Leonart z albumom Izštekani

Leonart v oddaji Izštekani (foto: Alan Orlič Belšak)

Pri ZKP RTV Slovenija izdajajo album Izštekani Leonart, ki je nastal 25. januarja 2021 v istoimenski kultni oddaji Jureta Longyke na Valu 202. Napovedujejo ga s posebno različico skladbe Nov dan, v kateri je nastopil gost Matevž Šalehar Hamo.

Leonart je organizem svoje vrste. Štajerci Andrej Knehtl, Sebastijan Lukovnjak, Marko Brvar in Martin Počkar so leta 2014 združili moči z namenom ustvariti kreativni presežek, ki se je pred šestimi leti zgostil na prvem albumu in jih ponesel Visoko v nebo. Z drugim albumom Vrh sveta so štiri leta pozneje svoji glasbi, ki je preplet več žanrov, dodali novo razsežnost.

Mojstri polnokrvnega pop rocka so za izštekani nastop izbrali elana polne songe z obeh albumov, s katerimi so se že dodobra zasidrali v ušesa svojih privržencev. Izhodiščna taktika je bila preizkušena, električna brenkala so zamenjala akustična. Za prodor v finišu pa so poskrbele konge, melodika, violina in krilovka, ki so jih poganjali gostje v številčno zelo okrepljeni ekipi. Osnovnemu kvartetu so se pridružili klaviaturist in nekdanji član Tine Brglez, tolkalec Blaž Korez, violinist in producent obeh albumov Martin Bezjak ter trobilec Tomaž Gajšt.

Akustični podvig je dopolnil še gost presenečenja, ki pa resničnih fenov oddaje in zasedbe ni presenetil. Matevž Šalehar Hamo je skladbo Nov dan posvojil že leta 2017 prav v Izštekanih, ko je izbral priredbo domače skladbe za poseben nastop z Rudijem Bučarjem na ljubljanskem Novem trgu. Tokratna oddaja pa je bila prva priložnost, da so jo v posebni različici odigrali skupaj.

Akustični album Izštekani Leonart je tudi izvrstna napoved novega obdobja zasedbe, ki je v pripravah na tretji studijski izdelek.