In Memoriam: Chris Cornell (Soundgarden, Audioslave)

Chris Cornell
Chris Cornell

Kot strela iz jasnega je 18. maja letos glasbeni svet pretresla novica, da je v 52. letu starosti umrl Chris Cornell, sicer frontman legendarnih grunge rock velikanov Soundgarden in kasneje superskupine Audioslave.

 

Samomor storil slabo uro po koncertu

Slabo uro po koncertu, ki ga je dne 17. maja 2017 skupina odigrala v Detroitu, so Cornella našli mrtvega in kasneje je bila podana uradna izjava, da je pevec iz doslej še neznanih razlogov storil samomor (obešanje).

Chris Cornell (1964 - 2017).
Chris Cornell (1964 – 2017).

Z njegovo smrtjo je svet izgubil enega od najbolj unikatnih vokalov in karizmatičnih frontmanov vseh časov, ki se lahko brez kančka dvoma postavi ob bok grunge velikanom, kot so Eddie Vedder, Kurt Cobain in Layne Staley.

 

O Chrisu Corenllu

Chris Cornell je 17. maja 2017 storil samomor.
Chris Cornell je 17. maja 2017 storil samomor.

Cornell, rojen 20. julija 1964 v Seattlu, je bil vse prej kot običajen otrok.

Pri devetih letih je spoznal skupino The Beatles in z njo postal obseden, s prehodom v najstniško obdobje pa se je popolnoma izoliral od družbe, občutki depresije in tesnobe pa so tako močno načeli njegovo psiho, da je pustil šolo in za dve leti ostal ‘varno’ skrit za zidovi svoje hiše.

V tem času je intenzivno poslušal glasbo in ko mu je uspelo obvladovati psihične težave, se je nekaj časa preživljal s priložnostnimi deli, nato pa s prijateljem Hirom Yamamotom sodeloval pri skupini The Shemps, katere repertoar so sestavljale zgolj priredbe.

 

Vzpon skupine Soundgarden

Skupina Soundgarden.
Skupina Soundgarden.

Yamamoto je bend The Shemps kasneje zapustil, vendar hkrati ostal v stikih s Cornellom, ki ga je leta 1984 rekrutiral v Soundgarden. Od tod naprej bi lahko rekli, da je vse ostalo zgodovina.

Skupina si je na začetku z mnogimi klubskimi nastopi ustvarila ime, leta 1989 pa ji je uspel veliki met, ko je pristopila k založbi A&M in s svojim drugim albumom ‘Louder Than Love‘ uspela ustvariti prepoznaven zvok metaliziranega alter rocka, ki je kljub mračnim besedilom in nekonvencionalnim strukturam pesmi pritegnil pozornost vse širše publike, še posebej zaradi izredno všečnega Cornellovega vokala.

Z naslednjima albumoma ‘Badmotofinger‘ in ‘Superuknown‘ je skupina naposled prodrla v mainstream in osvojila publiko z zdaj že kultnimi komadi kot so ‘Rusty Cage‘, ‘Spoonman‘ in seveda ‘Black Hole Sun‘, ki je svoje čase dvigoval ogromno prahu zaradi izredno čudaškega in tematsko provokativnega videospota.

 

Ustvaril je tudi superskupino Audioslave

Po izidu albuma ‘Down on the Upside‘, so se za skupino Soundgarden začeli težki časi. Intenzivne turneje, notranji konflikti in splošna naveličanost članov so terjali svoj davek in bend je leta 1997 oznanil svoj razhod.

Skupina Audioslave.
Skupina Audioslave.

To pa seveda ni ustavilo Cornella, ki je krenil na samostojno pot in že dve leti kasneje izdal svoj solo prvenec ‘Europhia Morning‘, kasneje pa je skupaj s člani prav tako razpadlih Rage Against The Machine ustanovil superskupino Audioslave, s katero je posnel kar tri studijske albume, nakar jo je leta 2007 zapustil in se znova posvetil solo karieri.

Med drugim je sodeloval na plošči legendarnega kitarista Slasha in posnel pesem ‘You Know My Name’, ki je krasila film o Jamesu Bondu z naslovom Casino Royale.

Po razhodu z Audioslave so se pojavile govorice o ponovno združenju Soundgarden, do česar je tudi prišlo leta 2010.

Od tod pa vse do njegove smrti se je Cornell sprehajal med solo ploščami in snovanjem novega albuma omenjene legendarne zasedbe.

Leta 2016 je bila podana uradna izjava, da so Soundgarden blizu temu, da končajo delo na novem albumu.

 

Cornell je upravičeno pustil močan pečat

Cornell upravičeno velja za enega od vidnejših frontmanom grunge rock scene, čeprav so bili njegovi kasnejši solo projekti in kolaboracije z drugimi glasbeniki vedno sprejeti z mešanimi občutki tako publike kot stroke.

Zdi se, da je Cornell vedno pripadal skupini Soundgarden in tega se je najverjetneje zavedal tudi sam. Glasbeni svet je tako izgubil izredno talentiranega glasbenika, vendar pa bo njegova zapuščina živela dalje.