Makedonski Mizar objavili novi singel 1903

Makedonski Mizar objavili novi singel 1903

Makedonska skupina MIZAR, katere člani so bili eni od pionirjev dark zvoka v naših prostorih, na sceni pa so prisotni že več kot 40 let, so objavili novi singel, “1903“.

Predhodni singel se je imenoval “Messengers of the Downfall” , za 1903 pa je besedilo pred petdesetimi leti napisal Petar M. Andreevski, priznani makedonski književnik. V originalnem besedilu avtor opisuje leto 1903, ko so Makedonci začeli oboroženo vstajo proti Turkom in z njo izrazili upor proti povečanemu izkoriščanju turških fevdalcev ter političnemu in nacionalnemu zatiranju. Mizar sporočajo, da je tematika – svoboda, spet aktualna.

Novi singel ‘1903’ je pesem o svobodi, o zelo aktualni temi, že več kot dve leti smo priprti v domovih zaradi pandemije kovida. Malo po malo izgubljamo svoje lastne socialne in politične pravice. To tudi sporoča refren pesmi – ‘Sloboda ili smrt.’

Besedilo je delo priznanega makedonskega književnika Petra Andreevskog, aranžma in glasbo je napisal Gorazd Čapovski, pri glasbi se mu je pridružil Zoran Tortevski.