José González in pastoralni indie folk

José González, 13.10.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Letošnja koncertna sezona je bila na visokem nivoju, na vrhu lestvice najboljših koncertnih prizorišč pa seveda Kino Šiška. Tokrat so zadeli v polno z izborom Joséja Gonzáleza, švedskega kantavtorja, ki je dokazal, da za popoln nastop na potrebuješ ničesar drugega kot akustično kitaro, nekaj zvočnih efektov ter preprosto animacijo na zaslonu v ozadju.

V Šiško je prišel trubadur José González, ki se je s svojim pastoralnim indie folkom trdno zasidral v srca neštetih poslušalcev po celem svetu. Ob povratku v Ljubljano nam je zvezdnik z več kot milijardo spletnih pretokov in rednim abonmajem na spremljavo priljubljenih televizijskih serij predstavil lani izdani album ‘Local Valley’, prvi v sedmih letih.

“José González velja za pravega kantavtorskega fenomena, ki kljub le štirim albumom v 18 letih z lahkoto razprodaja prestižne koncertne dvorane po celem svetu. Uspeha mu ne gre oporekati niti po bolj novodobnih vatlih – milijarda spletnih pretokov je vsekakor zavidljiva številka, še zlasti povedno pa je, da je njegova priljubljenost na pretočnih platformah poskočila v karantenskih letih.” [Kino Šiška]

José González, 13.10.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Ogrel nas je domači Popotnik žametnega glasu in pronicljivih besedil

Za Gonzáleza nas je pripravil domači Popotnik, ki z žametnim glasom, zbadljivimi besedili, nežno ubirajočimi strunami in pop ritmi pričara vzdušje zakajenega kluba, občutek vožnje z nočnim avtobusom in tih odmev otožne samorefleksije.

González sicer izpustil nekatere največje hite, a prepričal z iskrenostjo

“Na svojem dolgo pričakovanem četrtem albumu ‘Local Valley’, izdanem lani pri cenjeni založbi City Slang, je González svoj glasbeni izraz razširil ne le z večjezičnostjo, temveč tudi z vplivi svetovnih godb in celo z okusno odmerjeno uporabo ritem mašine. Prve zametke plošče je sicer predstavil že leta 2020 na podelitvi Nobelovih nagrad, v Šiški pa smo lahko v živo prisluhnili odlično sprejetemu končnemu izdelku. Kot nam je zaupal v ekskluzivnem intervjuju pred koncertom, ni zaigral nekaterih največjih hitov, saj se ne strinja več z nekaterimi besedili (gre za glasbo iz filma The Secret Life of Walter Mitty (2013), s katerim je sicer njegova glasba doživela nov preporod. Kljub temu nam je v lepo napolnjeni veliki dvorani Kina Šiška predstavil izjemno podobo in se že veselimo njegovega povratka.” [Kino Šiška]

José González, 13.10.2022, Kino Šiška, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

José González, 13.10.2022, setlista

With the Ink of a Ghost
Valle Local
Down the Line
The Void
Horizons
Head On
Open Book
Line of Fire (Junip song)
Leaf Off / The Cave
Blackbird (The Beatles cover)
Visions
El invento
Cycling Trivialities
Teardrop (Massive Attack cover)
Killing for Love
Tjomme
Swing
Cello Song (Nick Drake cover)
Crosses
Heartbeats (The Knife cover)

Foto: Aleš Žnidaršič