Janez Bončina Benč februarja v Cvetličarni

1. februarja bo Janez Bončina - Benč praznoval 70 let rock in rola.
1. februarja bo Janez Bončina - Benč praznoval 70 let rock in rola.

Že v petek, 1. februarja bo v ljubjanski Cvetličarni koncert velikana slovenske glasbene scene Janeza Bončine- Benča, ki ga je poimenoval ‘70 let rock in rolanja z gosti‘, na katerem bo s številnimi znanimi slovenskimi in tujimi rock imeni ovekovečil svoji častitljivi obletnici življenja in delovanja, za to priložnost pa bo izdana tudi prav posebna zgoščenka. Janez Bončina – Benč je nedvomni glasbeni velikan na slovenski glasbeni rock sceni.

Sooblikoval in bistveno prispeval k razvoju slovenske glasbe

S svojim dolgoletnim delom je kreativno sooblikoval in bistveno prispeval k razvoju slovenske glasbe in popularne kulture. Rojen pred 70 leti, je v svoji petdesetletni karieri nanizal vrsto nepozabnih uspešnic, ki si jih mladina danes prepeva prav tako na glas, kot so jih prepevali ob njihovem nastanku: Gvendolina, Maja z biseri, Ob šanku, Kadar ognji dogorijo, Ta noč je moja in številne druge. Omejeno število vstopnic je že na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima, nawww.eventim.si in na bencinskih servisih Petrola.

Janez Bončina Benč o koncertu v ljubljanski Cvetličarni 1. februarja 2019 pravi: ‘Dozorel sem za en dober sprehod skozi čas. Na svoji glasbeni poti sem se srečal z mnogimi izrednimi ustvarjalci, ostali smo prijatelji, vse do smrti in naprej. Koncert v Cvetličarni bo nekaj zelo osebnega. Na sceni bom z vrhunsko ekipo ljudi, s katerimi sem sodeloval v različnih obdobjih ustvarjanja. Kitara je še vedno moja prva ljubezen. Ne predstavljam si odra brez Marjana Malikovič, Janija Modra in Primoža Grašič. Ritem sekcija je srce benda. Žiga Kožar na bobnih in Jani Hace na basu, kaj bi hotel še več? Vedno so me navduševali mladi, Nejc Škofic na klaviaturah in legendarni Tihomir Pop Asanovič na Hammondu … Ko imam v mislih saksofon, je to Tadej Tomšič. Z pokončno Neco Falk sva sodelovala nekoč v ljubljanski Drami, veselim se ponovnega druženja. Da bo duh časa pravi, so tu Zlati Klun, Jadran Ogrin, Goran Velikonja in Malikovič, band Karamela. Braco Doblekar je izreden glasbenik, vokalist, zaščitni znak glasov skupin September, Srce in The Generals. Koncert bo snemala RTV Slovenija. Za to priložnost bo izdana nova zgoščenka Biografija/Janez Bončina Benč.’

Na kratko o avtorju

Janez Bončina – Benč je v zasedbah Helioni, Srce in v Mladih levih v šestdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September. Njihova glasba, ki je združevala jazz in rock, je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. September je bil neke vrste ambasador jugoslovanskega rocka v tujini. Gostovali so v Sovjetski zvezi, Nemčiji, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Franciji in v ZDA. V tem času je Pepsi Cola izbrala Benča za jugoslovanskega predstavnika mednarodne propagandne akcije in tako je v reklamnem spotu nastopil skupaj s Tino Turner.

FOTO: Janez Bončina Benč (zasebni arhiv)

Številne nagrade na slovenskih in jugoslovanskih glasbenih festivalih je nadgradil z bogatimi in uspešnimi sodelovanji z Grego Forjaničem, Tomažem Domiceljem, Janezom Zmazkom Žanom, Vladom Kreslinom, Primožem Grašičem, Zoranom Predinom, Aleksandrom Mežkom, Petrom Ugrinom, Tihomirjem Pop Asanovičem in mnogimi drugimi.

Benč se je v letu 2010 vrnil na slovensko glasbeno prizorišče z novim, odličnim albumom ”Sol, poper in sanje” na katerem je spretno združil in prepletel predelave lastnih uspešnic iz preteklosti in jim dodal nove vrhunske kompozicije, pri katerih so se mu pridružili popularni mladi izvajalci Murat&Jose, Trkaj, Juliette Justine, Jani Moder, Lovro Ravbar in drugi.

Prodaja vstopnic:  www.eventim.si in Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Europark Maribor, Klicni center: 090 55 77*) in partnerska prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K)kiosk, Trafika 3DVA, bencinski servisi OMV z multi točko, agencija Palma in Alpetour potovalna agencija ter ostala prodajna mesta v sistemu Eventim Si.
Cene vstopnic: od 18,00 EUR.