Hana Mačkovšek z novim videom ‘Zdaj’

Hana Mačkovšek
Hana Mačkovšek

Hana Mačkovšek, pevka, profesorica glasbe in skladateljica, predstavlja skladbo ‘Zdaj’. Hanino delo in življenje sta močno prepletena s sodobno etnomuzikologijo in konceptom enakovrednosti različnih kultur in glasbenih zvrsti, kar se čuti tudi v skladbi, v katero je vkomponirala elemente, ki so ji glasbeno in konceptualno blizu.

O skladbi ‘Zdaj’

Forma skladbe ‘Zdaj’ se giblje nekje med pop skladbo in slovensko popevko z elementi klasične orkestracije in dodanimi zvoki ljudskih inštrumentov. Hana je tako v zvok pop formata, poleg pogosto zastopanih inštrumentov, združila še godala in prastaro ljudsko glasbilo – prodnike iz slovenskih rek, os vsem zvokom pa je ponavljajoči se klavirski vzorec. Piko na i sta skladbi dodala kitarski virtuoz Femi Temowo, nekdanji glasbeni direktor in kitarist Amy Winehouse, ter producent Rok Lopatič (Laibach, LeeLooJamais), ki je množico zvokov mojstrsko povezal v enovito celoto. Pri skladbi pa so sodelovali tudi Bojan Cvetrežnik (Terrafolk, viola), Barja Drnovšek (Terrafolk, Grad gori!, violina), David Morgan (bobni, tolkala), Miha Koren (kontrabas) in mnogi drugi.

Skladba ‘Zdaj’ se ukvarja s časom in potjo; zvočno prikazuje pot posameznika skozi čas z vsemi čustvovanji in srečanji, ki se mu na poti dogodijo. Hana je za skladbo skupaj z režiserko Tajo Košir Popovič zasnovala in posnela tudi videospot. Slika se tesno prepleta s samo skladbo in prikazuje zgodbo o poti, potovanju in srečanjih. Prinaša zgodbo o času in poti, ki jo Hana prične v globini kraške udornice in zaključi na Visokem hribu. Čeprav se pot tam ne zaključi ampak se nadaljuje.

 

O Hani Mačkovšek na kratko

Hana Mačkovšek je pevka, profesorica glasbe in skladateljica. Njeno ustvarjanje in raziskovanje sta na pedagoškem in glasbeno-ustvarjalnem področju močno povezana s sodobno etnomuzikologijo in konceptom enakovrednosti različnih kultur in glasbenih zvrsti. Na področju glasbenega izobraževanja se ukvarja z multikulturno glasbeno vzgojo in izobraževanjem (poučuje glasbeno umetnost na OŠ Livada Ljubljana in petje na British International Music School Ljubljana), je tudi soavtorica glasbenodidaktičnih gradiv, ki se uporabljajo pri pouku glasbe v slovenskih osnovnih šolah.

Hana Mačkovšek predstavlja skladbo 'Zdaj'.
Hana Mačkovšek predstavlja skladbo ‘Zdaj’.

Kot pevka je v preteklih letih sodelovala s skupino Laibach v projektu Volkswagner, s skupino Cantorana (kot glavni vokal) posnela ploščo uglasbljene poezije Boruta Gombača, za katero je glasbo napisal Vasko Atanasovski in skozi leta prispevala spremljevalne vokale za različne slovenske in tuje glasbene projekte (Siti hlapci, Anu, Marko Grobler, Sidiki Camara in drugi).

Poleg raziskovanja konceptov in tehnik petja (od klasične, jazzovske, pop, do tradicionalnih tehnik s poudarkom na zahodnoafriškem in centralnoafriškem petju) ji je navdih vedno predstavljala forma pop skladbe in načini komponiranja le-te. Raziskovanje obojega jo je pripeljalo do zelo zanimivih strokovnjakov, pri katerih je nabirala dodatno znanje: Deke Sharon (aranžer in vocal coach pri filmih Pitch Perfect), Anita Daulne (pevka belgijsko-afriških korenin, članica skupine Zap mama), Femi Temowo (nekdanji glasbeni direktor in kitarist Amy Winehouse) in drugih.