MAGNIFICO: ‘Oder je oltar moje nečimrnosti’

Magnifico 25. decembra v Stožicah (Foto: Marko Ocepek)

25. december bo tudi v 2019 rezerviran za Magnifica in balkan-disko-šlager uspešnice. Avtor skladb, kot so ‘24000 poljubov’, ‘Hir Aj Kam Hir Aj Go’, ‘Pukni zoro’, ‘Tivoli’, ‘Cici Mici’, ‘Kuku Lele’, ‘Giv mi mani’, ‘Ubiču te’, ‘Halo gospodična’, ‘Ljubljana – Portorož’, ‘Silvija’ in mnogih, mnogih drugih uspešnic, bo decembra ponovil koncert v Stožicah, kjer bo občinstvu predstavil vse svoje največje hite.

V treh desetletjih glasbenega delovanja se je s skladbami, ki v sebi prepletajo balkanski etno melos, pop, rok, kantri ter še marsikaj, Magnifico vzpostavil kot glasbenik mednarodnega kalibra, čigar glasba riše svet brez mej. Letošnji koncert bo poskrbel za duhovno rast, boljši jutri in odpiranje čaker. Obeta pa se tudi nekaj novega, ker je čas, da zraste naslednik albuma ‘Charlatan de Balkan’.

Leta 1994 je pri založbi Helidon izšel album ‘Od srca do srca’. Album je pred 25 leti naznanil začetek Magnificove samostojne kariere in ga kaj hitro postavil med vidnejše izvajalce na slovenski glasbeni sceni. Magnifico, ki letos že petnajsto leto zapored pripravlja tradicionalni božični koncert, postavlja novi glasbeni zaznamek v karieri. Album ‘Charlatan de Balkan’ (2015) dobiva naslednika, ki ga je mojster samozvanega žanra balkan-disko-šlager napovedal s singlom ‘Pegica’.

Skladba v disko maniri z besedilom, ki govori o osamljenosti in odtujenosti človeka kot srečni okoliščini in priviligiranem stanju. Za režijo videospota je poskrbel Mark Pirc in ekipa Studia 7, Ljubljana pa je odigrala vlogo najlepšega postapokaliptičnega mesta na svetu.

ROCKER.SI: Ko se peljem skozi Ljubljano, povsod vidim tebe. Tvoje plakate za koncert v Stožicah.

MAGNIFICO: Vem. Precej neokusno, oprosti. Kar nerodno mi je in nisem prepričan, če se mora nujno oglaševati na takšen način, ampak nikoli nisem bil dober ekonomist ali marketinški strateg, zato moram zaupati ekipi. Raje bi videl, da se takšno obliko promocije prepove in se v celoti preseli na splet. Verjetno mora biti tako, če želimo, da je uspešen koncert v smislu matematike (smeh).

Magnifico (FOTO: Marko Ocepek)
Magnifico (Foto: Marko Ocepek)

ROCKER.SI: Imaš rad zimski čas? Celotno božično evforijo in obdarovanje z darili?

MAGNIFICO: Do letos mi je bila jesen najljubši letni čas, sedaj pa se mi je malo zamerla. Mogoče zaradi depresivnega novembra, ampak letos se nism počutil najbolje, tako kot tudi nisem bil vedno zmrzljiv. Šele zadnjih nekaj let sem ugotovil, da me rado zebe (smeh). Morda to pride z leti, morda je le neko anoreksično stanje. Kaj pa vem! (smeh). Glede obdarovanja pa smo glasbeniki profesionalci. Mi smo namreč tisti, ki prodajamo. Če je le mogoče, se singli in izdaje vedno tempirajo za konec leta, saj je glasbena ponudba ena izmed mnogih ponudb, ki svetijo okoli nas. Glasbeniki smo tretja izmena, tako kot policisti, natakarji ali kurbe … no, profesionalna dekleta (smeh). Ne vem, če sem za božič kdaj že komu podaril darilo. To ti mora biti položeno v zibelko, ta celotna praznična sezona, morda pa, če bi imel male otroke ali vnuke, tako pa se s sinom in ženo obdarujemo ne glede na božič. Je pa vseeno prijeten praznik.

ROCKER.SI: Najlepše božično darilo je torej vstopnica za tvoj koncert v Stožicah.

MAGNIFICO: Sigurno spada v široko paleto daril. Predvsem pa ni draga, celo dve lahko kupiš, pa nisi ob toliko denarja! Upam, da je v ožjem izboru.

ROCKER.SI: Veliko časa preživiš na cesti oziroma v avtu? Kako je z nastopanjem v mrzlih vremenskih razmerah?

MAGNIFICO: Ah ne, kje pa. Od glasbenega studia do doma ter nazaj. Razen kadar gremo s skupino na nastope, ampak se vozimo en dan tja in drug dan nazaj. Vedno potujemo skupaj in ne dovolim, da vozi kdo imed nas. Vožnja je vedno zabavna, bi šel z njim na luno in nazaj. Drugače pa rad sedem za volan, ampak raje vidim, da na turneji vozi nekdo drug.

ROCKER.SI: Lansko leto si rekel, ko sva nazadnje govorila, da ne moreš verjeti, da bo ponovno razprodano. Sedaj gremo znova v bitko.

MAGNIFICO: Že dobrih petnajst let ta čas v letu prirejamo dogodke, kdo bi si mislil?! Jaz sploh nisem oboževalec teh velikih koncertov! V kontekstu umetnika, ki bi moral vedno znova presenečati, to ni nekaj, kar bi me izpopolnjevalo. Začeli smo v Mariboru, kjer smo nastopali dve leti, potem pa se odločil, da ne mislim nadaljevati, nakar smo se preselili v ljubljansko Cvetličarno, na Kurzschluss in sedaj v Stožice. Vsako leto se sprašujem, če nam je res treba nadaljevati (smeh). Ni mi jasno, kako smo razprodali prejšnje leto, še manj, kako nam je uspelo lani, in tako kot si rekel, letos gremo ponovno! Saj ne rabim razumeti vsega! Enkrat za spremembo bom letošnji koncert posvetil božiču in bo od začetka do konca v znamenju evangelija, spuščanja svetega duha nad nas, v znamenju slavljenja življenja in izganjanja temačnih energij. Naj nas obsije svetloba in naj se nad nas spusti sveti duh. Da bomo srečni!

ROCKER.SI: Kako potekajo priprave za koncert v Stožicah? Vse teče kot namazano? Kako se sploh pripraviš na tak koncert, imaš vse že strukturirano?

Razprodane Stožice 2018 (Foto: Marko Ocepek)

MAGNIFICO: Vaje imamo vedno samo pri meni v studiu. Stožice smo v teh dveh letih spoznali do potankosti in točno vemo, kje je slab zvok – torej povsod (smeh). Ampak smo se naučili približati zvok tudi na tistih mestih, ki drugače niso idealna. Spremenilo se ni kaj dosti, je pa čisto odvisno od tega, kje se kot poslušalec nahajaš v dvorani. Nehvaležna dvorana, v osnovi športna in ne koncertna, ki sicer na določenih mestih zveni odlično, nekaj metrov stran pa že porazno. Kot nekakšna navijaška kopalnica.

ROCKER.SI: Imaš pred koncertom kakšen ritual Na kakšen način se pripraviš do tega, da boš užival na koncertu?

MAGNIFICO: Strašansko uživam, ampak pred koncertom se moram vedno znova resno umiriti in na nek način pripraviti do tega, da mi je res užitek iti na oder. Če mi to uspe, potem bo vse v redu. Pred nastopom sem rad s skupino, ne maram biti sam. Iščem skupinski duh in pa rad sem dobro oblečen, da si lahko rečem: ‘Yeaah, kul’. Ampak potrebujem skupino, drugače bi nastopal samostojno. Ne sprašujem se, kdo ima več od koncerta, jaz ali publika. Edino, kar obstaja, je miselnost jaz več, oni več. Jaz manj, oni manj. To se vidi in sliši. Ko je prijetno meni, je prijetno njim. Kot župnik, ko ima mašo. Tudi on se lepo obleče in podaja sveto besedo. Oder je oltar moje nečimrnosti (smeh).

ROCKER.SI: Hodiš v cerkev?

MAGNIFICO: Zelo redko. Vzgojen sem bil v ateistični družini, ampak ne v smislu, da so se mi drugi, ki so hodili v cerkev, zdeli čudni, le pri nas ta zgodba ni bila prisotna. Jaz pa sem začel dvomiti. Tisti, ki najbolj verjamejo, tisti najbolj dvomijo. Zakaj bi sploh morali verjeti v Boga, če on itak obstaja? Kaj imamo za verjeti? Metafizika in božja prisotnost v vesolju mi je izredno zanimiva filozofska podstat, ker iz nič nastane nekaj. Hitro lahko zabredeva, ampak imam rad takšne debate.

ROCKER.SI: Povedal si, da imaš glasbo rad zaradi občutka, ker se lahko vse hitro spremeni. Je glasba danes še tako nepredvidljiva kot takrat, ko si začel?

MAGNIFICO: Glasba je predvidljiva že od 70. let prejšnjega stoletja. Ko se je spremenila v potrošniško robo. Nihče si ne želi več imeti pomembnih glasbenikov. Stare kante, tisti, ki so še vedno prisotni po več kot 30 let, tisti ostajajo, drugače pa si industrija želi industrijskih izdelkov. Na ta način se rojeva vsa nova produkcija, ki je vedno bolj agresivna.  Usmerjanje v specifične ciljne publike je vse bolj prisotno. Med TOP 100 predvajanih skladb je pet avtorjem, ki so naredili vseh sto komadov. Kantavtorji z lastnim mnenjem so žal izumrli. Želimo si lepega izdelka za na polico, ne pa mnenj. Skladbo lahko po enem tednu vržeš v smeti, imam pripravljeni dve novi. Boljši! Ampak hvala bogu v glasbi obstajajo še druga polja, kot je svetovna glasba – sicer nehvaležna oznaka, v katero spadam tudi jaz, kot pač vzhodnoevropski ustvarjalec, ki ni etno – ampak znotraj tega imaš še vedno ljudi, ki kupujejo vinilske plošče, kar je v nasprotju z logiko glasbene industrije. Z eno nogo ostajam torej v neodvisnem polju, z drugo pa v popularni glasbi. Tukaj lebdim. Moram biti ekonomsko uspešen, drugače ne morem imeti studia in sodelavcev.

(FOTO: Tomo Brejc)
Balkanski šarlatan (Foto: Tomo Brejc)

ROCKER.SI: Tokrat nisi sodeloval pri Ritmu Mladosti, lansko leto pa si kar popestril dogajanje.

MAGNIFICO: Lansko leto je bilo drugače, ker so nastopili Dubioza Kolektiv, ki so me povabili kot gosta. Pa še tam sem zamudil vstop, dobili smo se šele pri refrenu (smeh). Nisem oboževalec teh skupnih “mashup” sodelovanj. To mi je kretenizem. Več odrov in toliko nastopajočih, gre zgolj za formo, za besedo. Ne zdi se mi smiselno. Scenarij za poptevejevsko glasbeno tekmovanje.

ROCKER.SI: Glede na to, da si eden redkih slovenskih izvajalcev, ki lahko napolni Stožice; če takšen koncert gre uspešno skozi, kot načrtovano, bi si lahko vzel nekaj mesecev dopusta. Ampak si vedno v zagonu, zakaj?

MAGNIFICO: Nisem vedno aktiven. Na leto odigram približno 40-50 koncertov, ampak ne samo v Sloveniji, tudi drugod po Evropi. To je zelo malo v primerjavi z mojimi kolegi, ki so zares aktivni. Vsi narodnozabavni ansambli igrajo krepko več, Goran Bregović jih naredi 150, Dubioza Kolektiv 200 ali še več koncertov. Jaz česa takšnega niti ne bi zdržal niti nimam želje. Jaz rad spim v svoji postelji, ne uživam na poti, saj vedno najdem tisoč stvari, ki me zmotijo. Po duši nisem popotnik. Če ne bi bil glasbenik, se ne bi premaknil od tukaj.

ROCKER.SI: Te ne zanimajo druge kulture? Nerad raziskuješ svet?

MAGNIFICO: Veliko berem, drugače pa je vse že po televiziji. Saj ne rabiš iti nekam, samo zato, ker lahko. Turizem vidim kot največji onesnaževalec okolja. Vsako leto dobimo milijon turistov z denarjem, ki smetijo in delajo gnečo. Nimam ničesar proti Bahamom in počitnicam, ampak sama logika dopusta mi je zgrešena. Če te do tja pripelje življenjska pot, potem v redu. Dopuščam možnost, da je povsod drugje lepše kot doma, kot mnogi mislijo, ampak meni se zdi tukaj prekrasno. Še to, kar me moti, me v resnici ne moti. Velikokrat slišim, da kamorkoli greš, se potem še raje vrneš domov. Jaz niti rad ne grem (smeh).

Magnifico (Foto: Gal Jerman)

ROCKER.SI: Skladba ‘Pegica’. Mi opišeš miselni proces, kako si prišel do ideje za besedilo? Glasba je v stilu diska, besedilo pa govori o osamljenosti in odtujenosti človeka. Videospot je apokaliptičen. Se poistovetiš s tem občutkom edinega na svetu?

MAGNIFICO: Jaz mislim, da se veliko ljudi počuti osamljene. V videospotu se zazna velika anksioznost, tudi sam sem nagnjen k temu stanju. Ljubljana je najbolj zamorjena, ko pridejo prazniki ali počitnice. Vse izgine. Kar naenkrat ni več praznik, ampak kot da bi vsi umrli. Ni prazničnega vzdušja, ker je vse zaprto in nikjer nikogar. Polovica Ljubljane je takšne, da ljudje v resnici sploh niso v Ljubljani.

ROCKER.SI: V videospotu kosiš travo, igraš tenis in golf … si spreten z delom okoli hiše?

MAGNIFICO: Ne vem, če sem kdaj uporabljal kosilnico (smeh). Saj se vidi v videospotu. V življenju nisem niti enkrat igral golfa, prvo žogico sem nabil nekam v neznano … potem sem moral še petkrat udariti, da smo lahko sploh posneli kader. Sem pa dobil občutek, da bi to lahko bil moj šport, ampak bomo videli (smeh). So mi rekli, da to ni kot košarka, igra golfa lahko traja celotno popoldne in nisem prepričan, da imam toliko veselja (smeh). Včasih sem z veseljem igral tenis, ampak zadnjih pet let si ne upam, ker sem si dvakrat strgal ahilovo tetivo. Bojim se eksplozivnih, hitrih športov. Vedno sem bil športnik in tudi, ko nisem bil športnik, sem se ukvarjal s športom, zadnje čase pa grem največkrat peš na Rožnik. To je prava mera zame. Pikado, balinčki in namizni tenis. Občudujem profesionalne pikado igralce, ki celoten turnir obdržijo neverjeten nivo koncentracije. 

ROCKER.SI: In greva še na album ‘Od srca do srca’. Leta 1994 je prišel ven in začel tvojo kariero. Kako je dobil osveženo podobo? Izdan bo tudi v vinilski obliki. Si poznal vse pesmi in ali so te kakšne presenetile, ko si se lotil poslušanja?

MAGNIFICO: Helidon je originalni založnik in oni imajo vse pravice do albuma. Nekako so vstali od mrtvih in prišli na dan z idejo po ponovni izdaji. Mi smo se seveda odzvali, izboljšali kvaliteto zvoka, posodobili celoten album in ga ošminkali. Meni se zdi, kot da nisem jaz na albumu, toliko časa je že minilo. Spomnim se tistega obdobja, ampak glasba izhaja iz točno določenega človeka, v času in prostoru. To je bil 25 let mlajši Magnifico.