KOALA VOICE: ‘Na koncu smo vsi jokali’

Koala Voice (Foto: Sasa Huzjak)

Po skladbi ‘Ker Tu je Vse Tako Lepo‘, ki je postavila nov mejnik v karieri četverice, Koala Voice predstavljajo novi singel in videospot za skladbo ‘Brainstorm‘. Več pa v kratkem intervjuju:

Koala Voice o novi skladbi: “Brainstorm je bil napisan z mislijo, kdo smo bili, ko smo odraščali, in z zavedanjem, da še vedno rastemo. Še vedno smo včasih narobe razumljeni, drugič izgubljeni, ampak to je lajf. Na koncu bo vse ok.”

ROCKER.SI: Nazadnje smo vas v živo videli julija na koncertu Pri Rdeči Ostrigi v Škofji loki, z izjemo Domna avgusta v Kinu Šiška kot uvodni akt skupini Deerhunter. Kaj ste kaj počeli v tem času?

KOALA VOICE: Julij je kar nekaj časa nazaj, v teh mesecih je imel Domen par špilov, Gala Hala, Kino Šiška, Chanell Zero … smo pa tudi skupaj veliko koncertirali. Bili smo na Slovaškem, nekajkrat v Srbiji in na Balkanu, igrali po Sloveniji, predvsem pa se veliko pogovarjali o novem materialu in novih projektih. Vzeli smo si tudi nekaj časa, da smo si odpočili telesa in misli, da se spet lahko pogovarjamo o idejah in dogajanju. Sicer pa je zadnji večji špil bil na praznovanju rojstnega dne v Kinu Šiška ob 10. obletnici delovanja.

ROCKER.SI: Zadnji singel ‘Ker tu je vse tako lepo’ je bil izredno uspešen. Sedaj predstavljate ‘Brainstorm’, pesem pa je v javnost prišla že lansko leto preko gledališke predstave Vihar v glavi. Uvrščena je bila tudi na album Izštekani (torej samo v digitalni obliki). Ste jo igrali kdaj v živo?

KOALA VOICE: Lepota je v detajlih, rabiš si vzeti čas, da jih opaziš, to naredi življenje lepo. Smo pa veseli uspeha, ki ga je komad dosegel. To je zadnji komad, ki se je zapisal na našo zadnjo plato Woo Horsie. Sprva nismo niti računali na to, da bi ga dali na plato. Ampak v stilu albuma se je to zgodilo ravno to, in evo ga zdej, pojemo ga z ljudmi na koncertih.

‘Brainstorm’ je nastajal prej, vmes in po. Smo ga igrali tudi v živo, tako kot vsak komad, ki ga napišemo na novo, je pa res da manjkrat, oziroma največkrat v akustični verziji, kakršno smo posneli na Izštekanih. Je pa res, da smo si v studiu dovolili tudi večglasno petje, to je edini komad, ki ga izvajamo tako, da ga pojemo vsi štirje hkrati. Izvedbe se v živo dovoljujemo po svoje. Na koncertu v Kinu Šiška smo ga izvedli kar brez inštrumentov.

Koala Voice (Foto: Matija Zupan)

ROCKER.SI: Uvrstil se je tudi v slovenski film Nemir. Kako si razlagate priljubljenost skladbe oziroma njeno ustreznost za predstavo in film? 

KOALA VOICE: Ne vemo, zakaj taka priljubljenost, lahko si samo mislimo, kajti v procesu nastajanja so se zgodile stvari, ki komadu dajejo iskrenost, takšno težje vrste, in na koncu snemanja oziroma ob izdaji je tudi nas proces spet zbližal. Pogledali smo si predstavo Vihar v glavi in mislim, da smo na koncu vsi jokali, ne glede na to, ali je komad naš ali ne.

ROCKER.SI: Režiser je poskrbel za režijo videospota. Je bil to del dogovora v naprej? Kot nadomestilo za pravice uporabe?

KOALA VOICE: Pri filmu je tako, režiser Andraž Kadunc nas je kontaktiral, pogledali smo si film in dogovor se je zgodil zelo organsko. Všeč nam je bil njegov izdelek, zdelo se nam je, da ‘Brainstorm’ sodi v film, in glede na to, da gre še vedno za indie ustvarjanje, tako iz ene strani kot iz druge, smo se odločili za sodelovanje brez pogodb. Namesto o denarju smo tokrat govorili o možnostih, namesto o profesionalnih odnosih, o prijateljstvih.

Koala Voice (Foto: Matija Zupan/ Pri Rdeči Ostrigi)

ROCKER.SI: O čem kaj “brainstormate” trenutno? Znani ste po tem, da vsake toliko obiščete tujino, in sicer se na pot, polno izzivov in presenečenj, podate kar s svojim kombijem. 

KOALA VOICE: Brainstorming je v polnem teku, pripravljamo nov material in pred sabo imamo spet razgrnjen zemljevid Slovenije, Evrope, sveta. Čaka nas še par koncertov do konca leta in ena daljša tura, ki pa se še ni dokončno splanirala. Konec leta smo si načrtno puščali malo bolj odprt, da bi videli, kje se bomo znašli po kar napornem urniku, poletju in jeseni. Zdaj ko smo spet zadihali, pa nadaljujemo. Podoben tempo, le kakšni prehodi malo drugačni. Dajemo si čas in možnost, da vsak spregovori, ko zaboli …

ROCKER.SI: Zadnje čase vidimo kar nekaj mladih skupin, ki se strmo vzpenjajo, med njimi rokerji Joker Out in Lumberjack, ki naslednje leto načrtujejo veliki koncert v Kinu Šiška. Se lahko v nekaj stavkih spomnite vašega koncerta v KŠ in kaj je ta pomenil za vas? Kaj jim svetujete?

KOALA VOICE: Zadnjih nekaj let imaš kar nekaj strmo vzpenjajočih se bandov. Nekateri imajo iz prve srečo, da naletijo na pravo pot, drugi jo morajo iskati malo dlje, in če so srčni pri tem, kar delajo, naj ne obupajo. Je pa težka pot glasbenika pri nas. In ne govorimo zgolj finančno. Lahko imaš vse, pa se še vedno ne počutiš v redu, in iščeš … takrat ne smeš pozabiti, da se v detajlih skrivajo čudovite stvari in da je največ, kar lahko daš ljudem okoli sebe, še vedno ljubezen. In vse, kar se skriva za to besedo. Je pa itak tako, da nasvete ljudje večinoma delimo samim sebi. Tako, da jebeš nasvete in srečno dalje, Lumberjackom, The Mint, Joker Out, Kiwi Flash, MRFY in Hamo & Tribute 2 Love!