Klemen Klemen: 20 let Trnow stajla v Križankah

Klemen Klemen (FOTO: Simon Stojko Falk)

Klemen Klemen je verjetno eden redkih ljudi v Sloveniji, čigar ime in priimek sta enaka in kaj boljšega se lahko zgodi raperju kot to, da mu družina Klemen podari še ime Klemen.

Na kratko o Klemnu Klemnu in ‘Trnow stajlu’

Trnowska ninja je tisti slovenski raper, ki si lasti mnoge raperske rekorde. Njegov prvenec ‘Trnow stajl‘ iz leta 2000 je najbolj prodajani raperski album v Sloveniji vseh časov z več kot 10.000 prodanimi izvodi. Klemen je prvi slovenski raper, ki je za svoj album spisal in naredil glasbo, ga aranžiral in zanj spisal tudi besedila, torej je praktično vso avtorsko delo naredil sam. Klemen je edini gostujoči raper tudi na sploh prvi izdani rap plošči v Sloveniji, saj si je na AliEnoviLevi sceni‘ odšel v mesto in si brezbrižno kupil žvečilne gumije. Klemen Klemen je legenda domačega rapa, ki ni zgolj pionir scene, temveč njegov steber do današnjega dne in to kljub temu, da je večkrat gledal smrti v oči.

Na antologijskem, legendarnem, kultnem albumu ‘Trnow stajl‘, ki je popolnoma redefiniral slovenski rap in ga predstavil tudi občinstvu, ki se z rapom do takrat sploh ni pečala – metalcem, pankerjem, staroselcem pa tudi še odraščajočim pamžem in to ne zgolj v prestolnici, temveč po celotni Sloveniji – najdemo vse mogoče tematike. Največji uličar med raperji in največji raper med uličarji ter poglavitni anekdotaš je prvi, ki je v Slovenijo v svojo zvočno sliko prinesel zvok ameriškega raperskega juga, je tudi prvi, ki se svojih nesramnih in potepinskih zgodb ubesedenih povsem po svoje, ni nikoli sramoval, temveč jih je izlival na papir v neokrnjeni obliki pa naj si gre za pijavke v Ljubljanici, razbite fičkote v Trnovem, napačno razbita vrata trafik, neposrečen ‘sprehod’ v Interspar ali zgolj za kajenje zelenih substanc.

Klemen je kronist nekega časa mesta Ljubljane in predela Trnovo, s katerimi smo se soočali na prelomu tisočletja. Njegova naracija je slikovita, detajlistična in dramaturško ter scenaristično točna in prav nič olepšana. Hvali se, da je malopridnež, nepridiprav, da počne slabe stvari, a je dobra duša in vse to počne s polno fines, z nenavadnimi praktično filmski liki tipa kriminalist Neralić, ki Klemnu in trnovski bandi stojijo nasproti. Večina zgodb je tako premaknjena v raznorazne znane in neznane trnovske ulice, v ‘krakovca’, Jamesa Deana, Partizana, na Johnnyjev vrt, v KUDa, a so zgodbe povedane tako natančno in lucidno, da jih zlahka prezrcalimo kam drugam.

Trnow stajl‘ je album, ki je redefiniral domači diskografski svet in rap dokončno postavil na mesto, ki si ga je globalno priboril že veliko pred tem. Raper, ki ni radiu prijazen in ga medse sprejmejo tako najbolj zadrgnjeni alternativci kot ljubitelji čistega popa, je redek. Klemen je verjetno edini domači raper, ki mu je to uspelo in to na najbolj iskren način, s priznavanjem svojih bedarij, napak in hkratnim hvalisanjem taistih dejanj. Klemen ni ponarejen, ni pridigarski in se ne ukvarja s tem kakšen bi moral biti svet okrog njega ali celo njegov svet, ne pridiga, niti vam ne govori kaj bi morali vi početi, temveč svoje življenje izliva na papir in to tako, da ga celo pregovorno moralna slovenska javnost vase vsrkava bolj dobrodušno, kot obtožujoče.

Koncert ob 20. obletnici bi se moral zgoditi že dve leti nazaj, a je stanje v državi koncert zamaknilo v boljše čase in na prijetnejše prizorišče, kar pa še kako ustreza njegovi estetiki. Tudi njegov v nekaj dneh razprodani koncert ob 10. obletnici Trnow Stajla je potekal šele leta 2011, zatorej je prav, da se 20. obletnica zgodi leta 2022.

Trnow stajl v celoti bo skupaj z živim bendom in nekaj dodatki iz Klemnove kariere, odšel pred trnovsko dvorišče, v Križanke. Zakaj? Ker si to več kot zasluži.

KDO: KLEMEN KLEMEN
KAJ: 20 LET ALBUMA “TRNOW STAJL”
KDAJ: petek, 23.9.2022, KRIŽANKE