Izštekani Siter, Fed Horses, Happy Ol’ McWeasel in Štefan Kovač Marko banda

Koncert so izpeljali več kot odlično. (FOTO: Marko ALPNER)
Koncert so izpeljali več kot odlično. (FOTO: Marko ALPNER)

V poletni izdaji se bodo Izštekani zazrli v svoje drobovje in iz arhiva potegnili štiri imenitne oddaje ter pripravili jagodni izbor najlepših, najboljših, najbolj izštekanih trenutkov.

Zasavski kantavtor Siter je s seboj pripeljal celo četo pomagačev (2017). Alter countryjaši Fed Horses so svojo izštekano uverturo odigrali na Izštekanih 25 (2018). Štajerski veseljaki Happy Ol‘McWeasel so smelo zaveslali po akustiki (2015). Prekmurski alter rokerji Štefan Kovač Marko banda pa so gostili še Mlado beltinsko bando in Kraške soliste (2009). Prisluhnite v torek 16. julija 2019 ob 20.00 na Valu 202.

Pevec, kitarist, avtor, panker, aktivist in politik iz Zasavja Siter je leta 2016 objavil čudoviti solistični prvenec “Kompilacija največjih hitov”. V Izštekane je prišel z veliko skupino pomagačev, od harmonikarja Jureta Torija prek zvezdniškega pevskega zborčka do legende blues kitare Dragana Tomaševića. Izvedli so tudi nekaj skladb Siterjeve ostrejše zasedbe Nevember 1 ter kup novih pesmi.

Fed Horses so decembra nastopili na sila uspešnem koncertu Izštekanih 25. Med drugim so odigrali svojo prvo skladbo v slovenščini “Spremembe” in predelavo Dan D “Voda”. S svojim nalezljivim zvokom so vse bolj vidni. 24. setpembra bodo v Izštekanihodigrali celovečerni studijski nastop. Za poletno ogrevanje si bomo osvežili spomin.

Mariborski irskopankerski oktet Happy Ol‘McWeasel se je po izidu drugega albuma “Heard Ya Say!” izštekavanja lotil, kot se zanj spodobi. Osemnajst svojih in predelanih pesmi so odpeljali na akustični špancir, obiskali pobratena žanrska mesta in veseljačili dolgo v noč.

Pred desetletjem, po izidu drugega albuma, je bil Štefan Kovač Mirko banda slovenski postrockovski bend, ki oznake post rock ni maral. Danes, po petem albumu, so bend, ki daleč presega postrockovske okvirje. Ki se ne boji akustike. Ki v instrumentalni ambientalni rock vključuje nenavadne instrumente ter lokalne in globalne etno vplive. K temu razvoju je najbrž pripomoglo tudi tedanje izštekavanje. Vanj so povabili še zasedbi Mlada beltinska banda in Kraški solisti ter ga kasneje izdali na albumu.

Seveda ne bo narobe, če si s pomočjo navedenih povezav katero od oddaj poženete v ušesa v celoti, preberete spremno besedilo ali si ogledate fotografije. Njihov avtor je Alan Orlič Belšak.

POGLED NAPREJ:

Jeseni bodo Izštekani do konca poravnali dolg, pridelan decembra na Izštekanih 25: v celovečernih oddajah bodo 24. septembra pogostili FED HORSES in 19. novembra ČEDAHUČI . Vmes bo čas za izštekavanje elektronike, 22. oktobra bodo to naredili TORUL … Le kako?!