Luč sveta ugledal album ‘DER STURM’ projekta 300.000 V.K.

Naslovnica albuma 'DER STURM'.
Naslovnica albuma 'DER STURM'.

Končno je luč sveta ugledal album ‘DER STURM‘ projekta 300.000 V.K., oziroma Dreihunderttausend verschiedene Krawalle (Tristotisoč različnih hrupov).

Material za album so kovali več kot deset let

Material zanj je bil v grobem sestavljen že okoli leta 2010, vendar so se posnetki izgubili in potem v naslednjih desetih letih v različnih oblikah sporadično kapljali v javnost, dokler se pred dvemi leti iz teh okruškov ni sestavil celovit album. Realizacijo albuma je nato dodatno zaustavila epidemija Covida, poleg nje pa še proizvodne kapacitete na trgu pri izdelavi vinilov, ki so objavo zamaknili še za dodatno leto. Album je sedaj vendarle tu, več ali manj v svoji originalni obliki. Tudi design zanj je bil domišljen že pred dobrim desetletjem in je tak tudi ostal.

DER STURM‘ je metafizični album technoelektronske provenience, ki se vsebinsko naslanja na planetarno, atmosfersko, kozmično, medzvezdno komunikacijo in na potovanje radijskih valov, kljub temu pa se na njem znajdejo skladbe kot sta Grozny in Exodus, ki se neposredno dotikata tudi bolj tuzemske tematike (vojne in beguncev).

Kdo se skriva za projektom?

300.000 V.K. je projekt, ki je bil izvorno koncipiran že leta 1982 in sicer kot bolj eksperimentalni odvod glasbene sekcije Laibach Kunst, v ustanovitvenem manifestu Laibacha (10. točk Konventa) definiran kot retrospektivna futuristična negativna utopija. Originalna člana in ustanovitelja projekta sta bila Dejan Knez in Tomaž Hostnik, pozneje sta se tej ‘podskupini’ pridružila še Iztok Turk in Peter Mlakar, prvi album – ‘Peter Paracelsus‘ – pa je bil, za založbo Nika + Ropot Records, objavljen šele 1994.

V avtorskem smislu je ‘DER STURM‘ solo projekt, ki ga formalno podpisujejo Baron Reichenbach, A. D. Knez in Elk Eber. Gre za eno in isto osebo, ki pa je mentalno razcepljena in multiplicirana. Dejan Knez, ki je tudi soustanovitelj Laibacha, je leta 1987 doživel udar strele in ob tem svojevrstno kozmično razsvetljenje, vendar je posledica bila tudi poglobljena bipolarna motnja, ki je povzročila osebnostno razslojenost in občasno manično depresijo. Njegovo sodelovanje z matično skupino Laibach je po letu 1987 zato postalo precej moteno in omejeno, po letu 2006 pa se je praktično popolnoma prekinilo, oziroma je ostal član skupine samo še v simbolnem pomenu, se je pa v tem času bolj posvetil delu na projektilih 300.000 V.K.

LP: Side A:
I. THOTH – Sounds of the Sun
II. Transzentral R.O.G.
III. Ride On
IV. Ashes

LP: Side B:
I. Grozny
II. Stürmische Bewegung (Live from Reykjavik)
III. Der Geistseher aus der Zukunft
IV. MMXXII (Requiem für the Solar Corona)
V. Atlas

CD:
I. THOTH – Sounds of the Sun
II. Transzentral R.O.G.
III. Ride On
IV. Stürmische Bewegung (Live from Reykjavik)
V. Grozny
VI. Der Geistseher aus der Zukunft
VII. Ashes
VIII. Exodus
IX. Thunderstorm
X. MMXXII (Requiem für the Solar Corona)
XI. Pegasus
XII. Atlas