Lusterdam sredi priprav na drugi album

Lusterdam bodo maja izdali svoj prvenec.
Lusterdam

Lačni igranja in žejni normalnosti prihajajo v čisto normalne nenormalne, izzivov polne Izštekane. V ponedeljek 19.4. ob 20.00 v Izštekanih na Valu 202.

Ta čas so Lusterdam sredi priprav na drugi album, zato bo program mešanica do akustike slečenih starejših in mično oblečenih novih, premierno odigranih skladb. V intimni atmosferi le osnovne celice benda bo zazvenel tudi koncertni klavir. Neposredni radijski prenos lahko po želji zamenjate za spletni videoprenos, ki bo, kot se za “bend samih filmarjev” spodobi, zasijal v posebej lepi luči. V ponedeljek 19. aprila 2021 ob 20.00 na Valu 202. Tule je FB dogodek.

Morda se vam zdi, da domačega rock benda z imenom Lusterdam ne poznate. A to ne drži. Najbrž si le niste zapomnili imena. Njihovo izvrstno muziko imate gotovo v ušesu. “Moram”, “Mesec”, “S kolesom sem prišel” ali naslovna s prvenca “Lepo mi godrnjaš” so že neštetokrat odzvanjale okoli vas. Zadnja objavljena “Tam drevesa rastejo počasi” je bila po številu predvajanj na Valu 202 tretja med domačimi v lanskem letu. Seveda z razlogom. Ker je odlična. Ja, tako kot drevesa tudi prisotnost Lusterdama v naši zavesti raste počasi. In gvišno.

Zbrali so se pred petimi leti okoli pisca, pevca in kitarista Hieronima Vilarja. Zajezili njegov že vsaj dvajset let delujoči ustvarjalni vrelec. Postrgali smetano. In začeli delati. Težko je reči, kaj je v njihovi zmesi rock in pop zvrsti edinstveno. A nekaj je. So nezgrešljivo prepoznavni. Po zvoku. In po tistem, kar se zdi tako preprosto, a je najtežje: v poplavi vsega na nevsiljiv, duhovit, netrivialen, a vsakomur sprejemljiv glasbeni način nagovoriti, pritegniti, povedati zgodbo, ogreti srce. Nekaj dati.

Hieronim Vilar (glas, kitara), Mirko Medved (kitara, klaviature, klavir), Ven Jemeršić (bas) in Jure Vogelmut (bobni) v Izštekane prihajajo brez gostov. Krepkemu odmerku znanih skladb, ki so jih temeljito prearanžirali, bodo dodali pet čisto novih, ki jih radijski poslušalci še nikoli niste slišali.

“Drugi album je zdrav in se lepo razvija, srce mu bije, vse okončine so na mestu. Zdaj čakamo porodne krče, da gospa usoda stisne in povrže ducat glasbenih otrok.

Največja umetnost je odnos. Kakršenkoli: jaz-jaz, jaz-ti, jaz-svet, jaz-stvari. Pesmi govorijo o odnosih, malo bolj zavestno. Kako doživljaš ljubezen. Kako doživljaš svet, ko doživljaš sebe in ljubezen,” pripoveduje Vilar. In dodaja: “Nove skladbe niso nastale v zadnjem letu, so predkoronske. Če povem po pravici, si ne želim delati koronskih songov. Ker si ta čas tega ne zasluži. Se bo pa spin vsega tega dogajanja razgalil post festum, skozi drugačen, oddaljen pogled.”

POGLED NAPREJ:

10. maja 2021 bo Izštekane končno obiskal klavirski kantavtor Balladero. Kajpak ne sam. Potem ko je avgusta izvedel imeniten koncert s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom pod vodstvom Žive Ploj Peršuh, nadaljuje s transformacijo svoje glasbe. Nekaj izjemnih orkestrskih aranžmajev je Matija Krečič posebej za Izštekane priredil za manjšo zasedbo godal, pihal, trobil, tolkal in harfe, ki so jo za to priložnost poimenovali Camerata SMO. Poleg nje bo Balladera spremljal njegov bend, udeležbo pa so potrdili mnogi imenitni gostje: Samo Budna, Jadranka Juras, Meli Fabčič (PsychoPath, Werefox), Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love, Društvo mrtvih pesnikov) in drugi. Ob izboru močno predrugačenih skladb z obeh albumov ne bo manjkalo novitet.