Hamo & Tribute 2 Love prvič v Križankah

Skupina Hamo & Tribute 2 Love (FOTO: Marko Alpner)
Skupina Hamo & Tribute 2 Love (FOTO: Marko Alpner)

Končno je tu maj. Mesec, ko se imamo radi še bolj, in mesec, ki nam prinaša prve koncerte na prostem. Mesec ljubezni v ‘letu lubezni’. Hamo & Tribute 2 Love, band, ki lubezen nosi že v svojem imenu, v svoji glasbi pa nežna iskanja tega tako poznanega, a hkrati tako izmuzljivega in zapletenega čustva meša s strastjo, večnim rockom in bluesom, bo 22.5.2022 prvič stal na odru Poletnega gledališča Križanke.

 

V Križankah bodo predstavili tudi album ’22’

Na koncertu bodo Hamo, Buco, Peter, Duki in Hipi prvič predstavili (tudi) svoje nove (lubezenske) zgodbe, ki bodo na taisti dan izšle tudi na vinilu z naslovom ‘22‘.

‘Leto lubezni’, kot so leto 2022 poimenovali Hamo & Tribute 2 Love, se je začelo že lani; s prvo novo skladbo ‘Vse lepo za vse‘. Drugo, ‘Zato ker je mraz‘, so svetu predstavili februarja letos, tretjo, ‘Sončen dan‘, pa pred kratkim. Tri od skupno desetih novih, ki prihajajo iz albuma ‘22‘. Ker pa nas lubezen združuje in ker jo je potrebno deliti, so se Hamo & Tribute 2 Love odločili, da bodo prihajajoč album delili še pred njegovim uradnim izidom – vsaka vstopnica za njihov koncert v Križankah vsebuje QR kodo, ki odklepa ti. ‘gudibag’, v katerem so za tiste, ki vstopnico že imajo, na voljo prav vse nove skladbe, ki bodo svojo krstno izvedbo doživele prav na odru Križank.

Hamo & Tribute 2 Love so svojo uspešno glasbeno in lubezensko zgodbo pričeli pred več kot desetimi leti. Prve skladbe z večinoma angleškimi teksti so kmalu zamenjala slovenska besedila in band je začel nizati prve uspešnice: ‘Rožice‘, ‘Dejva bit čist bliz‘,’Gospa Magister’, ‘Greva še mal dlje‘ in druge so sramežljivo in počasi lezle v naša ušesa. Večjo prelomnico je prinesel tretji album ‘3P‘ s skladbami ‘Dolgo nisva pila‘, ‘Zabluzu‘, ‘Vreme za lubezen‘, ‘Telo‘ in z njimi prvi razprodan koncert v Kinu Šiška. Kdor ni bil tam, si je tega nedvomno želel, saj so pohvale kritikov album (in koncert) izpostavile kot enega najbolj iskrenih glasbenih izdelkov, kar se je čutilo tudi na kasnejših koncertih in v srcih njihovih obiskovalcev in oboževalcev, njihovo različico blues rocka pa je ponesel v prve vrste slovenske rock glasbe. Hamo & Tribute 2 Love so tako postali stalnica slovenskih odrov. Pred tremi leti so postregli z novim odmerkom lubezni v obliki albuma ‘4K‘ (‘Pomlad’, ‘Prva vrsta’, ‘Srce ne more več’, ‘Kje gori’), ki je lani dobil tudi svojo izštekano, skoraj v živo posneto različico ‘Iz4Kani skorlajv‘, band pa je, čudnim časom navkljub, redno in veliko koncertiral (takrat, ko je lahko). In medtem, ko so Hamo & Tribute 2 Love predstavljali ‘4K’ in ‘Iz4Kani skorlajv’ na koncertih po Sloveniji, so čisto po tiho snemali in posneli nov album ‘22‘, njihov peti studijski album, ki bo na vinilu izšel 22.5.2022, na dan njihovega prvega koncerta v Križankah.

 

22 – lubezensko pismo začetku tisočletja

Prihajajoči album ‘22‘ je nekakšno lubezensko pismo začetku tisočletja – večina skladb ima ljubezensko vsebino, ki pa ni več omejena samo na avtorjeve ljubezenske travme in pripetljaje, ampak išče svoje igrišče tudi zunaj običajnih razmerij. Če bi album želeli žanrsko popredalčkati je še najbolj splošen v pop kontekstu, čeprav se znotraj njega vseskozi prepletajo elementi bluesrocka – Hamo & Tribute 2 Love še vedno ustrezajo definiciji ‘poredni bluzrock za dva’, je pa dvojina v nekaterih skladbah postala množina. Če se mal pošalimo – postali so ‘poredni bluzrock za vse’.

 

Prvič v Križanke in prvič Križanke

Hamo & Tribute 2 Love so zaprisežen live band, ki mnogo svojega edinstvenega zvoka ponudi skozi improvizacijo. Že večkrat so pokazali in dokazali, da so v živo prepričljivi, močni in … karizmatični. In 22.5.2022 bodo nastopili prvič v Križankah in kot prvi v Križankah. Kolektiv lubezni pripravlja glasbeni prerez, slišali boste lahko kombinacijo tistih največjih, tistih posebnih in tistih novih skladb. Pred njimi bodo občinstvo ogrevali Masharik, vzhajajoča bluesrock zasedba, na čelu s frontpunco Mašo Bogataj. Kaj pa gostje? Če bodo, se bodo pojavili nenapovedani. V prvem planu sta muzika in … lubezen.