GRAVE UPHEAVAL: ‘II’ (2018)

Naslovnica albuma 'II'.
Naslovnica albuma 'II'.

Znova smo v deželi ‘tam spodaj’, Avstraliji. Misteriozni death metal projekt Grave Upheaval s svojimi začetki seže v leto 2008, ko se je skupina gibala v vodah brutalnega death metala, ki je temeljil na brzini in agresiji, vendar je tekom vaj začela razvijati prav poseben zvok. Ta je bil nekoliko počasnejši, mračnejši in nič manj brutalen. In tako se je sčasoma razvil zvok GU, kot ga poznamo danes.

 

O albumu ‘II’

Že prvenec brez naslova je mnogim dajal vedeti, da nimajo opravka s povsem vsakdanjo death metal zasedbo, zato ni presenetljivo, da je vsaj v underground krogih dvignil nemalo pozornosti.

Skupina se je letos odločila, da prestraši poslušalce z najnovejšim albumom, ki znova nima naslova, zato ga bomo imenovali kar II. Plošča je konceptualno razdeljena na osem poglavij oz. osem pesmi, ki že v samem uvodu nakažejo, da z njimi ni šale. Mračni ambinent služi grajenju vzdušja, ki sčasoma izbruhne v pravi tornado brezkompromisne brutalnosti, ki nikoli ne popusti.

GU so kot orjaška pošast, pripravljena na rušenje vsega, kar se znajde pred njo in pričujoči album to obljubo vsekakor izpolni. Vendar pa se čarobnost plošče ‘II’ ne skriva zgolj v iskreni agresivni glasbi, ampak je poglavje zase tudi samo vzdušje, ki uspe pri poslušalcu zbujati enako mero srhljivosti kot tudi fascinacije. Upam si reči, da je ‘II’ eden najboljših atmosferičnih albumov zadnjih let, saj s pomočjo glasbe pred našimi očmi gradi svet, v katerega redkokdaj vstopimo in se mu v celoti prepustimo z dušo in telesom.

Resda je na sceni ogromno (morebiti celo preveč) atmosferičnih bendov, vendar pa so Grave Upheaval poglavje zase. So skupina, ki več kot zasluženo uživa status male legende, ki se iz leta v leto razvija, stopi na novo stopnjo razvoja in ob tem vedno zadane v polno.