Legenda o Enniu Morriconeju

Ennio Morricone (VIR: osebni arhiv)

V Slovenijo prihaja edinstveni glasbeni poklon velikanu filmske glasbe, maestru Enniu Morriconeju.

Slednji je v svoji karieri podpisal več kot 500 partitur za film in televizijo ter zanje prejel več nagrad: dva oskarja, štiri grammy award, štiri golden globe nagrade in enega zlatega leva. Prodal je preko 70 milijonov albumov, ob tem pa je ustvaril še več kot 100 orkestrskih, vokalno-instrumentalnih in komornih del. Njegov filmski opus obsega preko 70 nagrajenih filmov. Opus pa je žanrsko zelo raznolik saj se njegova glasba pojavi tako v nanizankah kot tudi ljubezenskih filmih, komedijah, grozljivkah, kriminalkah, trilerjih, dramah in navsezadnje v vesternih.

Med drugim je sodeloval z režiserji kot so: Sergio Leone,  Giuseppe Tornatore, Sergio Corbucci, John Carpenter, Bernardo Bertolucci, Mauro Bolognini, Giuliano Montaldo, Roland Joffé, Roman Polanski, Henri Verneuil, Don Siegel, Mike Nichols, Brian De Palma, Barry Levinson, Oliver Stone, Warren Beatty, John Carpenter in Quentin Tarantino in mnogimi drugimi.

Ljubitelji filmske glasbe si tako zapišite datum 26.05.2019, ko boste lahko v Cankarjevem domu prisluhnili delom skladatelja Ennia Morriconeja. Dela bo izvedel orkester Ensemble symphony orchestra pod taktirko maestra Giacoma Lopriena.