HammerFall: ”Naj kladivo pade!”

HammerFall (FOTO: Mateja Gašperin)

Na dan reformacije (ali pa noč čarovnic, odvisno od tega kaj praznujete, če sploh kaj …) smo na svoj račun prišli ljubitelji težkih, hitrih in z močjo nabitih ritmov. V Kino Šiški sta nas v fantazijski svet vitezov, zmajev in ostalih mističnih bitij popeljali dve power metal zasedbi. Čeprav smo poslušalci prišli z enim samim razlogom, pa če priznate ali ne, tam smo bili zaradi skupine HammerFall. Navkljub temu so tudi Brazilci prijetno presenetil. In to je zadnje čase stavek, ki ga izjemno rada uporabljam.

Če sem povsem poštena na koncerte vedno pridem vsaj eno uro prej. Preprosto zato, da v miru spijem kavo, ker me vožnja po Ljubljani psihično in fizično utrudi. Potem pa si vzamem čas ter prisluhnem pred skupini/am. Če gre za band, ki ga res ne poznam, si že v avtu zavrtim par njihovih skladb. Tako, za občutek. Pri Armored Dawn pa tega nisem storila. Na splošno mi je všeč vse kar vsebuje prvine simfonično – melodično – progresivnega. In ko pride do power metala pač vem kaj pričakovat. Gre za žanr, ki ima neko enotno formulo, ki velja za vse bande znotraj žanra. In včasih se ravno zaradi te formule zdi, da če si slišal enega, si slišal že vse. Kar pa ni povsem res.

Armored Dawn kot barbari v črnem

Armored Dawn so torej power metalci, ki prihajajo iz Brazilije. Dežele, ki je znana po marsičem. Med drugim po kavi, Amazonki, sedmem čudu sveta, nogometu, lepih ženskah, sambi in seveda Sepulturi.

Na svojo prvo evropsko turnejo so se tako podali metal vojščaki Armored Dawn. Sekstet, ki pravzaprav deluje šele od leta 2014, je svoj prvi album oz. EP, ‘Power of Warrior‘, izdal leta 2016. Pod svoje okrilje pa jih je vzela založba AFM.  Zasedbo je sicer ustanovil vokalist Eduardo Parras. Okoli sebe pa je uspel zbrati nič manj zanimive glasbenike. Na kitari smo tako slišali Tima Kaarkoskiga in Tiaga de Mouro, na basu Fernanda Giovannettija, na bobnih Rodriga Oliveiro, na klaviaturah pa Rafaela Agostina. Čeprav zasedba deluje dobre štiri leta je njihov nastop izjemno dodelan in uigran. Temu po vsej verjetnosti botruje tudi dejstvo, da band sestavljajo člani z dolgoletno glasbeno kilometrino. Vsi so namreč (klasično) izobraženi glasbeniki.

Armored Dawn (FOTO: Mateja Gašperin)

Slovenski publiki so se predstavili s skladbami iz najnovejšega albuma. Odigrali so skoraj vse skladbe iz albuma ‘Barbarians in Black‘ (2018). Poslušalci smo tako prisluhnili raznolikemu naboru skladb, ki se gibljejo  od nežnih balad pa vse do bojno nastrojenih himn. Uživali smo tako ob skladbah kot so ‘Bloodstone‘, ‘Chance to Live Again‘, ‘Eyes Behind the Crow‘, ‘Men of Odin‘, ‘Sail Away‘, ‘Gods of Metal‘, ‘Barbarians in Black‘, ‘Beware of the Dragon‘.

Vsekakor Armored Dawn niso ravno tipičen brazilski band. Za začetek njihova besedila posegajo globoko v skandinavsko mitologijo. Poleg tega je njihov zvok bistveno agresivnejši kot smo ga sicer vajeni od brazilskih power metalcev. Prav tako izstopa vokal. Parras ima namreč sila zanimiv robusten vokal, katerega pa inštrumenti žal marsikdaj povozijo.  Seveda je največ pozornosti požel pri skladbi ‘Gods of Metal‘, kjer so gospodje bojevitost sporočila skladbe podkrepili s čisto pravim mečem. Pripomočki gor ali dol, vsekakor gre za band, ki ga je slovenska publika slišala prvič, a zagotovo ne zadnjič.

20 let slave hrabrim

Iz povsem drugega kontinenta pa prihajajo KladuPadu oz. HammerFall. Z močjo nabit band, ki prihaja iz Švice, pardon, Švedske, poslušalcem po vsem svetu uničuje bobenčke že vse od leta 1993 oz. 1997. Takrat je namreč izšel prvenec ‘Glory to the brave‘, ki trenutno obeležuje 20 let svojega obstoja. Mimogrede, menda gre za album, ki je bil narejen z minimalnim proračunom, za celotno snemanje in miks pa so potrebovali le 16 dni.

Kakorkoli že, stari znanci slovenskega občinstva so se tako vrnili v Ljubljano. Pri nas so se ustavili v sklopu turneje ReBuilt to tour, na kateri predstavljajo svoj najnovejši album ‘Built to Last‘ (2016) .

HammerFall (FOTO: Mateja Gašperin)

Band, ki je zrasel na temeljih tradicionalnega heavy metala danes velja za očeta podzvrsti, ki jo poznamo kot power metal. Soustanovila sta ga kitarista Oscar Dronjak  in Jesper Strömblad. Za Strömblada je bil to pravzaprav stranski projekt, katerega je posledično, zaradi drugih obveznosti, zapustil. Dronjaku, kot edinemu ustanovnemu članu, pa so se na odru skozi leta pridruževali različni člani. Trenutno postavo sestavljajo basist Fredrik Larsson, vokalist Joacim Cans, kitarist Pontus Norgren ter bobnar David Wallin. Zasedba je do sedaj izdala deset studijskih albumov in že pripravlja enajstega.

Po sedmih letih so se legende švedskega power metala vrnile na kraj zločina. In koncert v Kinu Šiška je bil razprodan. Band sicer slovi po svojih energičnih nastopih v živo in tudi tokrat se publiki niso izneverili. V živo zvenijo še bolj noro kot na albumu. Koncert so v mestu zmaja odprli z več kot primerno in udarno skladbo. Skladbo kjer se, če povemo preprosto, glavni protagonist bori proti zmaju.  ‘Hector’s Hymn‘ je skladba, ki nekako zaobjame in povzame vsa dosedanja leta delovanja banda. Spet, primerno, saj se skladba nahaja na predzadnjem albumu, ki nosi naslov (r)Evolution (2014). In ja, HammerFall so že s prvo skladbo dokazali, da še niso za v odpis. Dodelane koreografije in interakcija s publiko sta zadeli naravnost v srce. A pred nami je bilo še kar nekaj skladb in navdušenje se je iz skladbe v skladbo stopnjevalo. Poslušalci smo tako slišali 18 skladb, ki so nas popeljale po toboganu občutkov. In resnično sem že pozabila kako nenormalno dober band so HammerFall. Band, ki se napaja z rifi klasičnega heavy metala, navdihnjenega z možatostjo Judas Priest, Accept, Saxon pa tudi Iron Maidnov. Po drug strani pa se spogledujejo z Bachom, Beethovnom, Mozartom. Prvimi metalci pač.

Prvi skladbi je sledila starejša, a zato nič manj udarna ‘Riders of the Storm‘. V večeru nabitem s testosteronom smo tako slišali še skladbe kot so ‘Renegade‘, ‘Dethrone and Defy‘, ‘Blood Bound‘, ‘Any Means Necessary‘, ‘B.Y.H.‘, ‘Crimson Thunder‘, ‘Threshold‘, ‘Built to Last‘, ‘Last Man Standing‘, ‘Legacy of Kings Medley‘, ‘Heeding the Call‘. Prvi sklop koncerta so zaključili z starejšo skladbo ‘Let the Hammer Fall‘. In, če ste mislili, da bo bis bolj umirjen, ste se hudo zmotili. Za zaključek večera so pripravili še skladbe ‘Hammer High‘, ‘Bushid‘o in seveda klasično ‘Hearts on Fire‘.

Tekom koncerta smo bili tako deležni različnih koreografij, manjkalo pa ni niti humornih vložkov, anekdot iz osebnega življenja pa tudi zbadljivk in nasploh interakcije s publiko s katero se je Joacim tudi pogovarjal. Vse za to, da bi publika sodelovala in da bi čimbolj uživala. Deležni smo bili tako basovke kot tudi kitarske solaže, pa zbadanja bobnarja češ, da ‘niso nikoli točni‘. In čeprav band na omenjeni turneji predstavlja njihov zadnji studijski izdelek pa ni manjkalo niti starejših skladb. HammerFall so se tako predstavili z dobro znanimi skladbami. Pokazali so tako udarno kot tudi nežno plat kladiva. Joacim pa  je publiko pripravil tudi do tega, da se je ob koncu večera po celi dvorani raztezal vzklik ”Let the hammer fall!

HammerFall (FOTO: Mateja Gašperin)

Za nami je tako še en odličen in nepozaben koncert. In kot kaže tako čutijo tudi HammerFall, saj so se oboževalcem zahvalili tudi na svojih družabnih omrežjih. Turneja se bliža h koncu, band pa je za prihodnje leto napovedal nov album. Počivali zagotovo ne bodo. Upam pa, da na naslednji koncert ne bo potrebno čakati nadaljnjih pravljičnih sedem let.