James LaBrie je spregovoril o prestavitvi Dream Theater turneje

James LaBrie je spregovoril o prestavitvi Dream Theater turneje
James Labrie - foto: Darko Boehringer

Prejšnji mesec so velikani progresivnega metala Dream Theater objavili, da so svojo napovedano turnejo po Severni Ameriki preložili na začetek leta 2022 zaradi skrbi z COVID-19. Turneja naj bi se začela 28. oktobra v Mesi v Arizoni in zaključila 14. decembra v St. Petersburgu na Floridi.

V novem intervjuju za The Metal Voice je pevec James LaBrie spregovoril o odločitvi skupine, da prestavi turnejo, in dejal: “Vse skupaj je naneslo na to, kako lagodno, brezskrbno smo se počutili, da gremo ven na turnejo. Potem pa smo od promotorjev in naših agencij prejemali nekakšna mešana sporočila. Naše vodstvo je vse to preučevalo z ljudmi, ki so bili tam zunaj, turnejami, ki so se odvijale, turnejami, ki so bile odpovedane.”

“Ko sestaviš turnejo, je znesek denarja, ki se vloži v turnejo, astronomski,” je nadaljeval. “In vrsta produkcije, s katero gremo ven, je precej velika, precej je obsežna. Dobili smo le veliko pokazateljev, da so skupine, ki so odhajale na turnejo obstale za 10 dni, ko je nekdo v skupini ali ekipi zbolel za COVID. To je za takšno turnejo s takšnim obsegom in takšno količino vloženega denarja lahko pogubno, preprosto se lahko vse poruši. Govorimo o 10 dneh, ko ste preprosto mrtvi v vodi.”

“Torej to nam ni bilo smiselno. Še vedno smo bili zaskrbljeni za svoje zdravje, če bi se odpravili ven. In čeprav smo tako rekoč vsi polno cepljeni, nas je še vedno skrbelo, da bi eden od nas zbolel in bil nezmožen nadaljevati. In potem je tu še poslovna plat.”

“Mislim, če sem popolnoma iskren do vas, to ni bila soglasna odločitev,” je priznal LaBrie. “V skupini smo bili trije fantje, ki smo rekli: ‘Ne. Nočemo turneje. Ne gremo ven. V skupini sta bila dva fanta, ki sta pa rekla: ‘Daj, naredimo to. Gremo. Vsi smo za.’ In na koncu je večina glasov premagala, da smo rekli: ‘Ne. Ne bomo šli ven’.”

James je komentiral tudi nedavni komentar kitarista Johna Petruccija, da je bila preložitev turneje “nesrečna” in ni bila soglasna odločitev, pri čemer sta Petrucci in basist John Myung pripravljena se čim prej vrniti na turnejo, ostali trije fantje pa so se odločili, da ostanejo doma.

“Včasih se boste morali strinjati, da se ne strinjate, in verjamem, da je John, kot je sam rekel, da je razočaran,” je dejal James. “No, resnici na ljubo, vsi smo razočarani, ker nismo tam zunaj na turneji. To je tisto, kar radi počnemo – radi smo zunaj. Toda nekateri od nas smo menili, da nismo pripravljeni tvegati in s tem nesrečnim virusom se mi preprosto ni zdelo smiselno tvegati v tem trenutku. Ampak vse se prestavilo. Vse je preloženo do februarja. In mislim, da bomo bližje ne le večjemu cepljenju ljudi, ampak tudi kolektivni imunosti. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.”

Dream Theater so novico o preložitvi turneje delili v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih 27. septembra. Skupina je zapisala: “Dream Theater smo se stežka odločili, da svojo turnejo po Severni Ameriki od oktobra do decembra 2021 prestavimo na začetek leta 2022. Glede na trenutno nestabilnosti na turnejah, ki nastajajo zaradi pandemije COVID-19, smo prepričani, da je to prava odločitev. Vedite, da smo tako kot vi razočarani, da bomo morali še malo počakati, da vam Dream Theater glasbo predstavimo v živo. Pogrešamo nastope in vse vas in komaj čakamo, da bomo lahko na odru in predstavili naš novi album.”

V začetku tega meseca je Petrucci Robertu Cavuotu iz Sonic Perspectives glede prestavitve Dream Theater turneje povedal: “No, to je nesrečna odločitev. John [Myung] in jaz sva si resnično želela turnejo in umirava od želje po turneji – umirava od želje priti ven in predstaviti nova Dream Theater ploščo. In na žalost drugih fantov nisva mogla prepričati, da je varno. Tako da, to žal ni bila soglasna odločitev.”

“Zame je to frustrirajoče, ker se je vse odprlo in koncerti se odvijajo, gledališča in arene in klubi – vse je odprto,” je nadaljeval. “Skupine so tam zunaj in veliko mojih prijateljev je uspešno na turnejah. In obstajajo načini, kako to narediti varno, na kar smo bili zelo pripravljeni. Toda, kot sem rekel, drugih fantov nisva mogla prepričati, da bodo varni, zato smo morali turnejo prestaviti. Sem tip človeka, pri katerem sovražim razočarati ljudi, sovražim razočarati naše oboževalce. Torej je bila to zagotovo nesrečna odločitev.”

V petek, 22. oktobra, je izšel 15. studijski album skupine Dream Theater, “A View From The Top Of The World“. LP s sedmimi pesmimi označuje drugi studijski album skupine z InsideOut Music/Sony Music. Naslovnico albuma je ustvaril dolgoletni sodelavec Hugh Syme (RUSH, IRON MAIDEN, STONE SOUR). “A View From The Top Of The World” je produciral Petrucci, zasnovo in dodatno produkcijo je izvedel James “Jimmy T” Meslin, miks/mastering pa Andy Sneap.