ta odločilno vplival nanj, ko se je loteval ljubezenskih tem, usodnih trenutkov srečevanj,ki jih je z ljubeznijo prelil na papir.

Ta nosilec zvoka kar kliče po živi interpretaciji. Martin Martian nas bo v njegovo vesolje pesmi in zvokov odpeljal 31. januarja 2023. Pridružili se mu bodo Sonia Melocco, glas, kitara, ukulele; Nina Virant, glas, klaviature; Klara Skaza, bas kitara in Robert Rebolj, bobni. Vabljeni torej na premierno predstavitev albuma, ki bo v torek, 31. 1. 2023, ob 20. uri v klubu Cankarjevega doma.

Pesmi ‘Moje napake’ so sledile še: ‘Prav naivno’, ‘Dej mehko’, ‘Roadtrip’ feat. Neomi, zadnja postaja pred izidom albuma ‘Slamnate poti’ pa je bil peti singel ‘Sonce’.