Leteči potepuhi: ‘Živel festival F52’

Skupina Leteči potepuhi (FOTO: Leteči potepuhi, promo)
Skupina Leteči potepuhi (FOTO: Leteči potepuhi, promo)

Objavljamo intervju z Letečimi potepuhi, ki bodo 01.09.2018 nastopili kot nosilci drugega dne festivala F52 (TUKAJ lahko kupite vstopnice za festival).

ROCKER.SI: Leteči potepuhi ste se leta 2015 po daljšem odmoru vrnili na glasbeno sceno. Kaj se je v vsem tem času na sceni najbolj spremenilo? Kakšno se vam zdi njeno stanje danes? 

DEJAN DOŠLO: Ko smo v začetku 90-ih prišli na sceno, je bila ta že sita velikih domačih bendov, kot so bili Agropop ali Pop Design. Zaradi svoje mladosti, naj vas spomnim, da smo bili takrat mulci v zgodnjih dvajsetih, smo delovali precej sveže. Mislim, da velja danes enako, saj sta mladost in svežina zmeraj aktualni.

Takrat je bilo veliko lažje priti tudi v vse vrste medijev, tako tiskane kot tudi »netiskane«. Po drugi strani pa je tudi res, da je bilo takrat bistveno manj občil. S petimi časopisi in sedmimi radijskimi postajami si hitro postal razpoznaven.

Z leti so se spremenila tudi koncertna prizorišča. Če smo nekoč igrali po kulturnih domovih in plesiščih, so slednja danes nadomestili festivali in klubi.

SERGEJ JEREB: Spremenilo se je predvsem to, da postaja glasba vedno bolj instantna. Žanri so vedno bolj prepleteni zaradi česar vsi poslušajo vse. S tem sta izginila tudi uporništvo in »evergreeni«, v današnji glasbeni poplavi je namreč težko ločiti zrno od plev.

So pa današnji koncerti bistveno bolje obiskani, organizirani in ozvočeni. Povečala se je tudi kvaliteta bendov, se je pa z njo zmanjšal žar glasbenikov, saj le-ti zaradi pohlepa po “količini špilov” krožijo med različnimi izvajalci. Res je, zaslužek je večji, se pa zaradi njega zmanjšuje razcvet unikatnih bendov.

ROCKER.SI: Kako danes gledate na uspešnice kova ‘Kurja lojtra’, ki so z leti postale klasike slovenskega rocka?

DEJAN DOŠLO: Na skladbe ne gledamo nostalgično, vendar to ne pomeni, da v njih ne uživamo. Ravno nasprotno, saj nekatere igramo nespremenjeno, tako kot nekoč, druge pa smo obrnili na glavo. Stari material je deležen istega veselja, kot novi. Pred leti sem imel skladbe ‘Bicikl’ čez glavo, zdaj pa znova in znova odkrivam, da gre za super komad. Publika je to »zaštekala« dvajset let pred mano (smeh).

ROCKER.SI: Vam je ob kakšni skladbi danes morda nerodno in je, če bi lahko spremenili zgodovino, ne bi izdali, ali bi jo vsaj spremenili?

DEJAN DOŠLO: V bistvu gre za samo eno skladbo [Če srečal bi stvarnika], ki je brez vsake potrebe omenjala ženski reproduktivni organ. Slednje bo na novi plošči popravljeno, saj smo ga posneli še enkrat – brez omenjene besede.

ROCKER.SI: Kdaj lahko pričakujemo izid novega albuma? Ste zanj morda že izbrali naslov?

DEJAN DOŠLO: Tudi mi ga pričakujemo že zelo dolgo časa (smeh). Delovni naslov albuma je V pričakovanju.

ROCKER.SI: Ali imate v načrtu tudi kakšne ponatise vaših starih albumov?

DEJAN DOŠLO: Ponatisov ne bo, saj nismo lastniki posnetkov. Bomo pa prodajali majice, kemične svinčnike in podobne stvari.

ROCKER.SI: Prvega septembra prihajate v Ponoviče, kjer boste nastopili kot nosilci drugega večera festivala F52. Kako je prišlo do nastopa, kaj vas je prepričalo, da ste sprejeli vabilo?

SERGEJ JEREB: Za ta nastop smo se odločili zaradi vabila organizatorja Dejana Baša, s katerim se kot glasbenika poznava že kar nekaj časa. Samo pobudo za to, pa mi je dal prijatelj  Pero Carič, ko sem mu nekoč na popravilo pripeljal svoj ojačevalec. Takrat mi je omenil festival. Skratka, pobuda in vabilo sta bila vzroka za naš nastop. Še dodatno pa so nas prepričali organizacija dogodka, požrtvovalnost vseh sodelujočih in sama lokacija.

ROCKER.SI: Ste festival poznali že prej?

SERGEJ JEREB: Za festival smo že slišali, to pa je bilo tudi vse.

ROCKER.SI: Imate še kakšno zaključno misel?

SERGEJ JEREB: Želimo si več takšnih festivalov in ljudi, ki sodelujejo pri organizaciji slednjih. Upamo na čim boljše vreme in na čim več obiskovalcev. Živel festival F52!