Izštekanih 10; shoegaze, trap in rap!

Izštekanih 10, 3.12.2019 (Foto: Aleš Žnidaršič)
Emkej (Foto: Aleš Žnidaršič)

Zasuk za 180 stopinj so si privoščili letos Izštekani ali parada shoegazea, trapa in rapa! Stari znanci in ena žanrska legenda, ki še ni nastopila na velikem odru kultne serije koncertov. Radijska oddaja Vala 202 Izštekani je v torek pred razprodanim avditorijem ljubljanskega Kina Šiška znova uprizorila koncert IZŠTEANIH 10. Vstopnice so bile razprodane že mesece vnaprej. Koncert smo lahko spremljali tudi v neposrednem video prenosu na www.val202.si ali ga poslušali na frekvencah Vala 202.

Izštekani so v velikem slogu prvič v več kot šestindvajsetletni zgodovini končno gostili raperja Recyclemana, nekoč znanega kot AliEn. Rdeča nit večera so bile predelave njegovih skladb, ki so jih na zelo izviren, zares izštekan način prispevali drugi izvajalci. Prvi in trenutno najbolj popularen je navdušil Emkej, preprost, iskren in svež, na odru pa se mu je pridružil tudi njegov oče Borut Kocjan. Izštekani torej ne zbližujejo generacije samo pod odrom, ampak tudi na odru!

Nakar so malce nervozno in na vokalu sprva neprepričljivo na oder prišli ljubljanski šugejzerji Haiku Garden. Trema je hitro minila in hitro so lahko pokazali, zakaj so trenutno eni najbolj zanimivih izvajalcev v Ljubljani. Čas je bil za naslednji korak, nove novomeške rockovske velikane MRFY. S skupino Matter (s katerimi bodo v novem letu posneli tudi nekaj skladb) so premierno predstavili čudovito novo ‘Zonzey’. Tunja iz Matter je jedel burek, Gregor iz MRFY je izgubil kitko, vsi prisotni pa so se strinjali, da že dolgo niso bili na tako navdahnjenem, vsebinsko pestrem in energičnem koncertu.

Izštekanih 10, 3.12.2019 (Foto: Aleš Žnidaršič)

Koncert je imel vse! Od vrhuncev do čistega dna, kar se tiče “kvalitete”, a tukaj hitro pridemo do kočljive debate osebnega glasbenega okusa; malo mešano na žaru s posebnimi gosti za prilogo; Zvezdana Novaković ZveN, pianist Bowrain, duo Bakalina, beatboxer Zlam’n’bejž in Manouche ter še danes vsekakor relevantni Klemen Klemen. Vse kar si je publika še želela, je dobila z nastopom Recyclemana, ki je povedal zgodbo, kako je nekoč iz banda vrgel takrat 18-letnega Grega Skočirja, s katerim sta sicer dobra kolega, a se ne vidita veliko. Podobnih duhovitih zgodb je bilo na pretek. Tema večera? Vonj po betonskih cestah in vprašanje, ali je danes rap res “bolj raperski” kot nekoč.

Po lanskem dvakrat razprodanem koncertu smo se torej letos sprehajali po urbanem glasbenem trikotniku rock-rap-trap. In na poseben način znova obeležili četrt stoletja delovanja Izštekanih. Z izvajalci, ki so že, in s takimi, ki  so prvič nastopili v oddaji.

DOSEDANJI IZŠTEKANI v KINU ŠIŠKA:

Izštekani so že šestkrat priredili slavnostno decembrsko inventuro pred občinstvom. Po dvajsetletnici leta 2013 z naslovom Izštekanih 20, na kateri so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra, leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia, in leta 2017 skupino Siddharta z desetimi gosti. Leta 2018, ob petindvajsetletnici oddaje, je koncert dobil ime Izštekanih 25, pred dvakrat razprodano dvorano je nastopilo skupno osem zasedb na čelu z Dan D. Vsakič se je v odmevnem, razkošnem, ekskluzivnem in v večini primerov razprodanem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Posnela jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Izštekani Jure Longyka.