Hamo & Tribute 2 Love predstavljajo Lažnivca!

Hamo & Tribute 2 Love na odru Kina Šiške. 12.12.2020. Foto: Marko Alpner

Ker jih je toliko med nami, si enostavno zaslužijo svoj komad. Prva skladba iz prihajajočega albuma ‘Iz4Kani skorlajv’. Hamo & Tribute 2 Love predstavljajo novo skladbo ‘Lažnivec (Povej ej)’. Z njo napovedujejo skorajšnji izid live albuma ‘Iz4Kani skorlajv’, akustične, izštekane, skoraj v živo posnete različice albuma ‘4K’.

‘Lažnivec (Povej ej)’ je v svojem bistvu pesem za ples. Drži pa, da se lahko v njen ritem hitro ujame politika in vsi ostali, ki jim resnica pomeni zgolj bledo besedo. Pesem ‘Lažnivec (Povej ej)’ prinaša izpoved lažnivca, ki seveda trdi in prisega, da govori le resnico. Podobnost z resničnostjo ni zgolj naključna, saj se lažnivci sprehajajo med nami in po vseh prizoriščih javnega in manj javnega življenja. Izgubili smo moralni kompas in predolgo že iščemo Severnico, ki bi nas vodila v smer resnice. In dokler družba lažnivce še spregleda, upanje še živi, ko pa se bomo z lažjo sprijaznili in jo sprejeli, takrat bomo stopili velik korak v smer pr(e)opada. Hamo & Tribute 2 Love s svojim Lažnivcem vse lažnivce legitimirajo in jih postavijo na plesišče resnice, kjer le-ti spoznajo, da niti sami ne vedo, kdo so, kaj je res in zato povedo in priznajo vse; morda celo resnico.

Drobne laži so del naše vsakdanjosti. Povejte mi, kje ste nazadnje kupili navadni pralni prašek v beli kartonasti škatli. Ta hudič ne obstaja, obstajajo samo boljši od njega. Sej se razumemo, kajne? Ali pa bolj osebno – uvidevnost. Tudi to je laž, ki ščiti partnerja, sogovornika … pred surovo in morda bolečo resnico. Če debelemu rečeš, da je močan, si se uvidevno zlagal. Kaj pa, če ne veš koliko časa bo kosil virus? Preprosto rečeš, da je ključnih naslednjih štirinajst dni. Policijska ura ni policijska ampak zdravstvena, ali kakšna že. Vsi lažemo. A hkrati ne vemo, če je to zares prava pot. Bomo videli, naslednjih 14 dni je ključnih :),” o skladbi pravi Matevž Šalehar Hamo in dodaja: ”Laž je v kulinaričnem kontekstu začimba, ki lahko resnico naredi manj bolečo, bolj sprejemljivo. Dejstva s to začimbo lahko postanejo dober bluz tekst, dober vic, dobra zgodba. Ko pa z začimbo začnemo pretiravati, pa naša resničnostna juha nima več okusa resnice. Dokler je začimba v harmoniji z resnico, je to sprejemljivo, ko začne laž solirati po svoje, pa resnica ostane neopažena in to ni ok.” Lažnivci danes sedijo v parlamentu in vodijo naša življenja, pišejo članke v časopisih, nam prodajajo, ponujajo, predstavljajo. Ali pa enostavno sedijo poleg nas na kavču, morda v kavarni. Glede na to, da jih je toliko, si zaslužijo svojo skladbo. Za vse lažnivce – ‘Lažnivec (Povej ej)’.

Skladb ‘Lažnivec (Povej ej)’ vam je morda znana. Na albumu ‘4K’zadnjem, aktualnem studijskem albumu zasedbe Hamo & Tribute 2 Love iz leta 2019, jo najdete v studijski različici pod naslovom ‘Povej ej’. Novi časi in nova različica pa si zaslužita tudi novo ime. Z njo band napoveduje izid novega albuma, naslovljenega ‘Iz4Kani skorlajv’. Gre za skorlajv, akustično, izštekano različico albuma ‘4K’. Band je že kmalu po izidu albuma ‘4K’ skladbe iz njega preoblekel v akustično obleko, ki se je njihovi muziki izjemno lepo podala. Pesmi so zvenele prvinsko, skoraj tako, kot so zvenele preden so dobile svojo studijsko različico in mesto na albumu ‘4K’. Vklopili so spomin, izklopili kitare in se vrnili na začetek. Prvi izštekan koncert se je zgodil v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Na njem je padla ideja, da bi prihajajoče koncerte snemali in izdali na live albumu. A usoda se je poigrala z nami. Koncertov ni bilo, je (bila) pa epidemija. Hamo & Tribute 2 Love so zato material v živo posneli  v studiu, brez publikeNi live, je pa zato skorlajvPravi dokument časa. Sliši se dobro. Skorlajv. Album ‘Iz4Kani skorlajv’ bo izšel  še pred poletjem. Do takrat je tu Lažnivec (Povej ej).

Hamo & Tribute 2 Love so za Lažnivca pripravili tudi videospot. Če je zgodba singla in prihajajočega albuma drugačna, nenavadna, mora biti takšna tudi zgodba spota. Spot je pravzaprav del spletnega koncerta ‘Iz4Kani’, ki so ga H&T2L odigrali decembra iz Kina Šiške. Izvedba je torej točno takšna, kot je bila v Kinu Šiška in zato drugačna od tiste, ki jo slišite na radiih ali jo boste slišali na albumu. Ker live je pač live. In vsak live je unikatenTudi, če je skorlajv.