KING CHARLES: ‘Na ta način si porežeš zobe, treba je zagristi v življenje’

King Charles (Foto: Peter O'Sullivan)

King Charles je multiinštrumentalist iz Velike Britanije, ki je leta 2012 navdušil s prvencem ‘LoveBlood’. Štiri leta kasneje mu je sledil ‘Gamble for a Rose’, lansko leto pa še ‘Out of My Mind’. Klasično izobraženi pevec je začel pisati pesmi pri 17 letih. Leta 2009 je postal prvi Britanec, ki je zmagal na International Songwriting Competition v Nashvillu, s skladbo ‘Love Lust’. Sodili so mu Tom Waits, Jeff Beck, Loretta Lynn in Jerry Lee Lewis. Po tej zmagi je podpisal z Universal Republic/Island.

Leta 2012 mu je pri prvi plošči pomagal producent Matthew Wilder. Takrat je zaslovel s kombinacijo folk in rock žanra, pri naslednji plošči, ki jo je produciral Marcus Mumford, pa je bilo že čutiti spremembe v glasbenem slogu, čeprav je bil še vedno poudarek na kitarskih linijah, a so te zvenel bolj moderno. Lansko leto pa je nasploh presenetil. Mnogi njegovi oboževalci so bili razočarani z občutno bolj popovskim zvokom ploščka ‘Out of My Mind’. Kitare, ki ga je krasila v preteklosti, je zelo malo in mnogi so se začeli spraševati, če res sodi v to novo vlogo, ki si jo je pripisal kar sam. Ampak Charles je odločen, da bo sledil svojemu srcu. Od zdaj naprej bo ustvarjal tovrstno glasbo, pa čeprav bo zaradi tega izgubil prejšnje občinstvo. Bo pa pridobil nove sledilce, pravi.

King Charles se nam je pridružil za klepet preko spletne povezave.ROCKER.SI: Živjo, Charles, kako se držite v Veliki Britaniji?

KING CHARLES: Zdaj je že bolje. Spomnim se pomladi, ko se je po dolgem času odprlo življenje. Šel sem v pub, na vrtu pil pivo. Bilo je odlično.

ROCKER.SI: Prebral sem, da si nekaj časa živel v ZDA, zdaj pa si nazaj v Londonu?

KING CHARLES: Zdaj sem v Londonu, tako je.

ROCKER.SI: Si rad na poti? Da se nenehno premikaš od mesta do mesta?

KING CHARLES: Oh, Gal, to je zame nekaj najboljšega. Obožujem ta del glasbe. Najraje to počnem.

ROCKER.SI: Morda veš, od kje ta nuja, da si vedno na poti? 

KING CHARLES: Ne vem, po resnici ne vem, Gal (smeh). To je tisto, kar me spravi iz postelje vsako jutro.

ROCKER.SI: Bolje kot obratno.

KING CHARLES: Točno tako.

ROCKER.SI: Kako si se soočil s tem, da nisi mogel potovati?

KING CHARLES: Vse je bilo sranje. Turneja se je premaknil na oktober in novembra, čeprav bi moral na pot že veliko prej. Ampak to sem vedel, da bomo izpeljali. Nočem sploh razmišljati, da bi še kaj prestavili.

ROCKER.SI: Kako ostajaš aktiven?

KING CHARLES: Rekreiram se in delam jogo, grem na sprehod, berem knjige. Delam na novi glasbi, tako sem kar zaposlen. Ostajam v gibanju, tako ali drugače.

ROCKER.SI: Že na novi glasbi? Saj si ravnokar izdal album.

KING CHARLES: Tako je.

ROCKER.SI: Bi rekel zase, da si zunanji tip človeka?

KING CHARLES: Rad sem zunaj, raje kot v hiši.

ROCKER.SI: Zdiš se zelo privaten, ampak hkrati ceniš izkušnjo z oboževalci. Pogrešaš ta občutek?

KING CHARLES: Vsekakor, nič ne pride blizu temu. Tako unikatna izkušnja je ta, da se povežeš z ljudmi.

ROCKER.SI: Ko ravno govoriva o tem, sem ti v tem trenutku poslal fotografijo, na kateri sva po koncertu na Dunaju. Verjetno se ne spomniš. Spoznala sva se in na hitro poklepetala.

KING CHARLES: Oh, kako dobro.

ROCKER.SI: S prijatelji smo se odpravili na Dunaj. Spomnim se, da si bil zelo prijazen in zgovoren. Dobil sem občutek, da res uživaš v nastopanju. Po koncertu se pogosto družiš s poslušalci, kajne?

KING CHARLES: Res je. Vsak glasbenik bi moral ceniti to izkušnjo.

ROCKER.SI: Je to vse, kar boš povedal na to temo?

KING CHARLES: Vsaka izkušnja je drugačna. Sploh ker potujem iz mesta v mesto. Vsak dan je posledično drugačen. To je nekaj, kar me privlači pri turnejah. Nista zgolj glasba in potovanje, dotakneš se drugih življenj. Odpre se ti celo vesolje, ko se povežeš z nekom.

ROCKER.SI: Najnovejši album nosi naslov ‘Out of My Mind’, upam da ni preveč avtobiografski. Si še pri zdravi pameti? Sliši se, da je prišlo do spremembe v kreativnem procesu, ampak imam občutek, da je to nekaj, kar si želel že dlje časa?

KING CHARLES: Ja, to je kar pošteno, če rečeva na ta način. Res je drugačen album. Takrat sem bil v takšnem mentalnem stanju. Vedno je več različnih poti, kako priti do cilja, tokrat sem ubral drugačno. Zdelo se mi je vredno moje energije, ker je nekaj novega. Spremenil sem način, kako pojem in o čem pojem. Tudi v živo nov material zveni dobro. Pomembno je, da stopim na oder z novimi skladbami, šele tam zares vidim, kaj je nastalo.

ROCKER.SI: Lahko poveš več o procesu, kako si prišel do te odločitve za spremembo? Verjetno si vedel, da bodo oboževalci presenečeni z novim izdelkom?

KING CHARLES: Ja, verjetno res (smeh). Želel sem posneti dober album. Nekaj novega, kar bi lahko raziskal. Ta drugi del moje osebnosti. Vsak glasbenik se ukvarja s to težavo. Vse, kar lahko naredim, je povabim ljudi na potovanje z mano, da mi sledijo in imajo potrpljenje.

ROCKER.SI: Si se bal, kaj bodo rekli?

KING CHARLES: Ne, nisem se bal.

ROCKER.SI: Prebral sem, da imaš rad Lady Gago in Rihanno?

KING CHARLES: Obožujem pop glasbo nasplošno, ker je nekakšna filozofija. Lady Gaga in Rihanna sta zelo prisotni na pop sceni. Všeč mi je ideja pop zvezdništva.

ROCKER.SI: Želiš biti pop zvezdnik?

KING CHARLES: Mislim, da nisem preveč pop. Ne, nisem pop, to sta povsem različna svetova. A vseeno lahko počnem, kar želim, mislim, da je to razkošje.

ROCKER.SI: Se strinjam. Kaj pa drugače, se zlahka soočiš s spremembami v življenju? 

KING CHARLES: Kaj pa vem, spremembe se pač zgodijo. Nekatere posamezniku direktno, druge narediš sam namenoma. Včasih si pripravljen, včasih nisi pripravljen. Jaz grem s tokom in naj e zgodi, kar se zgodi. Sprejmem to. Na ta način si porežeš zobe, treba je zagristi v življenje.

ROCKER.SI: Bi zase rekel, da si zaskrbljen človek?

KING CHARLES: Verjetno sem. Pridejo časi, ko imam močno anksiozo, potem pa so dnevi, ko sem zelo svoboden. Vse, kar imaš na koncu, je mentalno stanje in razpoloženje v danem trenutku.

ROCKER.SI: Če se vrneva h glasbi, misliš, da bo četrti album ponovno zvenel drugače?

KING CHARLES: Nenehno iščem zvok, ki odmeva v moji glavi. Verjetno bom spet iskal nekaj novega in razburljivega, karkoli že to bo. To, kar delam zdaj, je sveže. Tega še nisem delal. Na četrtem albumu bodo tudi drugi elementi, ne bo konceptualni album. Tudi ‘Out of My Mind’ ni konceptualni album. Sem zelo zadovljen z rezultatom.

ROCKER.SI: Nazadnje si bil na odru sam, kako bodo v živo zvenele nove skladbe?

KING CHARLES: Zdaj imam nov bend.

ROCKER.SI: Kaj pa setlista?

KING CHARLES: Želim si igrati vse najljubše skladbe z vseh albumov.

ROCKER.SI: Imaš pesem v katalogu, ki ti je še posebej pri srcu?

KING CHARLES: Spreminja se, glede na to, za koga igram. Ni pesmi, ki mi ne bi bila všeč v živo, nekatere pač zvenijo bolje z bendom. Bistvo je, da najdem pravo energijo za skladbe, ki jih želim izvajati. Morajo delovati v formatu, ki sem si ga zamislil.

ROCKER.SI: Poslušal sem nov album in res je kar očitna sprememba od prejšnjega. Veliko si kombiniral lepo zveneče akorde in distopične zvoke ter vokale. Inštrumetalni del je pogosto glasnejši kot vokal. Je bilo to namerno?

KING CHARLES: Ideja je bila, da slediva energiji skladb. Nekaj je res distopičnih, to je kar dobra beseda, ki si jo uporabil. Nekaj je razburkanih. V takšnem mentalnem stanju sem bil takrat.

ROCKER.SI: Bi danes te pesmi zvenele drugače?

KING CHARLES: Verjetno bi jih posnel na drugačen način.

ROCKER.SI: Kako to, da nisi vključil več kitare, glede na to, kako zelo dober kitarist si? Prejšnji album, ki ga je produciral Marcus Mumford, je nosil idejo, da vključita več kitare, mar ne?

KING CHARLES: Nekaj kitarskih vložkov je na albumu, ampak večina skladb jih ni potrebovala. Izbral sem bas linijo in riff, kar je bila osnova.

ROCKER.SI: Doma pogosto igraš kitaro?

KING CHARLES: Kitare imam povsod po hiši. Rad primem v roke kitaro in igram, razvijam skladbe in pišem nove pesmi. To je nekaj, kar mi je res pomembno v življenju, da me spremlja.

ROCKER.SI: Za nov zvok si šel k prvemu producentu Matthewu Wilderju. Kako je prišlo do tega in ali si že nemudoma vedel, da bo on prava izbira?

KING CHARLES: Čisto po naključju sva bila v enakem razpoloženju. Pogovarjala sva se o novi plošči. Proces je bil dolg, ker sem najprej snemal v Londonu, nato pa sem mu material odnesel v Los Angeles, pa spet nazaj in še enkrat tja. Snemanje je kar trajalo.

King Charles (Foto: PROMO)

ROCKER.SI: Omenil si Los Angeles, lahko poveš več o tem mestu? Se rad vračaš?

KING CHARLES: Kalifornijsko sonce je nekaj najlepšega na tem svetu. Za glasbenika je to odličen kraj, seveda se rad vrnem. Všeč mi je, ker lahko hitro zapustim studio in se odpravim v hribe ali do morja. Mesto je bogato, tako da ni nikoli dolgčas. Vedno pa sem živel v Londonu.

ROCKER.SI: Se pogosto primerjaš z drugimi? 

KING CHARLES: Zelo lahko se je primerjati. Sodimo se v primerjavi z drugimi, največkrat v primerjavi s prjatelji. Veliko je informacij zunaj o tem, kaj ljudje počnejo, tudi če jih ne poznaš. Tekmovalni smo med sabo in vedno bo ta element konkurence. Borimo se, kdo bo boljši. V industriji se primerjamo, kdo bo ustvaril boljši izdelek.

ROCKER.SI: Včasih ljudje mislijo, da te poznajo, a te v resnici ne. Se ti to kdaj zgodi?

KING CHARLES: Ne morejo me poznati vsi, z nekaterimi sem odprt, z drugimi traja dlje časa, da jih spoznam ali da se jim odprem. Včasih sem lahko odprt z ljudmi, s katerimi sem se šele spoznal. Odvisno od osebe, s katero govorim.

ROCKER.SI: Se ti dozdeva, kaj si ljudje mislijo o tebi preko videospotov in medijev?

KING CHARLES: Pojma nimam. Ne vem, kaj si mislijo (smeh).

ROCKER.SI: Nikoli nisi razmišljal o tem?

KING CHARLES: No, mogoče, ampak to je tista stvar – lahko skušaš razumeti druge in njihovo mišljenje, a nikoli ne boš vedel, kako nekdo drug procesira katerokoli informacijo. Nihče ne razmišlja na enak način. Zapraviš lahko veliko časa s tem, ko razmišljaš, kako drugi razmišljajo.

King Charles (Foto: Peter O’Sullivan)

ROCKER.SI: Rekel si, da sanjaš o revoluciji. Kakšni revoluciji?

KING CHARLES: Potrebujemo revolucijo, vsekakor. Kar nekaj je sprememb, ki bi koristile svetu.

ROCKER.SI: Bi izpostavil kakšno?

KING CHARLES: Upor je dobra stvar. Tako se svet spreminja in gre naprej. Revolucija je ustaljen pojem, ki definira generacijo. Kar svet išče trenutno, je več pravice za vse.

ROCKER.SI: Všeč mi je skladba ‘Early Thoughts of Final Days’, ampak mislim, da ni na nobenem albumu. Se spomniš te pesmi? Če se ne motim, je bila ena prvih skladb.

KING CHARLES: Ja.

ROCKER.SI: Kako to, da ni nikoli dobila uradne izdaje?

KING CHARLES: Vem, da je dolga skladba. Mogoče bi se res moral vrniti k njej in jo posneti v studiu.

ROCKER.SI: Res bi moral, ker je odlična. Hvala za pogovor, Charles. Se veselimo nove glasbe. 

KING CHARLES: Hvala, Gal, lepo je bilo govoriti tabo. Upam, da odigram kakšen koncert v Sloveniji.