GUNS N’ ROSES: ‘Appetite for Destruction’ (1987)

Naslovnica albuma 'Appetite for Destruction'.
Naslovnica albuma 'Appetite for Destruction'.

Sliši se neverjetno, toda eden najuspešnejših rock albumov vseh časov, prvenec legendanih kalifornijskih norcev Guns N’ Roses, je potreboval dobro leto dni, preden je začel rušiti rekorde in do tega trenutka presegel številko 30 milijonov prodanih izvodov.

O albumu ‘Appetite for Destruction’

Razlog za to se naj bi skrival v domnevno sporni naslovnici, na kateri je prikazano posilstvo med mladim dekletom in robotom, kasneje pa je bila ta nadomeščena z ikonično fotografijo križa, na kateri se nahajajo lobanje članov skupine.

‘Appetite for Destruction’ je tudi po več kot 30. letih še vedno eden od mejnikov v rock’n’roll zgodovini, saj so G’n’R tako kot pred tem npr. Rolling Stones znova pripeljali divjo kitarsko glasbo nazaj v mainstream. Uspeh plošče vsekakor ni presenetljiv, saj gre za zbirko dvanajstih prvorazrednih energijskih bombic, ki poslušalca zasvojijo strupene kitarske solaže ikoničnega Slasha, vrhunsko kričanje vokalista Axla Rosa ter besedila, ki opisujejo tako nevarnosti življenja v velemestu (‘Welcome to the Jungle’), nostalgije po izgubljeni mladosti (‘Sweet Child od Mine’), življenja na cesti (‘Mr. Brownstone’), prisege rock’n’rollu (‘Nightrain’), vsakdanjika otrok, ki morajo prehitro odrasti (‘My Michelle’) in hrepenenja po zvezdniškem življenju (‘Paradise City).

Glavna odlika plošče je, da ponudi tako veliko pristne rockerske energije kot tudi raznoliko vsebino, kar pomeni, da G’n’R ves čas visijo nad surovim realizmom in zvezdniško rock zverino. Ena od modernih rock’n’roll klasik.