JOAKIM BRODÉN (Sabaton): ‘Nekatere stvari potrebujejo čas’

Pogovor s pevcem švedske metal senzacije Sabaton. Zasedba bo 19. julija izdala svoj deveti studijski album.

ROCKER.SI: Vaš prihajajoči studijski album The Great War, ki bo izšel 19. julija 2019 (PREDNAROČILA), bo temeljil na dogodkih iz prve svetovne vojne. Od kod ideja za ta korak – snemanje konceptualne plošče o omenjeni vojni?

JOAKIM BRODÉN: Če me spomin ne vara, se nam je ideja porodila v času priprav albuma Art of War (2008), ki je tudi konceptualen. Le da smo pri zadnjem sledili poglavjem v knjigi (Umetnost vojne, op. p.). Kajti Sun Cu zagovarja dinamično vojskovanje. Dinamične spopade, kjer se udeleženi strani premikata.

Ker gre pri prvi svetovni vojni za diametralno nasprotje, smo že takrat razmišljali tudi o takšni plošči. Vendar si nismo mislili, da se bo stvar zavlekla za celih 11 let (smeh).

ROCKER.SI: Bi lahko rekla, da gre pri prvi svetovni vojni za nekakšno antitezo Sun Cujevih naukov?

JOAKIM BRODÉN: Mislim, da. Vendar je potrebno pri tem poudariti, da avtor s tem ni mislil, da se ključ do zmage skriva v brezglavem drvenju po bojišču. Želel je poudariti, da statično, pozicijsko vojskovanje ne koristi nikomur.

Glede na to, da se avtorjevi nauki še vedno pojavljajo znotraj določenih vojaških in poslovnih šol, menim, da so nekatere stvari še vedno aktualne.

ROCKER.SI: S snemanji albuma ste začeli 11. novembra 2018, natanko sto let po koncu prve svetovne vojne. Simbolika, ki se skriva za datumom, je verjetno jasna, a vseeno. Zakaj ste izbrali ravno slednjega?

JOAKIM BRODÉN: Ko se lotimo snemanja, imamo pred očmi temo oziroma motive, okoli katerih nameravamo ustvarjati.

Tekom let se nam je nabralo kar nekaj, reciva temu neuporabljenih idej. Ker je začetek priprav sovpadel z navedenim datumom, smo se odločili, da bo ta posvečen omenjeni dobi človeške zgodovine.

V bistvu smo imeli srečo, da so se stvari tako obrnile. Da smo imeli dobre ideje ob pravem času (smeh).

Naslovnica prihajajočega albuma (FOTO: Nuclear Blast Records, PROMO).

ROCKER.SI: Od kod vse črpate ideje za svoje albume?

JOAKIM BRODÉN: Oblik virov in literature, iz katerih črpamo, je veliko, saj nimamo neke konstantne metode. Navadno pride v poštev vse. Wikipedia, različni dokumentarci, knjige, podcasti, YouTube in podobno. V veliko pomoč sta nam tudi zgodovinarja Indy Neidell in Timeghost, s katerima smo ustvarili tudi lasten »History Channel«, ki se nahaja na spletni platformi YouTube.

Pri izbiri tematik tudi nismo izbirčni. Ni nujno, da je stvar pomembna, važno je, da ima čudovito in čustveno zgodbo. Včasih so to tudi dolgočasne stvari (smeh).

ROCKER.SI: Ali ste na prihajajočo ploščo umestili izključno nov material?

JOAKIM BRODÉN: Ne, nekatere stvari smo imeli v izdelavi že nekaj časa. Preprosto rečeno, zanje nismo našli pravega navdiha. Skladba The Attack of the Dead Men’, na primer, je bila v nastanku od leta 2013. Iz časov, ko smo pripravljali material za ploščo Heroes (2014).

Pri tovrstnih zadevah je potrebno biti pazljiv. Če nekatere stvari niso bile dovolj dobre prvič, ne pomeni, da bodo naslednjič. In obratno, nekatere stvari pač potrebujejo svoj čas.

ROCKER.SI: Predvidevam, da ste se med pripravo zadnjega albuma do dobra seznanili z zgodovino in potekom prve svetovne vojne. Bi lahko izpostavil glavno prelomnico, ki je najbolj zaznamovala omenjeno obdobje?

JOAKIM BRODÉN: Zadeva je nekoliko paradoksalna. Kajti stvari je veliko, hkrati pa tudi nobene.

Po mojem mnenju, naj poudarim, sem amaterski zgodovinar, moja glavna profesija je glasba, gre za čas, ko se je začelo razvijati moderno bojevanje. Za čas, v katerem so se zadnjič uporabili stari, tradicionalni načini bojevanja.

Poleg tega je vojna pomembna tudi za samo zgodovino Evrope. Kajti med in pod njej so se na stari celini na novo zarisale meje med državami. Ugasnila so cela cesarstva, ki so prej cela stoletja sooblikovala evropski geopolitični prostor.

ROCKER.SI: Pred kratkim ste objavili albumov prvi singel ‘Fields of Verdun’. Ker ste v samem Verdunu izvedli tudi nekakšno predpremierno predstavitev prihajajoče plošče, da so lahko prisotni novinarji, lažje in bolje razumeli obravnavane tematike, me zanima sledeče: Ali ste med pripravami albuma obiskali še kakšno mesto, povezano s prvo svetovno vojno?

JOAKIM BRODÉN: Smo, a tekom let, ne med zadnjimi pripravami. Kajti tovrstni obiski se ne končajo z objavo albuma. Kot bend imamo radi zgodovino, zaradi česar učenje o njej ni povezano zgolj s pripravami glasbenega materiala. Sam namreč veliko raje preberem kakšno knjigo, kot pa si ogledam najnovejšo epizodo izbrane serije. Morda sem dolgočasen, a tako pač je (smeh).

Največji kaj-za-vraga trenutek se mi je zgodil, ko smo obiskali Galipoli. Ko smo prišli tja, se nam je zdelo, kot da bi prišli v raj. Sonce, cvetlice, petje ptic, prijetne barve … med sprehajanjem nisem mogel verjeti, da se je lahko na takšnem kraju zgodilo toliko grozot. Ko sem skoraj padel v bojni jarek, so mi postale stvari bolj jasne (smeh).

ROCKER.SI: Te je kot turista pot kdaj zanesla tudi v Slovenijo, saj se je tudi pri nas odvila serija pomembnih bitk, na bojišču Soške fronte?

JOAKIM BRODÉN: Za Soško fronto sem že slišal, vendar si krajev, povezanih z njo še nisem ogledal. Pred nekaj leti smo imeli nastop v Ljubljani, vendar si nisem mislil, da se je fronta odvijala tako blizu.

ROCKER.SI: Dotakniva se še vaše diskografije. Kateri album je po tvojem mnenju vaš najboljši?

JOAKIM BRODÉN: Vem, da bom zaradi naslednje povedi izpadel kot slab prodajalec, a vseeno. Sam ne morem soditi naših albumov, to je delo oboževalcev. Kot vedno bodo različnim ljudem všeč različne stvari.

Lahko pa ti jih razvrstim glede na pomembnost, glede na vpliv, ki so ga imeli na bendovo zgodovino.

 Primo Victoria (2005) velja za začetek naše moderne dobe. Naslednji bi lahko bil The Art of War (2008), s katerim smo začeli opuščati tedanjo formulo. Prav tako so se nam takrat začele pojavljati prve samostojne turneje. Vsekakor ne smeva pozabiti niti na Carolus Rex (2012), ko so stvari začele postajati resne. Gre za ploščo, po kateri se je, vsaj po mojem mnenju, naša kariera začela le še vzpenjati.

Čeprav še nismo doživeli eksplozije, ki bi nas čez noč prestavila na največje svetovne odre, se naša baza oboževalcev nenehno povečuje. In to v časih, ko glasbena industrija (vsaj v povezavi s prodajo plošč) beleži velik padec. Na našo nenehno rast sem zelo ponosen.

ROCKER.SI: Dotakniva se še vaših odnosov z zasedbo Nightwish. Ali ste glede na osebne povezave kdaj razmišljali tudi o kakšnem studijskem sodelovanju?

JOAKIM BRODÉN: Zanimivo vprašanje. Drži, z Nightwish smo dobri prijatelji, s katerimi smo tudi že opravili vrsto skupnih nastopov. Prav tako mi je všeč njihova glasba. A o studijskem sodelovanju za zdaj še nismo razmišljali.

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

JOAKIM BRODÉN: Hvala za vse. Kadar koli smo nastopili pri vas, smo zelo uživali.  Vem in žal mi je, da vas nismo obiskali večkrat, a tako je naneslo. Upam, da se bo to kmalu spremenilo.