LAIBACH: ‘Napetost je resnična’

Objavljamo intervju s člani zasedbe Laibach, ki je zaradi natrpanega urnika skupine potekal nekoliko drugače. Elektronsko.

ROCKER.SI: Glede na dejstvo, da ste pred dvema letoma kot prvi zahodni bend nastopili v Severni Koreji, me zanima sledeče: Kakšno je vaše mnenje o trenutnem dogajanju med ZDA in njenimi zaveznicami ter Severno Korejo? Koliko ustvarjene napetosti je resnične?
LAIBACH: Napetost je resnična ravno toliko, kolikor je je potrebne za ohranjanje obstoječega statusa quo. Tako v Severni Koreji, kjer vladajoča politična struktura s pomočjo ‘zunanje nevarnosti’ in ideologije konstantne ogroženosti ohranja svojo oblast v državi, kot na Kitajskem, ki ni naklonjena demokratizaciji na severu in posledični ekonomsko-politični združitvi obeh Korej.

Laibach. Foto: Špela Macuh

Takšna situacija mogoče še najbolj ustreza ZDA, ki z obstojem problematične, militantne, nepredvidljive, nuklearne severnokorejske države opravičuje prisotnost  svoje vojske v Južni Koreji (35.000 vojakov), na Japonskem (40.000 vojakov),  prisotnost Sedme flote in super-letalonosilke Ronald Reagan, ter vojaških baz na Tajskem, Filipinih, Singapurju, Guamu ipd.. Resnični razlog ameriške vojaške prisotnosti v vzhodnem in južnem kitajskem morju seveda ni zares Severna Koreja, temveč potencialno bistveno bolj nevarna velesila Kitajska. Severna Koreja je samo prikladen diplomatski izgovor.

ROCKER.SI: Glavnina vaše kariere je posvečena provokativnemu predstavljanju tematik, povezanih z različnimi totalitarnimi/avtoritarnimi režimi. Ob vsemu dogajanju v svetu se zdi, da se zgodovina ponavlja? Da svet znova drvi v dobo omenjenih družbenih sistemov?
LAIBACH: Nikoli zares ni izstopil iz njih; totalitarizem je vseobsegajoči in vsemogoči princip podrejanja svobode, in v bistvu ga je največ tam, kjer je iluzija svobode najbolj prepričljiva in deklarativna.

ROCKER.SI: Kateri je bil vaš zadnji koncert, ki ste ga obiskali kot člani publike?
LAIBACH: Ifriqiyya Electrique, 10. oktobra v Kinu Šiška.

 

Uredil in realiziral: Nejc ZUPANČIČ – ZUPA