LOS VENTILOS: ‘Nov material nam bo pognal kri po žilah’

Fed Horses in Los Ventilos so tokrat na noge spravili KluBar. (FOTO: Primož Pičulin)
Los Ventilos (FOTO: Primož Pičulin)

Ljubljanski Los Ventilos bi morali spomladi nastopiti na festivalu Orto Fest, toda situacija jih je prisilila v malce drugačno ustvarjanje. Od doma preko videoklicev. Trenutno delajo na novem materialu, razvijajo svojo glasbo in načrtujejo kakšen koncert za jeseni. Navsezadnje imajo letos 20. obletnico delovanja. Na naša vprašanja je odgovoril avtor in pisec – kitarist Martin Lunder.

ROCKER.SI: Nazadnje, ko smo govorili, ste omenili nov album, ki naj bi bil obarvan v alternativne barve. Kako je s tem danes?

MARTIN LUNDER: Kaj so pravzaprav alternativne barve? (smeh) Ne vem točno, kaj smo s tem mislili, vsekakor pa smo šli korak vstran ali naprej, kakorkoli želiš, od prejšnjega zvoka. Kako bo pa naprej, bomo pa kmalu videli.

ROCKER.SI: Septembra lansko leto ste izdali ‘Bipolarna’, čeprav se zdi singel še svež, ste po tem kaj nastopali? O čem oz. o kom govori pesem?

MARTIN LUNDER: Nastopali smo bolj malo, ravno v tem času bi sicer morali nastopiti na Ortofestu, a razlog za odpoved je vsem znana. Močno upamo, da se situacija kmalu umiri, in da tudi koncertna prizorišča zaživijo. Tudi z nami na odru. Bipolarna pa ima tako nedvoumen in zgovoren naslov, da dvomim, da potrebuje dodatno razlago.

ROCKER.SI: Katere tematike glede besedil največkrat motivirajo za pisanje danes v primerjavi s pred desetimi leti?

MARTIN LUNDER: Tako kot tedaj, življenjske. Zdaj smo 10 let starejši, živimo drugače, nekateri imamo družine, smo popili še kakšno grenko tableto več itd.

ROCKER.SI: Na čem ste delali ves ta čas?

MARTIN LUNDER: Bolj ali manj smo pisali nove komade. Saj v tem je v bistvu ves čar.

ROCKER.SI: Trenutno nekaj snemate, lahko kaj več o prihajajočem singlu?

MARTIN LUNDER: Da se ga zelo veselimo! Nastaja v zelo nekonvencionalnih okoliščinah, s fanti imamo videoklice, da gremo skozi podrobnosti, ki jih nato naš basist Nace pili naprej v svojem studiu. Precej nebendovsko, a tako v tej časih pač je. Morda pa se kaj kreativnega zgodi, kar se sicer ne bi.

ROCKER.SI: Aprila bi morali igrati na OrtoFestu s Seven Days in May. Se drugače poznate med sabo? S katerim bandom ste najbolj v navezi?

MARTIN LUNDER: Smo se srečali oziroma vemo eden za drugega, seveda. Uh, s prav določenim bandom nismo v navezi, smo pa z n – številom glasbenikov, ki so v n – številu bandov.

ROCKER.SI: Kakšen je tvoj/vaš pogled na trenutno situacijo, kjer bo iz preventivnih razlogov očitno še najbolj utrpela kultura, javne prireditve, predvsem pa ljudje, ki so od tega finančno odvisni? Torej organizatorji, glasbeniki in posredniki …

MARTIN LUNDER: Težko komentiram, kdo jo bo najhuje odnesel. Organizatorjem in ostalim iz branže prav gotovo ni lahko. Močno upam, da jih čakajo lep(š)i časi, in da bo, ko bo tega konec, narod željan sprostitve in zabave in bodo koncertni dogodki noro obiskani. Upam pa, da bo tudi država pomagala, dokler se to ne zgodi.

ROCKER.SI: 20 let delovanja. Jeseni udarite s kakšno turnejo?

MARTIN LUNDER: V malih možganih premlevamo ideje, a zaenkrat težko karkoli napovemo. Vsaj en hud koncert bi se spodobil, kaj?

ROCKER.SI: Kaj torej prinaša leto 2020 za Los Ventilos?

MARTIN LUNDER: Naj začnem kar z zdravjem! Sicer pa nove singel in nov material, ki nam bo pognal kri po žilah.

ROCKER.SI: Kakšen slovenski band, ki vas je še posebej navdušil v lanskem letu? Dal navdih?

MARTIN LUNDER: Sam precej rad prisluhnem Fed Horses. Pa tudi sicer se mi zdi, da mlada scena precej dobro vibrira, tako da se jih veselim.