KING FOO: ‘GalaXie’ (2017)

GalaXie‘ sicer predstavlja prvenec glasbene skupine King Foo, ki pa je na domači sceni prisotna že lep čas, natančneje od leta 2013.

 

Aleksandra odlično nadomestila Urško

SKupina King Foo (FOTO: Marko Ocepek)
SKupina King Foo (FOTO: Marko Ocepek)

Tedaj je njeno prvo grlo predstavljala pevka, radijska in televizijska voditeljica Urška Majdič (ex Billysi), ko pa je ta zaradi službenih obveznosti skupino po dveh letih zapustila, je mesto vokalistke prevzela Aleksandra Josić, ki je med drugim osvojila tretjo mesto na srbskem šovu talentov.

Skupina je kljub pomembni kadrovski menjavi uspešno nadaljevala svoje delo in po nastopih na Slovenski popevki ter izboru za nastop na Euroviziji izdala svojega, za marsikoga težko pričakovanega, ploščatega prvorojenca.

 

O prvencu ‘GalaXie’

V nasprotju z nenapisanim pravilom, da se mora vsak album začeti hitro in dinamično, se pričujoči izdelek odpre z dvema počasnejšima skladbama ‘Galaksije bežijo’ in ‘Začaraj me’, kjer se melodični pop rock meša z elementi funka, v ozadju pa je moč prisluhniti tudi minimalističnim elektronskim vložkom.

Takšen uvod v ploščo zna biti tvegan, toda v tem primeru je več kot razumljiv, saj skupina nemudoma položi na mizo vse svoje adute; izredno močan in samozavesten Aleksandrin vokal in nežne kitare, ki poslušalca božajo po ušesih.

Naslovnica albuma 'GalaXie'.
Naslovnica albuma ‘GalaXie’.

V nadaljevanju si skupina privošči malce kontrasta in se razdivja z žurerskima skladbama ‘Dance without moving’ in ‘Wild Ride’, nakar z ‘Lebdenjem’ znova krene proti začetku ploščka.

Ta barvita kombinacija močnih balad in ležernega / žurerskega pop rocka je prisotna tudi v nadaljevanju albuma, že omenjeni kakovosten vokal in dinamična glasbena podlaga pa poskrbijo, da se poslušalec nikoli ne počuti zdolgočasenega.

V skladu z melodičnostjo izdelka je temu primerna tudi ‘narava’ besedil, ki se dotikajo klasičnih tem (ne)srečnih ljubezni, veselja do življenja, bestieboyjevskega ‘you gotta fight for your right to party’ hrepenenja in želje po osebni svobodi.

Izjemo predstavlja odbitek ‘KokaKokice’, ki v primerjavi z ostalimi skladbami izpade nekoliko nepotrebno in banalno (‘ja hoću koka kolu, ja hoću kokice.’), ampak komadu se šteje v plus to, da ga niti člani skupine ne jemljejo resno in da je na albumu pristal zaradi gole zajebancije.

Skupina King Foo je s svojim prvencem ‘GalaXie’, dostopnostjo in nespornim glasbenim talentom upravičila svojo priljubljenost med domačim občinstvom in mu tako dala še več razlogov za obisk katerega od njihovih koncertov.