James Leg se 9. februarja vrača na Metelkovo

James Leg (Foto: FB dogodek)

John Wesley Myers je odrasel ob zvokih gospela in se je neozdravljivo navlekel vražjega rock and rolla in iz te usodne kolobocije je zrasel njegov glasbeni alterego James Leg, ki sodi med izzivalnejša imena aktualne garažnorockovske scene. 9. februarja se vrača k nam na Metelkovo. 

Že v prvi dekadi novega stoletja je prepričal z Black Diamond Heavies, ki se je od kitarskega navala neorockovskih duetov po kopitu White Stripes in Black Keys ločil po grmenju električnih fender rhodes klaviatur. Formulo “punk ass soul and blues” tandema neguje James Leg naprej tudi danes, ko ga spremlja bobnar Mat Gaz.

Pri založbi Alive! je do zdaj objavil tri albume: Solitary Pleasures (2011), Below the Belt (2015) in Blood on the Keys (2016); loteva se stranskih projektov in sodelovanj, npr. z Left Lane Cruiser je posnel album Painkillers, sodeloval je z bendom Cut In The Hill Gang, lani pa je posnel singel s francoskim rock blues bendom Dirty Deep.

Pri Jamesu Legu se vse vrti okoli surovega, prvinskega rock and rolla, premešanega in začinjenega z gospelom, bluesom, boogie woogiejem, soulom. Njegov raskavo-zakajen vokal se rado primerja s Tomom Waitsom, a ne preslišimo Raya Charlesa ali kakšnega drugega bluesovskega velikana. Ker se na koncertnem odru spremeni v rjovečega demona s štirimi okončinami, je čisto na mestu tudi primerjava z Lemmyem Kilmistrom za klaviaturami.

Vsekakor gre za energičnega, z dušo in telesom predanega glasbenika, ki ob aktualnih komadih in kakšnem iz zakladnice Black Diamond Heavies rad na koncertih postreže tudi kakšno nepričakovano izbrano priredbo, ker pa se bo snemanje novega, četrtega albuma zgodilo po izpeljani turneji, se pričakuje še kaj prav svežega.

Da se bo na ta koncertni dan po kulturnem prazniku kolcalo Tomu Waitsu na drugi strani zemlje in predvsem zato, da bo šlo za uravnovešen koncert dveh duetov s klavirjema in hreščečima vokaloma v prvi vlogi, bosta uvodoma nastopila Drajnarjuva vampa. Brata Hostnik iz vasi Suha pri Škofji Loki, akademsko izobraženi pianist in harmonikaš sta lani v samozaložbi objavila drugi album Divji zahod.

Ne bomo se veliko zmotili, če rečemo, da gre za naj-preslišan album preteklega leta. S prepariranim klavirjem in harmoniko ter obešenjaškim humorjem v gorenjsko-poljansko-rovtarski šprahi strežeta družbeno-kritični šanson, ki sicer ni vedno politično korekten, a kot življenje in družba neprizanesljiv in stvaren, tukaj in zdaj.

Vstopnina: 8 € z rezervacijo na www.galahala.com, 10 € na dan koncerta