Finale Klubskega maratona 2021 Radia Študent

Finale Klubskega maratona 2021 Radia Študent

Bliža se finale Klubskega maratona Radia Študent, ki se bo odvijal v petek, 27. 8., od 18.00 do 23.00 v študentskem naselju Rožna dolina.

Klubski maraton Radia Študent je koncertna turneja, v sklopu katere se vsako leto predstavi šest novih in vznemirljivih glasbenih zasedb. Na letošnji, že enaindvajseti turneji so izbrane zasedbe nastopile na sedmih odrih po vsej Sloveniji, predstavile pa so se tudi z nastopi v radijskem studiu.

V finalu bo nastopilo vseh šest letošnjih zasedb:

– krilata štajerska jazz formacija birds of unknown
– sapioseksualni postpunk dvojec iz Ljubljane Cogito ergo Sex
– dolgoglasni radijski indie Long Dumb Voices
– surferska garda koroškega barona Matthias von Stumberger und seine Jugend
– škofjeloška punk mladež Opran možgan
– in robustni jezdeci traperske krajine project xm1.

O Klubskem maratonu Radia Študent

Klubski maraton Radia Študent se je kot natečaj z najdaljšo tradicijo pri nas uspel uveljaviti kot najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti. Že enaindvajseto leto zapored išče, izkopava in servira vedno nove presežke domače glasbene produkcije: med drugim so se v sklopu preteklih maratonskih turnej kalila glasbena imena, kot so Koala Voice, Haiku Garden, Moveknowledgement, Pantaloonspersons from porlock, Lovekovski, 3rma, Rok Zalokar trio in drugi.

Kot izjemen in zanesljiv vir vzhajajočih imen, ki v nadaljnjih letih v velikem številu zaznamujejo milje mlade slovenske klubske in festivalske alternative, je uveljavljena institucija, ki ob ključni medijski podpori predstavlja optimalno izhodišče za prodor najzanimivejših novih glasbenih sil na slovensko alternativno glasbeno sceno. Glavno poslanstvo Klubskega maratona sta pronicljivo izpostavljanje še neuveljavljenih glasbenih ustvarjalcev ter ključna prva medijska in infrastrukturna podpora njihovih kreativnih podvigov ter potencialov za nadaljnji glasbeni razvoj.

Klubski maraton 2021: predstavitev izvajalcev

BIRDS OF UNKNOWN (Maribor)

(Patricija Škof, Tibor Pernarčič, Tilen Beigot)

Opis skupine:

Ptica pevka in njena spremljevalna inštrumentalista nas skozi raziskovanje neznanega popeljejo v zasanjani svet jazza. Trio s prepletanjem kitare, saksofona in glasu postreže s široko paleto čustev letalcev, ki so ušli iz kletke in spet svobodno prepevajo na poletnem soncu.

Facebook
YouTube

COGITO ERGO SEX  (Ljubljana)

(Maša Pungartnik, Matej Hočevar)

Opis skupine:

V izolaciji vznikli projekt, ki se utaplja v analognih sintetizatorjih in skozi prvi, drugi in tretji lovi svoj lastni novi val. Z zvočnimi eksperimenti in poezijo dvojec vabi nazaj v čas, ko je maršal še živel in ko je v Rožni kraljeval FV.

Instagram
Bandcamp
Soundcloud

LONG DUMB VOICES  (Ljubljana)

(Jernej Potočan, Erik Kerpan, Gal Sajko, Rok Petrovčič Vižintin)

Opis skupine:

Ljubljanski ljubljenci odločno ubirajo strune nostalgičnih dvatisočih, medtem ko si utirajo pot iz bunkerja. Dva podaljšana glasova, opremljena s spevnimi kitarskimi linijami, pripovedujeta zgodbe za lahko noč in pojeta ode kitajskim pobiralcem stav. In kot gre pregovor – dolg glas seže v deveto vas.

Facebook
Instagram
Bandcamp

MATTHIAS VON STUMBERGER UND SEINE JUGEND (Dravograd)

(Matija Štumberger, Davor Detečnik, Gašper Vaukan, David Vajdec)

Opis skupine:

Iz koroškega konca prihajata baron in njegova mladina, ki z distorziranimi vokali in umazanimi kitarami surfata po rifih. Sončna očala in prtljažnik, poln pijače, sta obvezna, medtem ko vas fantje furajo po razbeljenih kalifornijskih cestah.

Facebook
Bandcamp

OPRAN MOŽGAN (Škofja Loka)

(Grega Križnar, Žiga Križnar, Nik Jeđud, Matic Gorjan)

Opis skupine:

V garažah kaljena umazana hardcore ekipa odločno nasprotuje vsem, ki trdijo, da je punk mrtev. Posvojenci kranjske železniške postaje med pranjem na visokih obratih rjovijo svoja antiklasistična sporočila skozi zvočne zidove umazanih rifov.

Facebook
YouTube
Bandcamp

PROJECT XM1 (Zagorje)

(Kevin Jordan, Dejan Gerčar, Tilen Ritter, Miha Konrad, Dino Alić, Aljaž Mali)

Opis skupine:

Robustni trap beati in življenjski situaciji primerne sladko-grenke besede sleherno dušo privežejo na plot. A Zasavci zapovrh tega po lirični krajini pregovorno mrtve scene marširajo brez ozira na lokalne omejitve, in če je trap zares rajnki, so xm1 več kot očitno odkrili vir življenja.

YouTube
Instagram