HOGMINISTER: ‘Sedaj je v rokah usode’

Hogminister (Foto Jon Simonic Photography)

V petek, 19. marca, se je zgodil prvi večer natečaja BOB 2021, ki je tokrat potekal preko spleta. Nadaljevanje pa bo na vrsti ta petek, 26. marca. Glavna akterja? Skupini Hogminister in Manifest.

V mali bitki večera so z več glasovi slavili Unifox, ki sedaj čakajo druge finaliste, s katerimi se bodo pomerili za glavno nagrado – videospot s profesionalno ekipo. Prenos v živo bo v petek omogočen na Facebook profilu Kluba Jedro v Medvodah. Pred velikim zaključkom smo dobili nekaj zanimivih odgovorov od pobov iz Šentjura (za izbor albumov, ki jih priporočajo za poslušanje, kliknite TUKAJ), ki bodo v kratkem izdali tudi nov singel z naslovom ‘Come Along’.


ROCKER.SI: Pozdravljeni, Hogminister! Kako potekajo priprave na natečaj BOB 2021?

HOGMINISTER: Lep pozdrav! Na tedenski ravni se dobivamo na našem svečanem »placu« in kar se da gladko preigravamo repertoar. Seveda pri tem ostaja še čas za ustvarjanje novih pesmi.

ROCKER.SI: Zadnje čase ste več na Gorenjskem kot pa v vaših koncih. Pred kratkim ste nastopili v Kranju in odziv na vaš live stream koncert je bil odličen, se vam ne zdi? Zdaj pa boste nastopili še v Medvodah – ste odkrili nov trg za vašo glasbo?

HOGMINISTER: Za nas je pomembno, da svojo mrežo prepredemo po čim večjem prostoru in s tem dodobra spoznamo glasbeno okolico, druge skupine, itn. V teh časih smo veseli vsake priložnosti, verjamemo pa, da bi se bili pripravljeni podati tudi čez ocean za dobro muziko in kapljico žlahtnega.

ROCKER.SI: Natečaj BOB 2021 je v resnici tekmovanje štirih dobrih skupin. Kaj pripravljate za nastop in kako boste prepričali gledalce, da glasujejo za vas?

HOGMINISTER: Izbrali smo pet pesmi, ki nam trenutno najbolj ležijo pri srcu in upamo, da bodo prevzele tudi vse tiste za malimi ekrani. Mislimo, da nismo preveč rigorozni drug do drugega, ciljamo bolj na zabaven večer, preživet v družbi naših sotekmovalcev.

Hogminister, 25.1.2020, ZIP Baza Trzin (Foto: Katja Jakus)

ROCKER.SI: Zmagovalec dobi nagrado v obliki snemanja videospota s profesionalno ekipo. Imate že idejo za snemanje, če boste izbrani? Za katero skladbo bi posneli video?

HOGMINISTER: Seveda ne gre hvaliti dneva pred nočjo, a v primeru, da se nam posreči, načrtujemo videospot za pesem, ki smo jo pred kratkim posneli v Cosmosonics studiu pod taktirko Mateja Pečaverja. Skovali smo osnovne scenarije, ki bi morda prišli v poštev, ampak sedaj je vse v rokah usode.

ROCKER.SI: Uradno ste izdali en videospot, snemali ste ga kar sami na princip “homemade”. Na vikendu vašega basista Maksa, če se ne motim? Je to kraj, kamor se umaknete, da zbistrite misli? Tam ustvarjate in snemate, pa tudi zganjate vragolije, glede na vaše objavljene posnetke! 

HOGMINISTER: Drži. Ta prostor nam predstavlja umik iz civiliziranega sveta in nas navdihuje s svojo floro in favno. Tam smo lahko »kakor nam paše«, zaradi odročne lege pa nam omogoča tudi žaganje na instrumentih. Tam posnamemo veliko demo posnetkov, zasnujemo ideje o pesmih in pišemo besedila.

Hogminister, 25.1.2020, ZIP Baza Trzin (Foto: Katja Jakus)

ROCKER.SI: V današnjih časih je težko ostati optimističen, glasba vam verjetno pri tem pomaga? Vam je kriza prinesla nove skladbe in svež material ali vas je malo zaustavila? Kaj bi rekli – ste eden tistih bandov, ki bo pisal o novem koronavirusu?

HOGMINISTER: Četudi se sliši klišejsko, je glasba res zdravilo, ki nam pomaga prebiti vsak dan. Kar se tiče našega procesa ustvarjanja, imamo občutek, da se ni bistveno spremenil. Ostajamo bistrih misli in ne gledamo na situacijo negativno, ampak enostavno furamo naprej lasten stil.

ROCKER.SI: Naštejte vsaj eno pozitivno stvar, ki je nastala za skupino zaradi pandemije. 

HOGMINISTER: Imeli smo predvsem čas, da dobro premislimo o naših načrtih za prihodnost in ustvarimo čim več novega materiala. Pred kvantiteto pa še vedno postavljamo kvaliteto.

ROCKER.SI: Kakšno je vzdušje med vami? Nekateri hodite v službo, ostali na faks. Kako uskladite urnike in najdete čas za vaje, kaj šele za snemanja?

HOGMINISTER: Že od samega začetka se res štekamo in smo prava družina, tudi čas poleg vaj zelo pogosto preživimo skupaj. Ker živimo relativno blizu, nam tudi izvedba vaj ne dela preglavic, najpogosteje najdemo luknjo v urniku ravno čez vikende, ko smo načeloma brez večjih obvez.

ROCKER.SI: Kakšen je vaš načrt do konca leta – sploh lahko razmišljate tako daleč v prihodnost?

HOGMINISTER: Za začetek bi si kot vsi ostali želeli nazaj med ljudi, saj imamo virtualnih aplavzov in podobnih zadev že vrh glave. Čakamo na izdajo novega singla, kar naj bi se zgodilo v začetku poletnih dni in seveda čim več terminov v studiu.

ROCKER.SI: Izdajte nam nekaj, česar naši bralci še ne vedo o Hogminister.

HOGMINISTER: Andrej ne mara bučk, Luka se boji polhov, Maks pa je razbil že dva poštarska motorja.


V petek, 26. marca, vabljeni na ogled drugega večera, kjer boste za svojega favorita lahko glasovali interaktivno preko spleta (FB dogodek). Koncerta bosta predvajana na povezavi spodaj: