INFECTED: ‘Naredili smo korak naprej’

Infected (FOTO: Vita Orehek)

Tour dé kauch je prva stanovanjska turneja mlade ptujske skupine Infected. Od oktobra do januarja so za en večer slovenske dnevne sobe spreminjali v prava koncertna prizorišča. Zaključek turneje bo v Ljubljani, na kavču kavarne s turneji primernim imenom – Dnevna Soba.

Kdaj? Sobota, 25. januar 2020 ob 20:00–23:00
Kje? Dnevna Soba, Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana

ROCKER.SI: Kako ste zadovoljni s ‘Tour dé kauch’? Kako to, da ste se odločili za ta pristop?

GAŠPER BRAČIČ: Super zadovoljni smo, gostitelji so vselej prijazni in vsi, ki pridejo na te koncerte, so prijetno presenečeni.

ROCKER.SI: Kaj pa pričakujejo?

GAŠPER BRAČIČ: Ne vem, kaj pričakujejo, ko slišijo za koncert v dnevni sobi. V resnici ne moreš vedeti, kaj pričakovati. Vsi se prepustimo toku.

TAJA ISLAMOVIČ: Ideja je prišla po tem, ko smo z Infected sodelovali na ‘Subkulturnem kavč festivalu’, ki je bil sicer primarno v Ljubljani, ampak se je že razširil izven prestolnice. Zares lepo izkušnjo smo imeli, ko smo igrali v Ljubljani, ker vendarle gre za res nekaj posebnega, priti domov k nekomu in poslušati intimen koncert. Obdržali smo tudi pot festivala, kar pomeni, da so vsi koncerti brezplačni, pobiramo pa prostovoljne prispevke. Niti poslušalci niti mi nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Spomnim se koncerta v Mariboru, za katerega smo pripravili celotno ozvočenje, potem pa smo v stanovanju videli, da to nikakor ne pride v poštev (smeh). Odpade celotno ozvočenje, kajti gre za res majhne prostore. To je bil prvi šok za nas. Igrali smo povsem akustično. In vse se sliši! Vsako najmanjše šepetanje.

ROCKER.SI: Na kakšen način ste prepričali ljudi, da so vam odstopili svoje dnevne sobe?

TAJA ISLAMOVIČ: Najprej smo imeli idejo razpisa, ampak smo se odločili, da ne gremo po tej poti, kajti ljudje so mislili, da se prijavljajo na koncert (smeh). Niso vedeli, da so v resnici ponudili svojo dnevno sobo! Šli smo po principu poznanstev. Vprašali smo prijatelje, kolege, znance, na takšen način smo potem iskali primerne lokacije.

GAŠPER BRAČIČ: Pivo priskrbi gostitelj! Samo na Ptuju je bilo alkoholno obarvano (smeh).

TAJA ISLAMOVIČ: Glede na to, da smo na neki točki vsi delali v strežbi v lokalu, smo se tudi sami angažirali, ker si ljudje niso vedno upali prinesti svojih pijač.

GAŠPER BRAČIČ: V istem lokalu! Trije smo delali skupaj, ena pa že prej! Midva s Tajo sva šla naokoli in postregla (smeh).

ROCKER.SI: Zaključite pa res v lokalu, ki se imenuje Dnevna soba. Je bilo to že od začetka načrtovano ali je le srečno naključje?

TAJA ISLAMOVIČ: Odigrali bomo tri skladbe, ki jih do sedaj na trenutni turneji še nismo. To bo posebnost zaključnega koncerta. Tri res stare skladbe! V malo drugačni preobleki, čeprav pri akustiki vsaka skladba že v osnovi dobi drugačno podobo.

GAŠPER BRAČIČ: Vse je treba na novo zapakirati. Že ta razlika je velika, da ni bobnov, ampak cajón.

TAJA ISLAMOVIČ: Smo pa načrtovali poslednji koncert v Dnevni sobi, mora biti neka rdeča nit. Dejansko sta dva prostora v Ljubljani, ki se jima reče Dnevna soba!

“V začetku letošnjega leta smo podpisali pogodbo z Dallas Records” (Foto: Vita Orehek)

ROCKER.SI: Promocija je pomembna. Se strinjata z izjavo ‘več kot vložiš, več dobiš’?

TAJA ISLAMOVIČ: Za posamezne koncerte se nam je vložek povrnil, generalno gledano pa verjetno ne (smeh). V glasbi je veliko odrekanja in vlaganja, tako finančnega kot časovnega.

GAŠPER BRAČIČ: Vsepovsod velja, da je težko začeti. Na kateremkoli področju.

TAJA ISLAMOVIČ: Ko smo igrali na festivalih in osvajali natečaje, smo imeli – tako kot vsi – velika pričakovanja, ampak mi smo igrali večinoma na Štajerskem, mogoče kdaj v Ljubljani, ampak potem smo malo zaspali in nismo izkoristili takratne priložnost. Težko se je hvaliti z dosežki izpred toliko let, na glasceni sceni moraš biti konstantno prisoten in aktualen.

ROCKER.SI: Lansko leto ste nastopili na InMusic festivalu, letos niste šli v tej smeri?

GAŠPER BRAČIČ: Gremo definitivno na The Killers, samo igrali ne bomo (smeh).

TAJA ISLAMOVIČ: Verjetno bi se lahko ponovno prijavili, ampak vprašanje, če bi nas ponovno izbrali.

ROCKER.SI: V začetku februarja boste nastopili na AntiValentinovem dogodku skupaj z Nieti in podobnimi. Kako je prišlo do tega?

TAJA ISLAMOVIČ: V začetku letošnjega leta smo podpisali pogodbo z Dallas Records in glede na to, da so oni organizator dogodka, bo to prvo naše sodelovanje z založbo. Veselimo se koncerta, v čast nam bo igrati na takšnem dogodku. Verjetno bomo nastopili kot prvi, ampak računamo na polno dvorano. Vsako leto je bila zelo dobra udeležba.

ROCKER.SI: Videospot za ‘Miselne ceste’ ima devet tisoč ogledov, kar je lepa številka. Objavljen je bil pred enim letom, ste od takrat sploh imeli čas delati na novi glasbi?

TAJA ISLAMOVIČ: Eno skladbo smo ustvarili, ta je res sveža, čeprav se zavedamo, da je to premalo.

GAŠPER BRAČIČ: Nismo imeli veliko časa, ampak prejema zelo pozitivne kritike. Ni pa še dokončana.

TAJA ISLAMOVIČ: Naš cilj je, da letos ustvarimo čim več nove glasbe. Ne bomo imeli premorov, če pač ne bo koncertov, bomo ta čas uporabili za kreativno ustvarjanje.

ROCKER.SI: Kdaj torej izide singel?

GAŠPER BRAČIČ: Surovo posnetki smo že dobili, ampak moramo narediti miks in se odločiti, kaj popraviti. Trenutno še ne zveni popolno. Nekaj manjka.

TAJA ISLAMOVIČ: Snemali smo v drugem studiu in z drugim človekom kot na albumu, kar pomeni, da je tudi skladba žanrsko drugačna.

ROCKER.SI:  Z MM Agency ste pred kratkim posneli ‘Live Session’. Piše S1E1, to pomeni, da bo več takšnih epizod in vsakič nov izvajalec?

GAŠPER BRAČIČ: Edin Muratović, s katerim smo se spoznali na InMusic festivalu, je odprl agencijo in odločili smo se pristopiti. Pod okriljem ima že kar nekaj znanih imen.

TAJA ISLAMOVIČ: Snemali smo v Novem mestu, konec novembra. Zelo je bilo mrzlo. Prvi dve skladbi sta še v redu, tretja pa je že trpela zaradi nizkih temperatur (smeh). Se sliši na posnetku! Tolažimo se s tem, da je videoposnetek tako dolg, da ljudje ne bodo prišli do tretje skladbe. Bodo prej ugasnili (smeh).

GAŠPER BRAČIČ: Ko smo mi igrali, so hkrati snemale še tri skupine. Tako, da bo cikel nastopov, lokacije pa se bodo verjetno menjale.

“Sedaj smo naredili korak naprej” (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Ko smo prvič nazadnje, ste omenili, da ljudje morajo vedeti, da ustvarjate nekaj drugačnega. Ste še tako drugačni?

GAŠPER BRAČIČ: Naredili smo korak naprej in ne ustvarjamo več samo glasbe, ki nam je všeč, ampak poskušamo najti kompromis med tem in tistim, kar je pri poslušalcih najbolj popularno. Drugače lahko celo življenje igraš sam sebi v garaži.

ROCKER.SI: V vaši skupini ima basist zelo pomembno vlogo. 

TAJA ISLAMOVIČ: Naš Gašper je šolani bas kitarist, kar se odraža v kvalitetnem igranju. Kitarist je na primer veliko bolj matematičen v načinu glasbenega razmišljanja.

GAŠPER BRAČIČ: Ni pomemben samo ‘root note’, na tem dosti delamo. Torej, da basovski ton ni vedno enak tistemu osnovnemu na kitari, kar je sicer zelo pogosta tehnika.

ROCKER.SI: Glasbeniki naj ne bi imeli velikih načrtov za prihodnost. Je to res? Nekateri pravijo, da ne vedo niti, kaj bodo jedli za večerjo. Kaj te čaka nocoj, Gašper?

GAŠPER BRAČIČ: Nič.

TAJA ISLAMOVIČ: Nima za večerjo. On je drugače odličen kuhar, to je potrebno povedati. Najboljši kuhar med basisti in najboljši basist med kuharji!

GAŠPER BRAČIČ: Ni denarja za hrano, moram kupiti strune, ki pa so kar drage.

TAJA ISLAMOVIČ: Kaj ti bodo dobre strune, če ne znaš igrati (smeh).