Kako so Scorpions prišli do lastnega whiskyja?

Rudolf Schenker, kitarist skupine Scorpions. (FOTO: Špela Macuh)
Rudolf Schenker, kitarist skupine Scorpions. (FOTO: Špela Macuh)

Pred dobrim letom so nemški hard rock velikani Scorpions moči združili skupaj s švedskim podjetjem Mackmyra, da bi skupaj naredili vrhunski whisky, ki so mu želeli dodati še izrazit in izviren nemški pridih.

 

 

 

 

Želeli so  whisky z nemškim pridihom

V nedavnem intervjuju za Whisky.com pa je spregovoril Rudolf Schenker, kitarist zasedbe Scorpions in dejal: ‘Kot vedo oboževalci in tudi drugi ljudje, imamo že nekaj let novega bobnarja, in seveda, moja filozofija že od samega začetka, ko sem ustanovil skupino, je, da morajo biti glasbeniki dobri, a hkrati tudi takšni, da z njimi lahko gradim prijateljstvo. In ta filozofija deluje vse do danes, še posebej s pevcem Klausom. V skupino je prišel točno na novega leta dan leta 1970 in od takrat dalje imam pravega partnerja, s katerim lahko ustvarjam skladbe in delam strategijo skupine.’

Glede samega whiskyja pa je povedal: ‘Zakaj zdaj Scorpions izdelujemo whisky? Zato, ker je v skupino prišel bobnar Mikkey Dee. Seveda smo postali prijatelji in se pogovarjali o marsičem. In vem, da so Motörhead imeli veliko stvari, kot so piva, rum in whisky. In Mikkey je rekel: ‘Hej fantje, zakaj ne naredite whiskyja?’

Mikkey Dee je v skupino vstopil namesto Kottaka in prinesel svežino ter številne nove ideje. (FOTO: Špela Macuh)
Mikkey Dee je v skupino vstopil namesto Kottaka in prinesel svežino ter številne nove ideje. (FOTO: Špela Macuh)

In nadaljeval: ‘Seveda imamo dolgo zgodovino glede whiskyja, saj smo ga na primer uporabili v pesmi ‘Catch Your Train’. In seveda imamo tudi v naši garderobi whisky. Organizator nas je vedno spraševal kaj želimo. Pivo, whisky … nato pa smo prišli do točke, ko se nismo zmogli več nadzirat, sploh na odru. Leta ’81 in ’82 smo ga celo umaknili s svojega seznama želja in zahtevali več piva.’

Dodal je še: ‘Ko smo začeli dobivati prve vzorce, smo ga začeli degustirati. To ni to. Premočan. Nato pa smo se začeli pogovarjati, kaj bi lahko naredili, da bi bil naš whisky nekaj posebnega. Zato smo priskrbeli nekaj vzorcev, ki so nam bili všeč. Nekako smo pogrešali nekaj malo nemške tradicije v njem. Nato pa se jim je utrnila ideja – da bo whisky nekaj let počival v nemških sodih iz stare češnje. In strinjali smo se. Dobili smo rezultate in dejal: ‘To je to. Perfektno.’