MARK JANSEN: ‘Svoje vložke sem posnel v omari za obleke’

Nizozemski simfonični metalci Epica bodo ta petek izdali svojo novo studijsko ploščo ‘Omega’, ki bo izšla pod okriljem Nuclear Blast Records (naročila). Izdelek bo nasledil Epica vs Attack on Titan Songs (2017), posnet pa je bil med lanskim marcem in aprilom.
Na Skypu se mi je pridružil bandov ustanovitelj Mark Jansen, s katerim sva razvila zanimivo debato o prihajajoči plošči, Guns N’ Roses in še čem.

ROCKER.SI: Lepi pozdravi iz Slovenije. Kako si?

MARK JANSEN: Dobro, hvala. Lepi pozdravi iz Italije, kjer živim. Drugače sem po rodu Nizozemec.

Tudi v Italiji se stvari počasi izboljšujejo. Zdaj lahko spet obiščemo prijatelje. Upam, da ostane tako. Stvari se lahko zelo hitro spremenijo.

ROCKER.SI: Verjetno nisem edini, ki pogreša koncerte.

MARK JANSEN: Koncerti se zdijo kot nekaj iz prejšnjega življenja. Ko že mislimo, da se bodo stvari pobrale, se pojavijo novi zamiki in odpovedi.

ROCKER.SI: Ustaviva se pri novem albumu ‘Omega’ (2021), ki bo izšel ta petek. Omega predstavlja tudi zaključno črko grške abecede, je kaj na tem?

MARK JANSEN: Če bo virus še bolj ponorel, je lahko tudi zadnji (smeh). Naslov se navezuje na teorijo, ki predvideva, da je vse v vesolju usmerjeno proti končni točki združitve. Ker takšno ime ni najbolj primerno za dejanski naslov, smo se odločili zgolj za ‘Omega’. Predstavlja pa omenjena tema zanimivo izhodišče za razvoj besedil.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkriješ kakšno prigodo s snemanja? Kot lahko vidimo, je bila plošča posneta lani, vendar vam je aktualna pandemija prekrižala načrte.

MARK JANSEN: Drži. Verjetno najbolj smešna stvar je bila ta, da sem svoje vokale posnel doma, kjer sem si ravno začel urejati studio. Ker še nisem imel pripravljene kabine za petje, sem svoje vložke posnel v omari za obleke, ki so na koncu opravile podobno funkcijo. Res poseben občutek (smeh).

ROCKER.SI: Kako nameravate promovirati album? 

MARK JANSEN: Z intervjuji in podobnimi zadevami. Na neki točki bomo verjetno izvedli tudi spletni koncert, saj bo na dejanske koncerte potrebno še nekoliko počakati. Gre za logistično zahteven projekt, sploh ker ne živimo v istih državah in ker imajo države različne omejitve.

ROCKER.SI: Ali ste uporabili ves material?

MARK JANSEN: Ostala nam je ena skladba, ki jo bomo uporabili ob kakšni drugi priložnosti.

ROCKER.SI: Ustaviva se še pri Nightwish, s katerimi imate kar nekaj skupne zgodovine. Ali nam lahko opišeš vaše trenutne odnose? Kakšno je tvoje mnenje o Markovem odhodu?

MARK JANSEN: V stiku sem zgolj s Floor, s katero si vsake toliko pošljeva kakšno sporočilo.

Točni razlogi za Markov odhod mi niso znani, sem pa videl njegovo uradno izjavo. Uradne izjave so vedno nekoliko bolj vljudne od dejanskih misli. Takšni odhodi so vedno žalostni. Razumem njegovo stališče, saj so se razmere v glasbeni industriji zelo spremenile. Sploh zaradi platform, kot je Spotify, ki zaradi nas zaslužijo veliko denarja.

Škoda, da je zapustil Nightwish, saj ima čudovit glas. Zdi se mi tudi, da gre za super človeka. Bomo videli, kaj bo počel v prihodnje. V vsakem primeru mu želim veliko sreče!

ROCKER.SI: Poleg Epice si aktiven tudi v MaYan. Vaš zadnji album Dhyana je izšel leta 2018. Kakšno je trenutno stanje v bandu?

MARK JANSEN: V načrtu smo imeli koncert, s katerim bi proslavili 10-letnico banda. Do katerega pa zaradi trenutne pandemije še ni prišlo. Čeprav bomo v času koncerta na sceni prisotni več kot 10 let, bomo vseeno praznovali jubilej. 

ROCKER.SI: Ali pripravljate tudi novo ploščo?

MARK JANSEN: Plošča je v načrtu, vendar še nismo prišli tako daleč. Člani MaYan živimo še bolj narazen. Svojo glasbo radi ustvarjamo v živo, ne preko spleta. 

ROCKER.SI: Danes (19.2.2021) mineva 41 let od smrti Bona Scotta. Ali si oboževalec AC/DC?

MARK JANSEN: Nisem njihov tipičen oboževalec, vendar se zavedam njihovega pomena za sceno kot celoto. Njihove pesmi so nepogrešljive, če organiziraš zabavo (smeh). Ko sem bil najstnik, sem bil oboževalec Guns N’ Roses. 

ROCKER.SI: Axl je opravil odlično delo, ko je nadomestil Briana! Tako v smislu izvedbe kot tudi samih skladb, saj je z bandom odigral kar nekaj redko izvajanih pesmi. 

MARK JANSEN: Res je. Koliko pozornosti je bil deležen. Priložnost, ki je ni smel zapraviti. Verjetno so bili v ozadju tudi kakšni posebni dogovori. 

ROCKER.SI: Podobno se je nadaljevalo v samih Gunsih. Kdaj misliš, da bodo izdali novo ploščo, o kateri govorijo že toliko časa?

MARK JANSEN: Verjetno prej kot Chinese Democracy (2008), ki mi ni bil preveč všeč (smeh). 

ROCKER.SI: Meni se je zdel boljši kot Use Your Illusion I in II (1991). Verjetno stvar okusa in začetkov poslušanja. 

MARK JANSEN: Zanimivo, meni se je zdel slabši. Najljubši mi je Appetite for Destruction (1987) in njegovo “nadaljevanje” G N’ R Lies (1988). 

ROCKER.SI: Ritem sekcija je bila odlična. 

MARK JANSEN: Res je. Appetite je poln klasik!

ROCKER.SI: Mark, bilo mi je v čast. Veselim se vaše nove plošče. Upam, da se kmalu srečamo tudi na kakšnem koncertu. 

MARK JANSEN: Ostanite zdravi. Navkljub trenutnim razmeram je življenje še zmeraj polno čudovitih stvari. Dobri časi se bodo vrnili!